leefstijlcoach vitaliteitscoach

Wat is het verschil tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach?

Steeds meer mensen onderkennen het belang van een gezonde leefstijl en zoeken daarom hun toevlucht tot een leefstijlcoach of vitaliteitscoach. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee boeiende beroepen?
 

Wat doet een leefstijlcoach?

Het is algemeen bekend dat een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging belangrijke basisvoorwaarden zijn voor een gezond en lang leven. Maar in de praktijk hebben veel mensen moeite met het volgen van deze gezonde gewoontes. Het in de arm nemen van een leefstijlcoach die je stap voor stap begeleidt naar een evenwichtige en gezonde levensstijl is dan geen overbodige luxe. Een leefstijlcoach kijkt naar de samenhang tussen beweging, voeding, slaap, stress, bioritme en ontspanning. En vooral hoe je door een perfecte balans tussen al deze leefstijlfactoren mensen fitter en vitaler kunt laten voelen. Met alle positieve effecten voor de gezondheid van dien.
 

Wat doet een vitaliteitscoach?

Om antwoord te geven op deze vraag is het eerst goed om te weten wat vitaliteit eigenlijk is. Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Anders gezegd: het is de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een individu die leidt tot energie om te leven. Een vitaliteitscoach richt zich op het algehele welzijn van een persoon en zorgt voor structurele veranderingen in het gedrag van mensen. Wat geeft je energie, wat motiveert je om ’s ochtends het bed uit te komen, hoe zit het met je werk-privé-balans en hoe is het gesteld met je mentale belastbaarheid? Aangezien vitale en optimaal gemotiveerde medewerkers essentieel zijn voor het succes van elke organisatie, maken ook steeds meer werkgevers dankbaar gebruik van een vitaliteitscoach. Met als doel om het ziekteverzuim terug te dringen en de werktevredenheid te vergroten. Het mes snijdt dus aan twee kanten: dankzij vitaliteitscoaching zitten individuele werknemers beter in hun vel en ook de organisatie als geheel vaart er wel bij.
 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee beroepen?

Vitaliteitscoaching en leefstijlcoaching worden vaak in één adem genoemd. Dat is ook niet zo vreemd, want zoals uit het bovenstaande al blijkt, hebben deze twee vakgebieden veel raakvlakken. Daar waar een leefstijlcoach zich vooral richt op fysieke aspecten zoals gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, houdt een vitaliteitscoach zich daarnaast ook bezig met de mentale gesteldheid van cliënten. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een hoge werkdruk, chronische vermoeidheid, slecht slapen of stressklachten? Zoals bekend, kan een goede fysieke gezondheid echter niet los worden gezien van een goede geestelijke gezondheid. Niet voor niets kan het vak van leefstijlcoach en vitaliteitscoach in de praktijk dan ook perfect met elkaar worden gecombineerd.
 

Volg een opleiding tot leefstijlcoach of vitaliteitscoach

In de huidige prestatiegerichte maatschappij, waarin steeds meer mensen het gevoel hebben geleefd te worden, is een gezonde en vitale levensstijl meer dan ooit een hot item. Met een erkende opleiding vitaliteitscoach of leefstijlcoach, zoals je die bijvoorbeeld kunt volgen bij Laudius, kun je dan ook alle kanten op. Als leefstijlcoach kun je onder meer aan de slag in een diëtistenpraktijk, sportschool of ziekenhuis. Met een vitaliteitscoach opleiding op zak kun je bijvoorbeeld gaan werken voor een gezondheidscentrum, reïntegratiebedrijf, PMO-aanbieder of arbodienst. Maar misschien wil je wel liever je eigen praktijk beginnen. Ook dat kan met een vitaliteitscoaching opleiding of een leefstijlcoach opleiding. Kortom, carrièremogelijkheden te over!
 

Wil jij mensen weer in hun kracht zetten?

Zie jij het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen weer over hun volledige levenskracht kunnen beschikken? Dan is de opleiding vitaliteitscoach of de opleiding leefstijlcoach echt iets voor jou! Kies je voor een thuisstudie bij Laudius, dan kun je je bovendien vrijblijvend inschrijven voor een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico.