De 10 beste online bibliotheken voor wiskundigen (in spé)
Wiskunde is één van de oudste academische velden uit de geschiedenis. Er is dan ook een onuitputtelijke bron van informatie over beschikbaar; zoveel dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Wij hebben daarom de beste openbare online universiteitsbibliotheken op een rijtje gezet, zodat je weet waar je je literatuuronderzoek goed begint.
De 10 beste online bibliotheken voor wiskunde-studenten
1. Massachusetts Institute of Technology
2. Stanford University
3. University of Cambridge
4. Harvard University
5. University of California, Berkeley (UCB)
6. University of Oxford
7. Princeton University
8. New York University (NYU)
9. ETH Zurich
10. University of California, Los Angeles (UCLA)
1. Massachusetts Institute of Technology
De Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT, is de best aangeschreven universiteit ter wereld op het gebied van mathematische wetenschappen. Met alumni als Kofi Annan, Buzz Aldrin en Mario Draghi heeft MIT een indrukwekkende geschiedenis, en een dito indrukwekkende bibliotheek.
Er zijn duizenden openbare proefschriften en andere artikelen te vinden in de openbare DSpace-collectie van MIT. Je kunt ze ordenen op onderwerp, maar ook gewoon je geluk beproeven door op trefwoorden op te zoeken. Genoeg wiskundige onderwerpen dus, maar als je liever wat lichtere lectuur leest kun je ook de masterscriptie van Kofi Annan over kopermijnen in Zambia lezen.
2. Stanford University
Het is niet toevallig dat Google-oprichter Larry Page en Tesla-eigenaar Elon Musk beide hun kennis vergaarden op de universiteit van Stanford in Californië. Stanford University heeft één van de meest uitgebreide bibliotheekcollecties ter wereld, met bijna 10 miljoen boeken, e-books, audiovisueel materiaal en online bronnen.
Een deel van deze bronnen is openbaar en via de website van de universiteitsbibliotheek te vinden. Je vindt hier catalogi, e-journals, artikelen en databases: een must voor iedere wiskundestudent dus!
3. University of Cambridge
De universiteit van Cambridge is één van de meest toonaangevende universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De Cambridge University Library kent dan ook een verzameling van 8 miljoen boeken; online hebben ze ook een grote database aan openbaar toegankelijke artikelen over allerhande wiskundige onderwerpen.
De universiteit Cambridge heeft een grote collectie aan ingescande werken online staan, waardoor je veel oude bronnen kunt raadplegen. Als je goed zoekt vind je misschien oude werken van Charles Darwin, sir Isaac Newton of natuurlijk de geniale wiskundige Alan Turing terug, die allen aan deze universiteit gestudeerd hebben.
4. Harvard University
Geen lijst van prestigieuze universiteiten en dito bibliotheken is natuurlijk compleet zonder Harvard. De misschien wel beroemdste onderwijsinstelling ter wereld bracht maar liefst acht Amerikaanse presidenten en legio geniale wetenschappers voort; momenteel krijgen wiskundestudenten er college van onder andere de vooraanstaande wiskundige Shing-Tung Yau. Meer dan genoeg interessante bronnen om uit te putten dus!
5. University of California, Berkeley (UCB)
Misschien iets minder bekend dat Harvard of MIT, maar op het gebied van wiskunde is Berkeley is een geweldig aangeschreven universiteit. De universiteit heeft de twijfelachtige eer om doorslaggevende wetenschappelijke ontdekkingen in de ontwikkeling van de atoombom te doen. Daarnaast werden 16 elementen van het periodieke systeem op Berkeley ontdekt. Redenen te over dus om eens goed rond te neuzen in hun online bibliotheek!
6. University of Oxford
Samen met Cambridge de bekendste universiteit van het Verenigd Koninkrijk, en niet voor niets! De universiteit van Oxford is de oudste universiteit in de Angelsaksische wereld en heeft maar liefst 28 Britse Prime Ministers voortgebracht. Ook legendarische wiskundigen als Godfrey Harold Hardy, John Wallis en Lewis Carroll bezochten deze gezaghebbende universiteit.
De bibliotheek van Oxford heet de Bodleian Library, en is de op één na grootste bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben ook een prachtige online collectie, waar je uren rond kan neuzen; natuurlijk kun je ook gericht zoeken op wiskundigen bronnen, geschreven door de grootste wiskundigen die het VK ooit voortbracht.
7. Princeton University
Deze Ivy League universiteit is één van de oudsten van de Verenigde Staten. De bibliotheek bevat meer dan tien miljoen boeken, tijdschriften en manuscripten en is qua volume een van de grootste bibliotheken ter wereld. Als je de bibliotheek fysiek bezoekt vind je meer dan 10 kilometer aan boekenplanken, maar gelukkig kun je ook online genoeg wiskundige bronnen raadplegen.
8. New York University (NYU)
Deze prachtige universiteit heeft gebouwen en campussen verspreid over de volledige binnenstad van New York City, in de razend populaire stadsdelen Manhattan en Brooklyn. De fysieke bibliotheken zijn dus zeker een bezoekje waard, maar gelukkig hoef je de oceaan niet over te steken om de digitale bronnen van deze universiteit te raadplegen!
9. ETH Zurich
Eidgenössische Technische Hochschule Zürich: oftewel de ETH. De enige universiteit op het Europese vasteland in deze lijst, en niet voor niets. Albert Einstein himself is alumnus van deze goed aangeschreven uni. Zijn werken staan dan ook in de online database van deze Zwitserse UB, samen met vele andere interessante werken. Omdat Zürich een stuk dichterbij is dan New York of Massachusetts is het ook de moeite waard om de bibliotheek eens fysiek te bezoeken: die ligt namelijk op een prachtige locatie midden in de Zürichse altstadt.
10. University of California, Los Angeles (UCLA)
De universiteit van Los Angeles, in de volksmond UCLA genoemd, is de laatste in dit lijstje. Maar last is in dit geval zeker niet least, want 15 faculteiten van UCLA staan in de top 10 van beste faculteiten ter wereld in hun respectievelijke vakgebied. De wiskunde-faculteit valt daar ook onder, en dus is een bezoekje aan de online bibliotheek absoluut de moeite waard.