bijscholen

Scholen, bijscholen, omscholen - een leven lang leren houdt je fit

Je leeft maar één keer dus haal je er alles uit wat erin zit. Toegegeven, het is een cliché. En het geldt ook, of misschien zelfs juist, voor je werk. Biedt je huidige baan genoeg waardering? Kun je de vele veranderingen bijbenen of zit je tegen een burn-out aan? Ben je tussen nu en vijf jaar nog helemaal up-to-date qua kennis en vaardigheden? Koester het idee van een leven lang leren. Dat houdt je fit, wendbaar en waardevol. En de overheid helpt. Met een individuele subsidie, bekend als het STAP-budget. Er zijn goede argumenten om daar gebruik van te maken.

Wel eens gehoord van het begrip duurzame inzetbaarheid? Werkgevers zijn er verzot op. Het betekent dat je tot het bereiken van je pensioenleeftijd waardevol en passend werk kunt verrichten. Dat je letterlijk en figuurlijk fit blijft voor de arbeidsmarkt. Dat doe je door je te blijven ontwikkelen. En daarom hameren zowel de overheid als het bedrijfsleven op het vitale belang van een leven lang leren.

Overheid stimuleert en financiert scholing, bijscholing en omscholing

Op verschillende manieren stimuleert en faciliteert de overheid iedereen die werkt om aan de weg te blijven timmeren. Vroeger kon je scholingskosten in mindering brengen op je inkomstenbelasting. Deze vorm van ‘indirecte subsidie’ is op 1 januari dit jaar op de schop gegaan. Je kunt nu meteen profiteren van een directe subsidie van € 1000, per jaar, het STAP-budget. Je hoeft dus geen kosten meer voor te schieten of te sparen voor een opleiding. Vrijwel iedereen die werkt komt in aanmerking voor de STAP-subsidie. De voorwaarden en aanvraagprocedure zijn eenvoudig.

Je kunt kiezen uit een breed en gevarieerd aanbod van opleidingen en cursussen die voor de jaarlijkse STAP-subsidie in aanmerking komen. Het accent in studiesoorten ligt op bijscholen en omscholen, bedoeld om als werkende inzetbaar en aantrekkelijk te blijven. Dat kan zowel door hard skills te verwerven of te verbeteren, of door te focussen op soft skills. In het eerste geval gaat het om concrete kennis en vaardigheden voor een specifiek vak. In het tweede geval om vaardigheden voor heel veel beroepen van toegevoegde waarde zijn, zoals samenwerken, feedback geven en ontvangen, creatief denken of omgaan met obstakels en stress.

Omscholen of bijscholen? 5 argumenten

Er zijn veel argumenten te bedenken om te blijven leren. Het belangrijkste argument is het moordende tempo waarin de eisen die bedrijven stellen aan medewerkers veranderen. Je moet niet alleen goed zijn in je vak, je moet bovendien flexibel zijn, digitaal vaardig, veranderingsgezind, innovatief, en nog veel meer. En je moet jezelf ook nog eens goed kunnen verkopen om de race bij te benen en plezier te houden  in de tijd die je werkend doorbrengt. De snelle veranderingen – in werkomstandigheden, technologie, informatiestromen en werkprocessen - vormen één argument om jezelf bij te blijven spijkeren. De 5 andere argumenten zijn:

1.    in bepaalde beroepen – de ‘krimpberoepen’ – bestaat het risico dat je vroeg of laat buiten de boot valt

2.    in kansrijke sectoren, zoals zorg, onderwijs, IT en techniek, heb je vaak de beste carrièremogelijkheden – nu en op de lange termijn

3.    de internationalisering van het bedrijfsleven kan een goede reden zijn om één of meer talen te leren

4.     de verschuivende pensioenleeftijd kan een probleem worden als je werkt in een zwaar beroep

5.    je wilt verder in je werk 

Gratis studeren? Meld je tijdig aan

Een minstens zo belangrijk argument is: leren is gewoon leuk en boeiend. Je ontdekt nieuwe werelden, er gaan deuren voor je open. Om met nog een cliché af te sluiten: je bent nooit te oud om te leren. Dat is het goede van het STAP-budget. Iedereen vanaf 18 jaar die werkt en nog geen AOW ontvangt, heeft er recht op. De verdeling van de subsidie is onderverdeeld in rondes. De 3de aanvraagronde van 2022 loopt van 1 juli t/m 31 augustus. Per ronde wordt het geld ‘naar vermogen’ verdeeld. Daarom nog één tip: snel je opleiding kiezen en vooral tijdig aanmelden.