Makelaar worden, zo doe je dat!
Zo ga jij straks aan de slag in het boeiende makelaarsvak
Het aanhoudende woningtekort en de toenemende concurrentie tussen woningzoekenden, maakt het makelaarsvak erg interessant en dynamisch. Tegenwoordig worden woningen binnen no-time verkocht en de prijzen steeds meer opgedreven. Vervelen is er niet bij in deze beroepsgroep.
Maar hoe zorg jij ervoor dat ook jij aan de slag kan als makelaar? Hoewel het beroep makelaar niet beschermd is en iedereen zich makelaar kan noemen is het wel van groot belang om een opleiding gevolgd te hebben. Hierdoor word je niet alleen een stuk serieuzer genomen; je doet ook nog eens benodigde vakkennis op.
Opleiding tot makelaar
De eerste stap naar het makelaars vak is dus het volgen van een opleiding of cursus.
De opleiding makelaar van Laudius bestaat uit 6 verschillende modules.
- Privaatrecht
- Publiekrecht
- Bouwkunde, onderverdeeld in:
- Bouwkunde A (Algemeen/materialenkennis)
- Bouwkunde B (Bestek en tekeningen lezen)
- Vastgoedeconomie
- Financiën & Fiscaliteiten
- Wonen (specialistatiemodule)
Iedere module van deze opleiding kun je afsluiten met een examen. De examens voor vrijwel alle modules worden doorlopend door SVMNIVO afgenomen op diverse examenlocaties verspreid door het land. De eerste 5 modules behoren tot het diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige. Na het behalen van dit diploma specialiseer je je verder met de specialisatie wonen. Hierbij dien je voor de examens praktijkleer wonen en het vakbekwaamheidsexamen te slagen.
Wanneer je dit succesvol afrondt kun je je officieel registreren in het Kandidaat Register Makelaar-Taxateur (KRMT), en kun je ook de titel KRMT achter je naam voeren. Als Kandidaat-Makelaar Wonen voldoe je aan dezelfde vakbekwaamheidseisen die gelden voor de gecertificeerde Makelaar. Het verschil is dat je (nog) niet getoetst bent op je praktische vaardigheden met betrekking tot het taxeren van een woning. Wil je gecertificeerd makelaar worden dan dien je nog een praktijktoets succesvol af te ronden.
Meer informatie over de kwalificaties en officiële examens vind je terug op de website van SVMNIVO.
Belangrijke vaardigheden
Naast het opdoen van kennis over vastgoed en wetgeving is het belangrijk dat je goed kunt communiceren met bv. klanten, collega makelaars, banken en andere partijen. Ook is het belangrijk dat je een vriendelijke en betrouwbare uitstraling hebt. Mensen doen immers een van de belangrijkste aankopen van hun leven wanneer ze een huis kopen. Door vriendelijk te zijn en betrouwbaar over te komen vergroot jij die kans op een verkoop.
Een leven lang leren
Aangezien de woningmarkt continu in ontwikkeling is worden er aanvullende eisen gesteld aan makelaars. Zo dien je als makelaar ieder jaar een aantal cursussen te volgen om up to date te blijven. Wanneer je dit niet doet zul je je registratie verliezen en mag je niet meer voor de gekozen branche organisatie blijven werken.
Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag in het makelaarsvak? Leg nu de fundering voor een dynamische en gewild beroep en kies voor een opleiding tot Makelaar of Assistent Makelaar Wonen.