Cursusinhoud – Basiskennis Boekhouden (BKB)
Met de veelzijdige cursus Basiskennis Boekhouden (BKB) haal je essentiële basiskennis over het boekhouden in huis. Het vormt een goede basis voor je eigen boekhouding, of om aan de slag te gaan als administratief medewerker voor een ander bedrijf.
De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:
Van inventaris tot balans
Je leert wat het verschil is tussen de administratie en de boekhouding. Je maakt kennis met het basisdeel van de boekhouding: de balans. Je ontdekt dat de balans op een speciale manier is opgebouwd, waarna je er zelf een kunt maken.
Boekingsdocumenten en boekingsregels
Je ontdekt dat een boekingsdocument nodig is de financiële administratie aan te mogen passen. Dit gebeurt op een systematische manier: via boekingsregels. Je maakt kennis met die boekingsregels en noteert volgens die regels de financiële veranderingen in de boekhouding.
Dagboeken
Je maakt kennis met de financiële dagboeken: het kasboek en het bankboek. Je leert de financiële veranderingen per kas en bank vast te leggen.
Btw en de boekhouding
Over alle producten of diensten die worden verkocht is een bedrijf belasting verschuldigd: de btw. Je leert hoe je de btw in rekening brengt en apart registreert, zodat de belastingaangifte je geen hoofdbrekens bezorgt.
Inkoop- en verkoopfacturen
Het doel van een ondernemer is winst behalen. Dat kan door de ingekochte goederen voor meer geld te verkopen dan waarvoor ze zijn ingekocht. Je leert hoe je de financiële gevolgen van een inkoop en verkoop in de boekhouding vastlegt.
Permanentie
Je leert de betaalde kosten en ontvangen opbrengsten die op een heel jaar betrekking hebben evenredig over het jaar te verdelen.
Duurzame productiemiddelen
Naast grondstoffen wordt er ook gebruik gemaakt van machines en computers: de duurzame productiemiddelen. Je leert hoe je deze middelen bij aankoop registreert, erop afschrijft en de waarde ervan bijhoudt in de administratie.
Creditnota’s, privé en loon
Het gaat weleens mis. Dan hoef je een deel van de rekening niet te betalen of zeg je tegen de klant dat hij een deel van de rekening niet hoeft te betalen. Je leert hoe je dit en andere bijzonderheden in de boekhouding kunt vastleggen.
De kolommenbalans en resultatenrekening
Je leert een kolommenbalans opstellen. Een onderdeel van de kolommenbalans is het resultatenoverzicht. Hierop bereken je het behaalde resultaat (de winst of het verlies) dat over een bepaalde periode gerealiseerd is. De laatste balans van de kolommenbalans, de eindbalans, is weer de beginbalans waarmee je het nieuwe boekjaar start.
Super gemakkelijk en snel kunnen leren. Wauw