webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen? Pak het goed aan!

Het is de droom van menig ondernemer in de dop: thuis, vanuit je luie stoel makkelijk geld verdienen door je producten via een webshop aan te bieden. Nou ja, lui…. In werkelijkheid is een webshop beginnen gewoon keihard werken! Maar pak je het op de juiste manier aan en beschik je over het nodige doorzettingsvermogen, dan kan je eigen online onderneming zeker succesvol worden. In dit blog lees je welke stappen je in elk geval moet nemen om een webshop te beginnen.
 

Waarin wil je een webshop beginnen?

Het klinkt heel voor de hand, maar als je een online winkel begint, zul je toch eerst moeten bepalen waarín je eigenlijk een webshop wilt beginnen. Natuurlijk ligt het het meest voor de hand om een product aan te bieden waarmee je zélf ook veel affiniteit hebt. Dat kunnen zelfgemaakte producten zijn, zoals bijvoorbeeld sieraden of kleding. Maar het is ook mogelijk om een producttype van je keuze – bijvoorbeeld kattenvoer of babyspeeltjes – in te kopen bij een leverancier en vervolgens met winst door te verkopen.
 

Voer concurrentieonderzoek uit

Het starten van een webshop begint met een goede voorbereiding. Om een gevoel te ontwikkelen voor wat een goede webshop is, is het allereerst goed om te kijken naar voorbeelden van succesvolle webwinkels in verschillende branches. Vervolgens is het verstandig om te focussen op webwinkels in jouw eigen branche. Wil jij bijvoorbeeld een kleding webshop of een sieraden webshop beginnen, dan is het raadzaam om concurrerende webshops te bestuderen die deze producten ook aanbieden. Zo krijg je niet alleen een duidelijk beeld van hoe anderen het doen, maar wellicht ook goede ideeën van op welke manier jij je met jouw eigen webshop van jouw concurrenten kunt gaan onderscheiden.
 

Maak een ontwerp

Heb je eenmaal goed voor ogen hoe jouw webshop eruit moet zien, dan is het tijd voor het maken van een ontwerp. Om een functioneel ontwerp te maken, bekijk je welke onderdelen en technische functies je webshop nodig heeft. Vervolgens denk je na over het grafische design van je webshop en de presentatie en indeling van je producten in je webwinkel.
 

Kies een geschikt softwarepakket

Is het ontwerp voor je webshop klaar, dan is de volgende stap om een geschikt softwarepakket te kiezen om de webwinkel te bouwen. Dit kun je uitbesteden aan een professional, maar eventueel ook zelf doen. Als je voor dat laatste kiest, is het gratis en gebruiksvriendelijke WordPress Commerce bijvoorbeeld een veelgebruikt softwarepakket. Nadat je webshop zo goed als klaar is, is het zaak om ermee te leren werken. Om het maximale uit je webshop te halen, is het belangrijk om kennis te maken met verschillende functies van het pakket, zoals pagina’s, widgets, plugins, betaalwijzen en onderhoud.
 

Stel een ondernemingsplan op

Net als bij een fysieke winkel is het ook bij een webwinkel belangrijk om eerst een gedegen en goed onderbouwd ondernemingsplan op te stellen. Dit plan geeft je onder meer inzicht in je ondernemingsvaardigheden, bedrijfsdoelen, concurrentiepositie en de haalbaarheid van je idee. Om een vliegende start als ondernemer te maken, is het tevens belangrijk je te verdiepen in bedrijfsadministratie en marketing. Bij online marketing voor een webshop is het vooral zaak dat je weet hoe je je producten via de juiste zoekwoorden, social media-kanalen en vergelijkingssites onder de aandacht brengt van potentiële klanten. 
 

Schrijf je in bij de KVK

Wil je een eigen bedrijf met een webshop starten? Dan is het verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving kost eenmalig € 75,00. Je hoeft je overigens niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst, want dat gebeurt automatisch.
 

Sta jij straks ook aan het roer van je eigen webshop?

Wil jij ook weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van je eigen webshop, zodat je straks je producten op professionele wijze online kunt etaleren én succesvol kunt verkopen? Volg dan de cursus Eigen Webshop Starten. Om je ondernemingsvaardigheden aan te scherpen, is daarnaast ook de opleiding Basiskennis Ondernemerschap ideaal. Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor deze opleidingen met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.