Sollicitatietips deel 2: je cv opstellen

Wanneer je gaat solliciteren heb je natuurlijk een cv, ofwel curriculum vitae, nodig. Hiermee maak jij de eerste indruk bij de werkgever. Bij veel reacties wordt meestal alleen het cv bekeken bij de eerste selectieronde. Maar wat moet er allemaal op je cv staan en hoe val je met jouw cv op tussen alle andere sollicitanten? In ‘Sollicitatietips deel 2’ vertellen we je precies hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw cv eruit springt!
 

Dit ben jij!

Laat zien wie je bent. En dan vooral met je foto. Ja, het is verstandig om een foto toe te voegen aan je cv, want door deze foto onthouden de mensen die je cv zien jou. Kies voor een professionele foto of een foto met een neutrale achtergrond. Een foto waar jouw persoonlijkheid zichtbaar is. Je hoeft echt niet super serieus te kijken. Let er gewoon op dat je geen foto gebruikt van dat avondje stappen of een foto waar je meer make-up draagt dan normaal en gebruik geen filters. Zorg ervoor dat je eruit ziet hoe zij jou ook gaan zien op de werkvloer. Verder is het belangrijk dat je naam opvalt op je cv. Zet deze bijvoorbeeld wat groter bovenaan de pagina.
 

Is jouw e-mailadres representatief?

Op een cv horen ook jouw contactgegevens. Naam, leeftijd of geboortedatum, je woonplaats of postadres, je telefoonnummer en je e-mailadres zijn het belangrijkst. Heb jij een mailadres wat niet zo professioneel is zoals [email protected]? Dan is het verstandig om even een nieuw mailadres aan te maken, want zo zal een werkgever je waarschijnlijk niet echt serieus nemen. Maak het de werkgever makkelijker door je mailadres klikbaar te maken door middel van een hyperlink. Zo hoeft hij alleen nog op je mailadres te klikken om jouw sollicitatie te beantwoorden. Je kunt er ook voor kiezen om je LinkedIn-profiel te vermelden op je cv. Ook deze kun je dan het beste klikbaar maken. Afhankelijk van op welke functie je solliciteert, kun je ook bijvoorbeeld je Instagram-account toevoegen aan je cv. Is een rijbewijs vereist voor je functie? Laat weten dat je deze hebt!
 

Je werkervaring

Zet twee kopjes op je cv: ‘werkervaring’ en ‘opleiding’. Bovenaan  begin je met je werkervaring. Deze som je op van heden naar verleden. Wat je nu doet, staat dus bovenaan. Selecteer alleen de banen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Maar, let op! Dit betekent niet dat je jouw baan in de horeca niet op je cv hoeft te zetten als je solliciteert voor een functie in de zorg. Waarschijnlijk heb je in de horeca namelijk eigenschappen gebruikt en ontwikkeld die ook van belang zijn in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan een flexibele instelling en stressbestendigheid. Vergeet ook niet vrijwilligerswerk op je cv te zetten! Referenties hoef je alleen toe te voegen onderaan je cv als hier nadrukkelijk om wordt gevraagd door de werkgever. Anders mag je dit gewoon weglaten.
 

Opleidingen, cursussen en prestaties

Ook je opleidingen som je op van heden naar verleden. Benoem welke mbo-, hbo- of wo-opleiding(en) je hebt gevolgd. Je middelbare school kun je eventueel ook benoemen, maar je basisschool moet je weglaten. Denk ook aan cursussen die je gevolgd hebt, want deze kunnen ook heel relevant zijn! Dit geldt ook voor eventuele projecten waar je aan hebt gewerkt, prijzen die je hebt gewonnen, een minor die je hebt gevolgd of misschien is jouw afstudeerscriptie wel heel interessant voor de werkgever!
 

Help! Een gat in je cv!

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een gat in je cv hebt, omdat je een tijd niet gewerkt of gestudeerd hebt. Geen paniek! Dit kun je het beste gewoon even kort toelichten. Is het niet op je cv, dan kun je het tijdens je sollicitatiegesprek bespreken. Dat gat in je cv hoeft niet negatief te zijn. Maak er iets positiefs van! Was je werkloos? Vertel dan dat je werkzoekend was. Dat klinkt al positiever. Misschien was je er een jaartje tussenuit om te reizen of was je thuis voor de kinderen. Wat heb je daarvan geleerd? Ben je geduldiger geworden? Ben je beter geworden in timemanagement? Benoem dit als het van pas kan komen binnen de functie. Het kan ook zo zijn dat je langere tijd ziek bent geweest. Je bent niet verplicht om iets over je ziekteverleden te melden, maar het is ook goed om open te zijn. Je kunt dan het beste benadrukken dat je er nu geen problemen meer door ervaart en dat je gewoon je werk kunt doen.
 

Hobby’s en vaardigheden

Je kunt er voor kiezen om een aantal van je hobby’s en vaardigheden te benoemen op je cv. Doe dit heel kort. Benoem bijvoorbeeld vijf hobby’s in een opsomming zonder verdere toelichting. Vaardigheden kun je ook op deze manier benoemen, maar je kunt er ook voor kiezen om met behulp bolletjes aan te geven hoe ver je vaardigheid is ontwikkeld. Ga voor drie van de vijf bolletjes als jouw Engels gemiddeld is en kies voor vijf van de vijf bolletjes als jouw Engels uitstekend is. Het is sowieso slim om te benoemen welke talen je kent. Afhankelijk van je functie kun je ook andere vaardigheden toevoegen zoals Photoshop, InDesign en programmeerkennis. Laat standaard vaardigheden zoals Excel en Word weg.
 

Het oog wil ook wat

Ja, hoe val je nu op? Door de opmaak van je cv! Kies niet voor een simpel Word-bestand met enkel tekst in Times New Roman lettergrootte 12. Hiermee val je tegenwoordig echt niet meer op. Hoe goed je ook je best doet op de inhoud van je cv. Je wil opvallen dus maak er iets origineels en creatiefs van. Pas je cv wel aan op de functie waarop je solliciteert. Ga voor professioneel als je solliciteert op een financiële functie en leef je iets meer uit als je solliciteert voor grafisch vormgever. Wel geldt altijd: gebruik een lettertype dat rustig is en zorg dat de tekst leesbaar blijft. Hiervoor is het ook belangrijk dat je let op het kleurgebruik. Gebruik niet meer dan drie kleuren en ga liever voor blauw dan voor rood. Blauw staat voor professioneel en zakelijk. Rood schreeuwt en straalt dominantie uit. Je kunt op verschillende websites sjablonen downloaden voor je cv. Je hoeft zelf dus niet enorm creatief te zijn!
 

Check, check, dubbelcheck

Een cv is het liefst niet langer dan één A4’tje. Vermeld alleen wat écht nodig is. Heb je 25 jaar werkervaring? Dan mag je cv wel iets langer zijn, maar zeker niet langer dan twee A4’tjes. Natuurlijk is het heel belangrijk dat je je cv controleert op taal, spelling en grammatica. Wanneer je alle foutjes hebt hersteld, laat dan ook nog iemand anders je cv nakijken. Misschien heb jij wel dingen over het hoofd gezien die de ander wel ziet. Tot slot kun je jouw cv het beste opslaan als pdf-bestand. Op deze manier staat alles vast en kunnen tekst en opmaak niet meer verspringen. Ook kan niemand meer iets aan jouw bestand veranderen. De werkgever krijgt jouw cv dus precies te zien zoals jij hem bedoelt!


Heel veel succes met het opstellen van je cv! Wil je graag tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief? Lees dan ‘Sollicitatietips deel 1: sollicitatiebrief schrijven’.