
Student in de spotlights: Maaike Bakx
In deze editie van Student in de Spotlights zetten we Maaike Bakx in de schijnwerpers. Maaike is een van de eerste geslaagden van de nieuwe opleiding Leraarondersteuner Basisonderwijs bij Laudius. Ze heeft de opleiding met succes afgerond en deelt graag haar ervaringen en toekomstplannen.
Even voorstellen: Maaike Bakx
Ik ben Maaike Bakx, 42 jaar oud, en ik heb de afgelopen jaren als onderwijsassistent gewerkt. Tijdens mijn werk viel ik regelmatig in bij verschillende klassen, wat me deed realiseren dat ik mezelf verder wilde ontwikkelen binnen het onderwijs. In eerste instantie twijfelde ik tussen de PABO en de opleiding Leraarondersteuner. Na het doornemen van alle informatie besloot ik uiteindelijk voor de opleiding Leraarondersteuner Basisonderwijs te kiezen. Het was namelijk al een tijd geleden dat ik zelf in de schoolbanken had gezeten, en de gedachte om meteen een driejarige opleiding te starten voelde als een grote stap. Ook vroeg ik me af of ik de verantwoordelijkheid als leerkracht wel kon combineren met mijn gezinsleven.
De opleiding Leraarondersteuner bood me de flexibiliteit die ik zocht, doordat ik deze in mijn eigen tempo kon volgen. Bovendien kon ik mijn werkplek als stage gebruiken, wat het voor mij gemakkelijker maakte om de opleiding te combineren met mijn dagelijkse werk.
Mijn ervaring met de opleiding
De opleiding bij Laudius heb ik als zeer prettig ervaren. Ik kon alles zelf plannen en als ik vragen had, kon ik die stellen en kreeg ik binnen een paar dagen antwoord. Ik kon studeren in mijn eigen tempo en wanneer het mij uitkwam. Hierdoor was het perfect te combineren met mijn werk en gezin. Op mijn werk keek ik wanneer ik welke opdrachten kon doen en thuis werkte ik alles uit als het lekker rustig was. Had ik een keer wat minder tijd, dan was dat ook geen probleem.
Wat ik graag wilde leren — en ook echt heb geleerd — was de pedagogische en didactische theorie achter het lesgeven. Waarom kies ik voor een bepaalde aanpak in de klas? En op welke manieren kan het nog meer? Het was fijn om weer bewust stil te staan bij de keuzes die je maakt en te ontdekken welke mogelijkheden je hebt. Het helpt je om met een frisse blik naar situaties te kijken. Daarbij vond ik het erg leuk om weer te kijken en te werken met alle leeftijdsgroepen (de verschillende ‘bouwen’ binnen het basisonderwijs). Op mijn huidige school werk ik veel in één bouw, maar tijdens de opleiding kwam ik weer in aanraking met alle niveaus.
Didactiek en een goed klassenmanagement zijn dingen die ik meteen heb meegenomen in de praktijk en waar ik ook meteen de vruchten van plukte. Rust in de klas was altijd al belangrijk voor mij, maar nu heb ik ook extra handvatten om dit beter toe te passen.
Toekomstplannen: wat komt er na de opleiding?
Nu ik de opleiding tot leraarondersteuner heb afgerond, wil ik graag aan het werk in die rol. Ik wil gaan ervaren of het werk als leraarondersteuner mij voldoende uitdaging biedt, of dat ik in de toekomst misschien toch nog verder wil studeren aan de PABO.
Wat ik wel weet, is dat ik als leraarondersteuner nóg meer kan betekenen in de ondersteuning van leerlingen. Bijvoorbeeld door extra instructies te geven of in te vallen bij uitval van een leerkracht. Het mooie is dat ik alles wat ik geleerd heb tijdens de opleiding direct kan toepassen in de praktijk, en dat helpt me om mezelf verder te ontwikkelen.
De opleiding tot leraarondersteuner Basisonderwijs is een mooie opstap naar een carrière in het onderwijs. Als ik uiteindelijk besluit de stap naar de PABO te zetten, zal die overgang een stuk kleiner zijn dankzij de kennis en ervaring die ik nu al heb opgedaan. Voor nu zie ik dit als een waardevolle volgende stap om verder te groeien binnen het onderwijs.
Tips voor toekomstige studenten
Wat mij enorm heeft geholpen tijdens mijn studie was dat ik bij de start van de opleiding alles globaal heb doorgenomen. Zo kreeg ik een duidelijk overzicht van de onderwerpen die aan bod zouden komen. Dat hielp me om de lesstof beter te koppelen aan wat er op dat moment speelde op mijn werk.
Wist ik bijvoorbeeld dat het onderwerp ouderbetrokkenheid binnenkort behandeld zou worden, dan plande ik dat hoofdstuk bewust in die periode. Wel zorgde ik ervoor dat ik de voorgaande onderdelen op tijd had afgerond, zodat ik de opbouw van de opleiding bleef volgen zoals bedoeld. Het vraagt natuurlijk wel wat discipline, maar deze manier van plannen gaf me veel overzicht en rust tijdens het studeren.