Colloquium Doctum
Stel, je hebt jouw mbo- of hbo opleiding afgerond en wil graag een geheel andere vervolgopleiding doen aan de universiteit. Of je hebt na je middelbare school een paar jaar gereisd en bent nu toe aan die verdiepende studie. Maar bij de opleidingsvereisten zie je dat je niet beschikt over het juiste diploma. Wat nu?! Veel universiteiten bieden daarvoor een regeling: het colloquium doctum. Maar wat is het en hoe werkt dat precies?
Wat is de colloquium doctum-regeling?
Colloquium doctum is de Latijnse term die we in Nederland gebruiken om het “toelatingsonderzoek” of de “21+ toets” aan te duiden. Wanneer je een studie wilt volgen waarbij je niet over het juiste diploma beschikt, bijvoorbeeld omdat je niet de juiste vooropleiding of helemaal geen diploma hebt, dan kun je deze wettelijke regeling inzetten om een verzoek tot toelating te doen. Vaak betekent dit dat de vakken die je mist, of als onvoldoende hebt afgesloten, alsnog moet halen om toegelaten te worden tot de opleiding.
Wanneer krijg je recht op colloquium doctum-regeling?
Of er een 21+ toets gedaan moet worden, hangt af van de toelatingseisen van de hogeschool of universiteit. Soms heb je wel het juiste diploma, maar niet in het juiste profiel examen gedaan. De Onderwijs- en examenregeling (OER) van de betreffende onderwijsinstelling bepaalt de toelatingsvereisten. In de meeste gevallen dien je 21 jaar of ouder te zijn voor je in aanmerking komt voor voor de 21+ toets. Ook geld dit colloquium doctum alleen voor de opleiding waarvoor je je wilt inschrijven. Stap jij over naar een andere opleiding waar jij niet beschikt over de juiste toelatingsdiploma, dan dien je opnieuw een toelatingsonderzoek aan te vragen.
Hoe kun je toelating krijgen tot je gewenste studie via colloquium doctum?
Om te weten of en hoe je in aanmerking komt voor de 21+ toets dien je op de website van de betreffende onderwijsinstelling te bekijken. Je moet vooral denken aan welke vakken je nodig hebt voor de studie die je wilt volgen, hoe je je moet een colloquium doctum moet aanvragen en of je je wel of niet al moet inschrijven voor de studie. Wanneer jij alsnog de vereiste diploma's of certificaten hebt behaald en dit vastgesteld is door de universiteit of hogeschool, wordt het toelatingsonderzoek goedgekeurd en krijg jij toegang tot de opleiding.
De vakken die je nog moet halen, moeten voor het begin van het schooljaar gehaald worden, bijvoorbeeld via het staatsexamen. De meeste hogescholen en universiteiten vragen je om je eerst aan te melden bij Studielink. Ga je een deeltijdopleiding bij een hogeschool volgen, dan zullen zij na je aanmelding bij Studielink meestal zelf contact met je opnemen. Meld je je aan bij een universiteit die zelf geen toelatingsexamen afneemt, dan zal je je moeten aanmelden bij de instelling die namens hen het toelatingsexamen afneemt.
Het kan een proces van lange adem zijn en soms duurt het hele traject wel een jaar. Vraag het colloquium doctum dan ook ruim op tijd aan. Welke procedure er precies voor het colloquium doctum gevolgd moet worden, staat per opleiding specifiek beschreven in de Onderwijs- en Examenregeling (OER). Informeer dan ook naar de voorwaarden bij de instelling waar je de studie volgen wilt.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden?
Op internet is veel oefenmateriaal te vinden om je voor te bereiden. Er zijn ook veel onderwijsinstellingen die cursussen aanbieden om je daarmee voor te bereiden op het staatsexamen. Denk aan taal- en rekenvaardigheden die vooral voor toelating tot het hoger onderwijs belangrijk zijn. Voor toelating tot de universiteit gaat het vaak om bepaalde vakken op VWO-niveau. De zomervakantie voorafgaand aan het nieuwe studiejaar is een uitstekend moment om je voor te bereiden op het staatsexamen.
Zijn er kosten verbonden aan een colloquium doctum?
Hoeveel je voor een colloquium doctum moet betalen, hangt deels van de instelling af. Niet iedere hogeschool en universiteit zal bijvoorbeeld aanmeldkosten in rekening brengen. Moet je wel aanmeldkosten betalen, dan kunnen die oplopen tot €100,-. Daarnaast betaal je nog voor testen en examens. Moet je een herkansing doen, dan moet je hier nog apart voor betalen. Zoek dus goed uit hoeveel jij kwijt bent aan jouw gewenste studie naast het collegegeld.
Laudius kan ondersteunen!
Als je een staatsexamen moet halen, vergt dat veel leerwerk. Laudius kan je hierbij ondersteunen met een cursus die je voorbereidt op het maken van het examen. Lees hier voor welke vakken jij in kunt schrijven.