Taxateur of makelaar worden? Dit zijn de verschillen!

Makelaar en taxateur worden vaak tegelijk genoemd, maar het betreft niet dezelfde beroepen. Vaak zijn makelaars ook taxateur en andersom, omdat zij vaak dezelfde studie hebben gevolgd en hierbij dezelfde kennis hebben opgedaan. Sinds 2018 is dit echter niet meer mogelijk en worden de opleidingen gescheiden. Er zijn een aantal verschillen tussen deze twee beroepen. Niet alleen de beroepen zelf, maar ook andere zaken verschillen van elkaar. Aan het eind van dit artikel wordt ook de assistent makelaar wonen besproken.
 

Verschil makelaar en taxateur

Een makelaar is partijdig. Hij behartigt de belangen van zijn opdrachtgever: de koper of verkoper. Hij bemiddelt bij verkoop, aankoop en verhuur van woningen, bedrijfspanden en ander vastgoed. Een taxateur is onpartijdig en bepaalt de waarde van een huis. Hierbij mag hij zich niet laten leiden door belangen van de koper, verkoper of iemand anders. Een makelaar kan dus tegelijkertijd een taxateur zijn en andersom, maar je kunt nooit dezelfde makelaar ook als taxateur inzetten. De taxateur moet namelijk onpartijdig zijn en dat kan niet als hij ook een partijdige rol vervult als makelaar.
 

Taken

Makelaars en taxateurs hebben verschillende taken. Een makelaar kan bijvoorbeeld zowel als verkoopmakelaar als aankoopmakelaar werken. Het is echter niet toegestaan om bij dezelfde woning beide rollen te vervullen.

Makelaar

  • De woonwensen van de koper in kaart brengen;
  • Woningen die binnen het plaatje passen zoeken en selecteren;
  • Bezichtigingen van potentiële woningen begeleiden;
  • Verkoopaktes en overeenkomsten voorbereiden;
  • Onderhandelen met de verkoper;
  • Ondersteuning bieden na de oplevering;
  • Adviseren over verkoopprijs op basis van taxatie;
  • Potentiële kopers zoeken;
  • Potentiële kopers rondleiden;
  • Onderhandelen met aankopende partij;
  • Verkoopcontract opstellen;
  • Begeleiden bij juridische of notariële zaken.

Taxateur

  • De waarde van onder andere woningen, bedrijfspanden en stukken grond vaststellen;
  • Informeren bij het Kadaster;
  • Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op de woningmarkt;
  • Eigendomsaktes en bestemmingsplannen bespreken met de gemeente;
  • Taxatierapporten opstellen en vastgoedportefeuilles controleren;
  • Relaties opbouwen en onderhouden met particulieren, gemeentes, vastgoedbeleggers en banken.
     

Welke opleiding moet je volgen?

Er zijn taxateurs- en makelaarsopleidingen op verschillende niveaus. Makelaars en taxateurs kunnen dezelfde basisopleiding volgen: Basistheorie Vastgoed. Deze opleiding bestaat uit vijf onderdelen en wordt als thuisstudie aangeboden door Laudius. SVMNIVO, het examenbureau voor vastgoed, neemt de examens per onderdeel af. Het is noodzakelijk om het SVMNIVO-examen te behalen om lid te worden van een landelijk register of een brancheorganisatie. Het bekendste register voor makelaars is het K-RMT. Iedereen kan in dit register zien welke makelaars aan de vakbekwaamheidseisen voldoen.

Na de opleiding Basistheorie Vastgoed kun je je specialiseren op verschillende gebieden. Hierbij maak je de keuze welke kant je op wilt: makelaar of taxateur. Of beide. De verschillende specialisaties zijn:

  • Makelaar Wonen;
  • Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed;
  • Makelaar Landelijk Vastgoed;
  • Register Makelaar;
  • Taxateur Wonen;
  • Taxateur Bedrijfsmatig Vastgoed;
  • Taxateur Landelijk Vastgoed;
  • Taxateur WOZ.

Je kunt er ook voor kiezen om de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij te volgen. Makelaars zijn ook vaak op zoek naar een assistent-makelaar. Hiervoor kun je een opleiding van ongeveer 10 maanden volgen. Hier komen we aan het einde van dit artikel op terug.
 

Hoe word je geregistreerd makelaar of taxateur?

Om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie zoals het NVM is een opleiding vereist. Ook is het noodzakelijk om jaarlijks bij te scholen om lid te blijven. Aansluiting bij een branchevereniging wekt al vertrouwen, maar nog belangrijker is dat je kunt aantonen dat je een makelaarsdiploma hebt. Dit kan door je te laten opnemen in de landelijke registers van Stichting VastgoedCert of Stichting Certificering voor VBO-makelaars.  

Een taxateur moet ingeschreven staan bij het NRVT (Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) om erkend te worden. Wanneer een taxateur geregistreerd staat bij deze organisatie kan men ervanuit gaan dat de taxateur vakbekwaam en deskundig is. Ook bij het NRVT is het noodzakelijk om jaarlijks bij te scholen om lid te blijven.
 

Diploma vereist?

Een diploma is niet vereist om makelaar of taxateur te worden. Dit zijn namelijk geen beschermde titels. Iedereen kan zich makelaar of taxateur noemen. De vraag is alleen of mensen er dan snel voor kiezen om met jou in zee te gaan. Zij kunnen namelijk in één van de registers kijken om te zien welke makelaars en taxateurs erkend zijn. Het is dus aan te raden om een diploma te behalen!
 

Salaris

Het salaris van een makelaar of taxateur ligt gemiddeld tussen de €2.250 en €3.500 euro bruto per maand afhankelijk van de opleiding die je gevolgd hebt en de richting die je gekozen hebt. Een starter met een basisopleiding Vastgoed krijgt bijvoorbeeld een lager salaris dan een starter die de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft afgerond. Daarbij verdient een makelaar KRMT landelijk vastgoed gemiddeld meer dan een makelaar KRMT woningen.
 

Opleidingen Laudius

Laudius biedt de erkende opleiding Makelaar aan die bestaat uit de opleiding Basistheorie Vastgoedkundige en de specialisatie Wonen. Deze opleiding is geschikt voor zowel toekomstig makelaars als taxateurs en bestaat uit vijf modules die ook als losse cursus te volgen zijn: Privaatrecht, Publieksrecht, Financiën en fiscaliteiten, Vastgoedeconomie en Bouwkunde. Met deze opleiding leg je een goede theoretische basis. De examens voor alle modules worden afgenomen door SVMNIVO. Wanneer je het diploma hebt behaald, kun je je specialiseren tot Register-Makelaar. Er is geen specifieke vooropleiding vereist om deze opleiding te volgen en je kunt op ieder gewenst moment starten. De gemiddelde studieduur van de opleiding Makelaar is 20 maanden.

Meer informatie is te vinden op de cursuspagina van de opleiding Makelaar.
 

Assistent makelaar wonen

Er bestaat ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan als assistent makelaar wonen. Deze baan biedt je veel uitdaging en afwisseling. Je hebt zelfstandige werkzaamheden, maar je voert ook ondersteunende werkzaamheden uit voor een gecertificeerd makelaar.

Taken
- De klant adviseren over verkoopstrategieën;
- Het verzorgen en begeleiden van bezichtigingen;
- De waarde van een woning bepalen;
- Juridische, fiscale en bouwkundige aspecten bewaken;
- De klant begeleiden bij afwikkeling van de aankoop of verkoop;
- De makelaar ondersteunen bij de aankoop en verkoop van woningen;
- De makelaar ondersteunen bij de huur en verhuur van woningen;
- Meehelpen bij taxaties;
- Het relatiebestand beheren;
- Samen met de makelaar een marketingplan opstellen;
- Promotieactiviteiten uitvoeren.

Welke opleiding moet je volgen?
Om assistent makelaar wonen te worden kun je een opleiding op mbo-niveau volgen. Deze opleiding is enkel te volgen in de vorm van een cursus. Je kunt dan kiezen voor een klassikale cursus of een thuisstudie. De opleiding bestaat uit vijf onderdelen en SVMNIVO neemt de examens af. Het is noodzakelijk om het SVMNIVO-examen te behalen om lid te worden van een landelijk register of een brancheorganisatie. Het bekendste register voor assistent makelaars is het A-RMT. Iedereen kan in dit register zien welke assistent makelaars aan de vakbekwaamheidseisen voldoen.

Hoe word je geregistreerd assistent makelaar wonen?
Voor assistent makelaars bestaat het A-RMT register. Deze werkt hetzelfde als het K-RMT register. Wanneer je hier geregistreerd bent, weten mensen dat jij over de juiste vakbekwaamheidseisen beschikt. Voor registratie in het A-RMT register dien je te beschikken over het officieel erkende SVMNIVO diploma. Deze kun je behalen door twee theorie-examens en een praktijktoets van SVMNIVO succesvol af te ronden.

Diploma vereist?
Net als bij makelaar en taxateur is een diploma niet vereist. Ook assistent makelaar wonen is geen beschermde titel. Echter geldt ook hier dat een diploma wel aan te raden is. Klanten nemen je hierdoor namelijk eerder serieus, omdat je kunt aantonen dat je over de juiste vakbekwaamheid beschikt.

Salaris
Het gemiddelde salaris van een assistent makelaar wonen ligt tussen de 1.800 en 2.500 euro bruto per maand. Dit is afhankelijk van opleiding en werkervaring.

Opleiding Laudius
Bij Laudius kun je de erkende opleiding Assistent Makelaar Wonen volgen. De opleiding bestaat uit vijf modules waarvan drie ook los te volgen zijn bij Laudius: Privaatrecht, Publiekrecht, Vastgoedeconomie, Bouwkunde en Wonen. De twee theorie-examens en de praktijktoets worden afgenomen door SVMNIVO. Het theorie-examen Rechten gaat over de modules Privaatrecht en Publiekrecht en het theorie-examen Capita Selecta bestaat uit de modules Vastgoedeconomie, Bouwkunde en Wonen. Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor deze opleiding en je kunt op ieder moment starten.

Meer informatie is te vinden op de cursuspagina van de opleiding Assistent Makelaar Wonen.