Trendanalyse Zelfhulpcursussen in coronatijd

“Interesse online zelfhulp tijdens corona toegenomen”

De coronacrisis maakt veel bij mensen los. Naast financiële, sociale en lichamelijke problemen kan het virus ook de mentale gezondheid beïnvloeden. Fysieke hulp inschakelen is echter vaak lastig voor mensen die angstig of gestrest zijn. Gelukkig kan men ook online steeds meer informatie en hulp vinden, bijvoorbeeld via een digitale zelfhulpcursus. Opleidingsinstituut Laudius ziet deze toenemende interesse in online zelfhulpmodules ook, zo blijkt uit een trendanalyse rondom online leefstijl- en zelfhulpcursussen in coronatijd.

 

Zorgen om coronavirus

Bij de intrede van het coronavirus moesten mensen hun leven opeens flink aanpassen. De maatregelen leverde veel vragen en onzekerheden op en de angst om besmet te raken groeide. Deze factoren kunnen de druk op de mentale gesteldheid vergroten.Uit onderzoek van het RIVM en Nivel over hoe Nederlanders aankijken tegen het coronavirus, blijkt dat begin maart slechts 17% van de Nederlanders bezorgd was over de eigen gezondheid. Halverwege mei was dit al verdubbeld.

Tijdens de tweede golf kwam de mentale gesteldheid van Nederlanders weer onder druk te staan. Toen het aantal besmettingen toenam in september, voelden 3 op de 10 mensen zich hulpeloos, bang of gestrest (Bron: RIVM). Ook ervaart 33% van de Nederlanders meer angst of stress bij de aankondiging van strengere maatregelen (RTLNieuws). De toenemende bezorgdheid, stress en angst wanneer het aantal besmettingen (weer) stijgt of de maatregelen worden verscherpt, geeft extra druk op de mentale gezondheid. Fysieke hulp is echter niet altijd makkelijk te vinden. Veel Nederlanders zochten daarom online naar antwoorden op hun vragen.

 

Toename interesse online zelfhulp

Tussen maart en november ziet Laudius ziet een sterke toename in de interesse naar online zelfhulpcursussen ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Zo steeg het aantal aanmeldingen voor de cursus Angst- en Stressbeheersing met 83%, en zag de cursus Mindfulness een toename van 70%. In beide gevallen werd de piek in april genoteerd, terwijl de interesse in de cursus Rouwverwerking (+111%) vooral later in het jaar toenam.


Bekijk hieronder het procentuele verschil per maand van verschillende zelfhulpcursussen ten opzichte van 2019.

Niet alleen online cursussen die aanspreken op mentale gesteldheid, maar ook andere thuisstudies over leefstijl worden in coronatijd meer aangesproken. Op het gebied van fysieke gezondheid trekken de cursussen Gewichtsconsulent (+75%)  en Gezonde Voeding (92%) meer bezoekers in coronatijd. 

 

Voor alle cursussen met het thema ‘start je eigen (...)’ ziet Laudius ook een stijging in het aantal bezoekers. Wel worden cursussen in de catering en horecasector aanzienlijk minder vaak gevolgd terwijl opleidingen voor het starten van een schoonmaakbedrijf, beautysalon of klus- en bouwbedrijf wel meer in trek zijn.

 

Trend zoektocht naar online zelfhulp

Uit rondvraag blijkt dat toename in vraag niet alleen bij Laudius zichtbaar is. Zo ziet psychische gezondheidsspecialist Stichting mirro eenzelfde trend: “We zien een significante stijging in het aantal afgenomen cursussen in de coronatijd. Mensen zoeken vooral meer hulp online”, verklaart Marjolein Ariaans van Stichting mirro. 

 

Mentaal steuntje in de rug: De Kracht van Positief Denken

Om mensen die in deze tijd met negatieve gevoelens worstelen een hart onder de riem te steken, heeft Laudius de videocursus “De Kracht van Positief Denken” ontwikkeld. In de drie-delige videotraining leer je onder begeleiding van de bekende beïnvloedingspsycholoog Hein Heijen hoe je negatieve gevoelens kan ombuigen tot positieve gedachten. De thuisstudie is gratis voor iedereen beschikbaar. Zo probeert Laudius een steun in de rug te bieden voor iedereen die het mentaal zwaar heeft. 

 

Aanmelden voor de gratis cursus “De Kracht van Positief Denken” kan hier