Groen beroep

Een groen beroep is een natuurlijke keuze

Een flinke boswandeling, een ommetje door het stadspark of genieten van een mooi aangelegde tuin. Wij staan er eigenlijk nooit bij stil, maar zonder de inzet van gedreven professionals die dagelijks zorgdragen voor onze natuur, zou dit alles niet mogelijk zijn. Zeker nu klimaatverandering en stikstofproblematiek nog voor extra bedreigingen zorgen, is een doordacht bos- en natuurbeheer meer dan ooit hard nodig. Voor mensen die een groen beroep willen kiezen, is er dan ook genoeg werk aan de winkel.
 

Wat doet een bos- en natuurbeheerder?

Bos- en natuurbeheerders zijn echte buitenmensen. Gewapend met hun kennis over de natuur stellen zij alles in het werk om te zorgen voor gezonde bossen, een rijk insectenleven en de  instandhouding van waardevolle landschapselementen, zoals sloten, bermen en houtwallen. Dankzij hun nuttige werk kunnen niet alleen wij mensen optimaal genieten van de natuur, maar zijn ook veel dieren verzekerd van een beschermde leefomgeving. Denk daarbij ook aan de vele watergebieden die méér dan de helft van het totale natuuroppervlak in Nederland vormen. Maar in ons sterk verstedelijkt land is het werk van deze bevlogen natuurmensen bijvoorbeeld ook in het Vondelpark in hartje Amsterdam niet meer weg te denken.
 

De ene boswachter is de andere niet 

Natuurbeheerders heb je in alle soorten en maten. In de basisopleiding Bos- en Natuurbeheer, zoals je die bijvoorbeeld bij Laudius kunt volgen, word je onder meer voorbereid op de mbo-opleiding tot boswachter. Maar de ene boswachter is de andere niet. Zo zijn er boswachters die vooral de flora en fauna van een bepaald natuurgebied inventariseren, advies geven voor het bosbeheer en voorlichting en rondleidingen aan natuurliefhebbers geven. Ook zijn er boswachters die zijn beëdigd tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en die waar nodig verbaliserend kunnen optreden als bezoekers van een natuurgebied zich niet aan de regels houden. Een andere mogelijke specialisatie van een BOA is die van jachtopzichter: een boswachter die zich onder meer bezighoudt met het reguleren van de wildstand. In Nederland kun je als boswachter aan de slag bij diverse instanties, waaronder Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Maar ook eigenaars van particuliere landgoederen hebben vaak een boswachter in dienst. Goed om te weten is dat je ook als vrijwilliger bij een natuurorganisatie of als recreant je steentje kunt bijdragen aan het instandhouden of het herstel van de natuur. Ook daarvoor is de basisopleiding Bos- en Natuurbeheer een ideale basis.
 

Krijg het beroep van hovenier in je groene vingers

Heb je behalve hart voor de natuur ook nog groene vingers? Heb je een passie voor alles wat groeit en bloeit en ben je graag buiten bezig? Dan ben je wellicht geknipt voor het groene beroep van tuinman of hovenier. Met een opleiding hovenier, zoals je die bijvoorbeeld bij Laudius kunt volgen, krijg je dit beroep snel in je groene vingers. Zo leer je onder andere groenzones ontwerpen en hoe je  bloemen en planten combineert tot een harmonieus en eenvoudig te onderhouden geheel. Ook weet je na afloop alles wat nodig is voor het starten van je eigen hoveniersbedrijf.
 

Sta jij ook dicht bij de natuur? Volg dan je groene hart en kies voor een groen beroep!

Gaat jouw hart sneller kloppen zodra je in de natuur bent?  En sta je te popelen om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties van al dit moois kunnen blijven genieten? Of gaan je groene vingers al kriebelen zodra je een mooie tuin ziet? En zou je hier je dagelijkse werkomgeving van willen maken? Dan staat je niets meer in de weg om te kiezen voor een groen beroep!  Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor de basisopleiding Bos- en Natuurbeheer of de opleiding Hovenier, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of een van deze opleidingen bij je past en loop je geen enkel risico.