Weer lekker in je vel dankzij de kindercoach
Stel, je bent jongerenwerker, kinderpsycholoog of je werkt in de kinderopvang of hulpverlening. Bij al deze beroepen komt het goed van pas wanneer je weet hoe je kinderen optimaal kunt coachen in hun ontwikkeling. Met een opleiding kindercoach leer je kinderen en jongeren het beste uit zichzelf te halen.
Waarom een kindercoach?
Aan kinderen en jongeren worden tegenwoordig torenhoge verwachtingen gesteld. Ze moeten het goed doen op school, sociaal vaardig zijn en zich in snel tempo ontwikkelen tot verantwoordelijke volwassenen met een goede toekomst in het vooruitzicht. Ga er maar aan staan! Bij het voldoen aan al die verwachtingen kunnen de meesten wel wat hulp gebruiken. Als kindercoach geef jij kinderen en jongeren hierbij het nodige steuntje in de rug en help je hen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Wanneer ga je naar een kindercoach?
Ieder kind zit weleens wat minder lekker in z’n vel, dat hoort bij opgroeien. Maar als zoon- of dochterlief langere tijd onzeker, verdrietig, angstig of boos is, kan het verstandig zijn naar een kindercoach te gaan. Want bij een kind dat een moeilijke periode doormaakt – bijvoorbeeld door een scheiding van de ouders of het verlies van een dierbare – of moeite heeft met bepaalde emoties, kan een kindercoach een helpende hand bieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens.
Wat doet een kindercoach?
Kort gezegd biedt een kindercoach hulp voor kinderen, tieners en hun ouders of andere opvoeders, met name bij vragen over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van een kind. Het is een praktische, laagdrempelig vorm van hulp die wordt gekenmerkt door een oplossingsgerichte aanpak: in plaats van de nadruk te leggen op problemen, kijkt een kindercoach vooral naar de mogelijkheden en kwaliteiten van een kind. Dankzij deze positieve benadering komt het kind lekkerder in zijn vel te zitten en steviger in zijn schoenen te staan.
Hoe werkt kindercoaching?
Een kindercoach kijkt naar wat een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen en (weer) fijn te voelen. Dat gebeurt niet alleen door de praten met een kind, maar ook door middel van oefeningen om een kind vaardigheden aan te leren. Denk bijvoorbeeld aan het doen van rollenspellen of creatieve werkvormen, zoals tekenen en bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen, vaak ondersteund door (kaart)spelletjes over emoties of positieve gedachten.
Wat is het verschil tussen een kindercoach en een kinderpsycholoog?
Om kinderen op stimulerende wijze te kunnen begeleiden, komen in een kindercoach opleiding allerlei aspecten aan bod die te maken hebben met het mentale welzijn van deze jonge doelgroep. Zo verdiept een kindercoach zich onder meer in de ontwikkelingspsychologie van het kind, pedagogiek en opvoedkundige vragen, gesprekstechnieken, omgang met ouders en andere opvoeders en omgang met specifieke problemen, zoals faalangst, pesten, maar ook ADHD en rouwverwerking. Een kindercoach is echter geen kinderpsycholoog. Daar waar een kindercoach zich vooral bezighoudt met het positief beïnvloeden van het zelfbeeld van het kind – in het hier en nu – is een kinderpsycholoog het aangewezen adres voor het oplossen van dieper zittende problemen en trauma’s.
Word jij een professional in kindercoaching?
Wil jij ook ondersteuning bieden bij de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van kinderen en tieners? Dan is het beroep van Kindercoach echt iets voor jou! Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor de opleiding Kindercoach met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of de opleiding bij je past en loop je geen enkel risico. Meer weten? Kijk dan snel op de opleiding Kindercoach. Je kunt overigens gebruik maken van het STAP-budget met de opleiding Kindercoach. Dit houdt in dat je deze opleiding kosteloos kunt volgen.