Cursussen op je cv
Ga je solliciteren en ben je je cv aan het opstellen? Dan vraag je je misschien wel af of je ook de cursussen die je hebt gevolgd moet vermelden, want is jouw cursus wel relevant genoeg? En hoe kun je jouw cursus(sen) dan het beste op je cv zetten? Dat lees je in dit artikel!
De doorslag
Een cursus op je cv kan net datgene zijn dat de werkgever zoekt. Jij hebt misschien wel net die extra kennis die supergoed van pas komt bij deze functie. Wellicht geeft dat de doorslag om jou te verkiezen boven de andere sollicitanten! Je hebt die cursus natuurlijk ook niet voor niks gevolgd. Nu kan die van pas komen. Maar let op: vermeld niet zomaar elke cursus op je cv.
Laat deze cursussen weg
Ten eerste is het belangrijk dat de cursus die je hebt gevolgd relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Is dit niet het geval? Laat het dan weg. Ten tweede is het niet slim om een cursus aan je cv toe te voegen die je 15 jaar geleden hebt gevolgd. De kennis die je toen hebt opgedaan kan al deels uit je geheugen verdwenen zijn, maar nog belangrijker: de informatie uit deze cursus kan gedateerd zijn. Hiermee maak je geen goede indruk. Werkgevers kunnen namelijk het idee krijgen dat jouw kennis niet meer up-to-date is. Als laatste kun je beter geen cursussen aan je cv toevoegen die té persoonlijk zijn. Een cursus Zelfvertrouwen krijgen of een Faalangsttraining kan vragen oproepen bij de werkgever en kun je beter weglaten.
Zet deze cursussen op je cv
Heb jij een cursus gevolgd die verdiepend en/of relevant is binnen het vakgebied waarbinnen je solliciteert? Altijd op je cv zetten! Als deze tenminste niet gedateerd is. Een cursus Kindercoach gevolgd en je wil bij een kinderdagverblijf solliciteren? Zeker op je cv zetten! Wil je solliciteren op een managementfunctie en heb je een Cursus Advanced management of Middle management van NEMAS gevolgd? Zeer interessant voor de werkgever! Een taalcursus kan altijd wel ergens goed voor zijn. Vooral als je een taal spreekt uit een land waar het bedrijf veel mee te maken heeft. Heeft jouw bedrijf veel contacten met Turkse bedrijven en heb jij een cursus Turks gevolgd? Alleen maar voordelig! Ook zijn Engels, Duits, Frans en Spaans altijd goed om op je cv te vermelden. Verder kun je een recent gevolgde EHBO- of BHV-cursus ook vermelden. Vooral als je solliciteert voor een functie in de horeca is dit altijd goed om te hebben.
De beste plek voor cursussen
Het is verstandig om de meest relevante kennis en ervaring die je hebt zo ver mogelijk bovenaan je cv te plaatsen. Heb je een cursus Administratief medewerker gevolgd en solliciteer je op een administratieve functie? Dan kun je deze cursus het beste bovenaan je cv vermelden als je geen andere opleiding hebt gevolgd of werkervaring hebt die relevant is voor deze functie. Heb je bijvoorbeeld een mbo-opleiding Financieel administratief medewerker gevolgd en daarnaast een cursus basiskennis boekhouden? Vermeld dan eerst je opleidingen en daaronder je cursus. Kijk dus vooral naar welke opleiding, cursus of werkervaring het meest relevant is voor de functie en begin daarmee.
Zo vermeld je je cursus
Om het zo duidelijk mogelijk te maken voor de werkgever plaats je je cursus op de volgende manier op je cv:
- Begin met het jaar waarin je de cursus hebt gevolgd;
- De naam van de cursus;
- Het instituut of bedrijf waar je de cursus hebt gevolgd;
- Heb je je diploma of certificaat behaald?
Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- 2019: Cursus Kinderpsychologie (Laudius) (Diploma: Ja)
- 2020: Cursus Spaans voor beginners (Laudius) (Diploma: Ja)
Wil je meer tips over hoe je je cv kunt opstellen? Lees dan Sollicitatietips deel 2: cv opstellen. Wil je ook graag weten hoe je een sollicitatiebrief opstelt en wil je graag handige tips voor een sollicitatiegesprek? Lees dan Sollicitatietips deel 1: een sollicitatiebrief schrijven en Sollicitatietips deel 3: het sollicitatiegesprek.