Inhoud – Opleiding Interieurstylist
De opleiding Interieurstylist neemt je in tien modules stap voor stap mee in het maken van een compleet stylingplan voor een fictieve opdrachtgever. Bij het succesvol afsluiten van deze cursus met een officieel erkend EHCB-vakdiploma kun je aan de slag als professioneel interieurstylist. Wie de opleiding Interieurstylist puur voor eigen plezier volgt, weet bij een volgende verbouwing of verhuizing precies hoe het eigen interieur perfect in balans komt.
Module 1 – Aan de slag als interieurstylist
De opleiding Interieurstylist start met module 1 waarin wordt uitgelegd waarom je in dit mooie beroep moet stappen. Verder komt aan de orde wat een interieurstylist doet en hoe een stylingplan eruit ziet. Je leert hoe je je netwerk en horizon vergroot. Je krijgt informatiebronnen en weet na deze module hoe je met een opdracht van start gaat.
Wat is een moodboard en hoe zet je dit in? Module 2 legt alle ins en outs uit. Verder komt sfeergevoel aan de orde, met onder andere de vier sfeerelementen. Je weet na afloop van deze module hoe je praktisch aan de slag gaat met compositie en verschillende woonsferen. Ook leer je hoe je de vertaalslag maakt van sfeer naar toepassing.
Module 3 – De plattegrond en de meubelindeling
Zoals de titel van module 3 al aangeeft, gaat deze module onder andere over de basisplattegrond, werken met schaalverdeling, denken in functies, van blokkenplan naar de meubelindeling (waarbij stijl en vormgeving van de meubelen een belangrijk onderdeel vormen) en hoe je een plattegrond inkleurt.
Een nieuw interieur of restyling van een ruimte brengt een bepaalde sfeer en stijl met zich mee. Daarover buigt de lesstof van module 4 zich. Denk onder andere aan modernisme, Bauhaus, Art Deco, Nieuwe Zakelijkheid of Het Nieuwe Bouwen, Scandinavische vormgeving, flowerpower en popart, Memphis, nostalgisch, postmodernisme, kubistisch en organisch, Dutch Design, modern landelijke stijl en designklassiekers.
Module 5 – Materialenkennis
Het is uiteraard belangrijk om materialenkennis in huis te hebben bij het restylen van ruimtes. Module 5 zoomt in op vloeren, plafonds, wanden en wandbekleding. Maar ook textiel, meubelstoffering en raamdecoratie. Hierbij is er ook ruimte gemaakt voor een hoofdstuk over offerte en planning.
Een ander belangrijk aspect van het (her)inrichtingen van een ruimte is uiteraard kleur. In module 6 duikt de lesstof in de natuurkundige theorie over kleur, de invloed van daglicht, de kleurenleer van Itten, de zeven kleurencontrasten van Itten, de invloed van kleur (op onder andere emotie en ruimtelijke werking), harmonische kleurencombinaties, soorten verf en decoratieve effecten.
Dat licht en verlichting sfeerbrengers zijn is geen geheim. Maar hoe speel je met (natuurlijk) licht? Module 7 richt zich op de invloed van daglicht en verlichting. Het verschil van licht in het interieur (de woonkamer, slaapkamer, hal en werkplek). Ook komen de verschillende soorten verlichting en verlichtingsarmaturen aan de orde, evenals lichtbronnen. Er wordt uitgelegd waarom en wanneer er een verlichtingsplan nodig is. En er is aandacht voor de technische kant, de actualiteit en designklassiekers.
Vanzelfsprekend gaan interieurstyling en trends hand in hand. Module 8 gaat in op hypes en rages, trendniveaus, de ontwikkeling van trends, het voorspellen van trends en waarom je er als interieurstylist mee bezig moet zijn.
Het is belangrijk om je werk te presenteren aan je klant. Hoe je dat doet? In module 9 wordt uitgelegd hoe je het verhaal bij het beeld presenteert en omgekeerd het beeld bij het verhaal. Ook de tekening als communicatiemiddel vormt een hoofdstuk binnen deze module. De laatste twee hoofdstukken maken duidelijk hoe je het beste groen of kunst toevoegt aan een interieur.
Module 10 – Van een opleiding naar jouw beroep
Zo, en dan ben je aanbeland bij de laatste module van de opleiding Interieurstylist. Alle opgedane kennis uit de afgelopen negen modules komen in module 10 samen. Je hebt geleerd hoe je invulling gaat geven aan het beroep interieurstylist. Ga je als zelfstandige aan de slag of in loondienst? Hoe bepaal je je tarieven, wat houdt de administratieve kant in, hoe maak je een offerte of opdrachtbevestiging, hoe stel je een portfolio samen en presenteer je jezelf aan een potentiële klant? Dit en nog meer vormt de afsluitende module en de laatste stap tussen je thuisstudie en de start van je nieuwe creatieve carrière als interieurstylist.
Prima, goede basisopleiding.