- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Wil jij een afwisselende, groene baan in de buitenlucht?
Door klimaatverandering en de stikstofcrisis staat onze natuurlijke leefomgeving meer dan ooit hoog op de maatschappelijke agenda. Dat is geen overbodige luxe, want zeker in ons dichtbevolkt Nederland staan natuur en landschap flink onder druk. Om ook toekomstige generaties te laten genieten van mooie en gezonde bossen en landschappen, wordt het belang van een goed natuurbeheer steeds meer onderkend. In de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer krijg je inzicht in de vele facetten van natuurbeheer en leer je hoe je gewapend met deze kennis de natuur in stand kunt houden of herstellen. Verbreed je horizon met deze verrassende thuisstudie en open nieuwe deuren in je carrière.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Wil jij een afwisselende, groene baan in de buitenlucht?
Door klimaatverandering en de stikstofcrisis staat onze natuurlijke leefomgeving meer dan ooit hoog op de maatschappelijke agenda. Dat is geen overbodige luxe, want zeker in ons dichtbevolkt Nederland staan natuur en landschap flink onder druk. Om ook toekomstige generaties te laten genieten van mooie en gezonde bossen en landschappen, wordt het belang van een goed natuurbeheer steeds meer onderkend. In de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer krijg je inzicht in de vele facetten van natuurbeheer en leer je hoe je gewapend met deze kennis de natuur in stand kunt houden of herstellen. Verbreed je horizon met deze verrassende thuisstudie en open nieuwe deuren in je carrière.
Over de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Over de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Wat voor landschappen zijn er zoal in Nederland? Hoe zijn deze landschappen ontstaan? Waarom komt bepaalde flora en fauna in het een gebied wel voor en in het andere niet? In hoeverre tast een veranderend klimaat de natuur aan en hoe kun je hiermee omgaan? Wat is het belang van het behoud van bepaalde landschapselementen? Welke uitheemse plant- en diersoorten vormen een grote bedreiging voor onze natuur? En hoe gaat natuurherstel in zijn werk? Dat en nog veel méér leer je in deze Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer.
Overweeg je een carrièreswitch naar de groene sector omdat je graag in de buitenlucht wilt werken? In dat geval is de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer een natuurlijke keuze. Na het afronden van deze opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker natuurbeheer, natuur-educatief medewerker, natuurgids of medewerker bij een bezoekerscentrum. De opleiding is ook uitermate geschikt voor beleidsmedewerkers, adviseurs en projectontwikkelaars die te maken krijgen met natuuraspecten.
Wil je boswachter worden? Deze Basisopleiding zorgt voor een uitgebreide en zeer gedegen voorbereiding op de MBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer die je nodig hebt om dit prachtige vak te kunnen uitoefenen.
Wat kun je met de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer?
Als natuurbeheerder sta je zowel letterlijk als figuurlijk dicht bij de natuur. Ga maar na: je werkt in de buitenlucht, je bent in beweging, en je ziet veranderingen waar je bij staat. Dat is uitdagend, spannend én bevredigend. Natuurbeheerders staan als het ware met beide benen in de klei. Ze werken hard om te zorgen voor gezonde bossen, een rijk insectenleven en de instandhouding van waardevolle landschapselementen, zoals sloten, bermen en houtwallen. Maar in ons drukbevolkte Nederland krijgt ook stedelijk groen natuurlijk veel aandacht. In de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer krijg je nuttige kennis aangereikt om je gericht in te kunnen zetten voor de natuur.
Leer over bos- en boombeheer
Hoe is het gesteld met de bossen in Nederland en Europa? En wat komt er allemaal kijken bij het beheer van deze bossen? Ook leer je wat de betekenis is van begrippen als hakhoutbeheer, knotten en vlechtheggen.
Ga uit op natuuronderzoek
Binnen natuurbeheer neemt het inventariseren, tellen en de soortbepaling van planten, vogels, vlinders, zoogdieren et cetera een belangrijke plaats in. Je leert hoe inventarisaties en soortgelijk natuuronderzoek worden uitgevoerd en ook door wie.
Duik onder in Nederland Waterland
Meer dan de helft van het totale natuuroppervlak van Nederland bestaat uit water. Je leert hoe deze gebieden zijn ontstaan en wat de ecologie is van Nederlandse rivieren en kanalen, meren en plassen en zoet- en zoutwaterhabitats.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
De Basisopleiding Bos- en natuurbeheer bestaat uit de volgende 12 modules:
Module 1 – Basis ecologie
De eerste module gaat over de basis van ecologie. Wat zijn de basisprincipes van ecologie? Wat zijn de basiscomponenten van een ecosysteem? Hoe zit de wisselwerking tussen soorten en hun omgeving in elkaar? En wat is de invloed van natuurlijke en onnatuurlijke broeikasgassen op deze leefomgeving? De module behandelt de basiskennis die vereist is om het onderwerp natuurbeheer, en met name ecosystemen en klimaat, te begrijpen. Deze onderwerpen komen later in de opleiding Bos- en natuurbeheer uitgebreider terug, maar het geeft je alvast een basis om mee te werken.
Module 2 – Het ontstaan van landschappen
Ook de tweede module vormt onderdeel van de basisinformatie. Hoe zijn landschappen ontstaan? Welke landschappen en welke habitattypen zijn er in Nederland? Wat voor grondsoorten zijn er en welke eigenschappen hebben ze? Wat is ecologische successie? Door landschappen te leren kennen en te herkennen kun je zien wat natuurlijk is en wat onnatuurlijk is. En door te begrijpen dat zand en grind een andere invloed hebben op de omgeving dan bijvoorbeeld klei en silt kun je zien waarom bepaalde flora en fauna in het ene gebied wel te vinden zijn en in andere gebieden niet.
Module 3 – Nederland waterland
De derde module is de eerste die één specifiek onderwerp behandeld en daar verder op in gaat: waterhabitats. Meer dan de helft van het totale natuuroppervlak in Nederland bestaat uit water. Hoe zijn deze gebieden ontstaan? Welke waterhabitats zijn natuurlijk? Wat is de ecologie van deze habitats? De module behandelt de ecologie en het beheer van Nederlandse rivieren en kanalen, meren en plassen, en zoet- en zoutwaterhabitats. In de module wordt het ontstaan van landschappen verder uiteengezet, en de consequenties die er zijn voor het willen domineren van de natuur.
Module 4 – Stedelijk groen
De vierde module gaat over een ander onderwerp dat in een drukbevolkt land zoals Nederland van belang is: stedelijk groen. De natuur krijgt niet altijd voorrang in steden, maar op dezelfde manier dat natuurlijke habitats in Nederland uit vele verschillende facetten bestaan, is dat met stedelijke natuur ook zo. Er zijn parken, maar ook natuurvriendelijke bermen en burgerinitiatieven zoals tegelwippen, guerrilla gardening en parkeerplaats tuinieren. Verder wordt er gekeken naar plekken die verlaten zijn, en waar de natuur heeft overgenomen, en wat de ecologische waarde is van al deze habitats.
Module 5 – Het gebruik van inventarisaties
De vijfde module behandelt het gebruik van inventarisaties. Waar worden inventarisaties voor gebruikt? Hoe worden inventarisaties uitgevoerd, en door wie worden ze uitgevoerd? Burgerwetenschappen, de verschillende manieren waarop burgers bij kunnen dragen aan inventarisaties, monitoring en tellingen worden behandeld. Verder worden ook de ecologie, de levenswijze en de determinatie van en de inventarisatiemethodes voor planten, vogels, vlinders en zoogdieren uiteengezet.
Module 6 – Het beheer van habitats
De zesde module gaat over het algemene natuurbeheer van habitats in Nederland. Hierbij komen de verschillende habitattypen binnen de landschappen aan bod, de ecologie en veelgebruikte beheermethodes van kustduinen, heides, bossen, graslanden, veen en agrarische natuur. Naast verschillende soorten maaibeheer, de impact van grazers en het selectief kappen van bomen worden ook bepaalde herstelmethodes, zoals het gebruik van steenmeel om de consequenties van stikstof tegen te gaan behandeld, en het belang van het behouden van landschapselementen.
Module 7 – Bos- en boombeheer
De zevende module gaat dieper in op de ecologie, de staat en het beheer van bomen en bossen. Bosbeheer in Nederland en Europa wordt behandeld, alsmede de ecologische staat van deze bossen. Verder wordt er uiteengezet wat hakhoutbeheer, knotten en vlechtheggen inhoudt, wat de ecologische waarde is hiervan en hoe het uitgevoerd wordt. Ook het planten van bomen komt aan bod, en er wordt uitgelegd waar fouten worden gemaakt, hoe deze fouten vermeden kunnen worden en wat een goede methode is om te zorgen dat bomen die geplant worden ook daadwerkelijk goed groeien.
Module 8 - Natuurherstel
De achtste module is een introductie in de specialisatie van natuurherstel. Gezien de matige ecologische status van natuurgebieden wereldwijd is natuurherstel binnen veel natuurorganisaties al onderdeel van hun werk geworden. Daarnaast zijn er ook organisaties die zich specialiseren in het herstel van ecosystemen en landschappen, die ook hier aan bod komen. Herstelmethodes voor de habitats in Nederland worden behandeld, en de oorsprong en uitvoering van bijzondere methodes
zoals rewilding en fytoremediatie worden uiteengezet in de module.
Module 9 – De ecologie van bomen
Binnen de cursus zijn drie modules die dieper ingaan op de ecologie van bomen en bossen: Bos- en Boombeheer, De Ecologie van Bomen en Leven Op en In de Bosgrond. Deze tweede module over bomen en bossen behandelt onder meer de levenscyclus van bomen en de boshabitats die in Europa te vinden zijn. Verder worden een aantal bomen, hun leefomgeving en de biodiversiteit die ze aantrekken belicht, wordt er uiteengezet hoe bomen gedetermineerd kunnen worden en is er een introductie over de monitoring van bomen.
Module 10 – Leven op en in de bosgrond
De derde module over bomen en bossen gaat specifiek over de soorten die op en in de grond leven. Hoe leven ze? Wat dragen ze bij aan het ecosysteem? Wie doet wat met het afbreken van organisch materiaal? Waarom groeien bosplanten op bepaalde plekken? Waarom komen mossen, fungi en varens vooral voor in vochtige gebieden? De ecologie van mossen, korstmossen, fungi en varens wordt uiteengezet, en er wordt ingegaan op hun plek binnen het ecosysteem. Een aantal soorten bosplanten, varens en mossen worden benoemd, en een aantal fungisoorten worden kort uiteengezet.
Module 11 – Het beheer van invasieve uitheemse soorten
De elfde module gaat over één van de grootste bedreigingen van de soortendiversiteit: invasieve uitheemse soorten. De module behandelt de achtergrond en impact van deze bedreiging op het ecosysteem. Het gaat ook uitgebreid in op de impact van een aantal specifieke invasieve uitheemse soorten in Nederland en wereldwijd, waaronder planten, zoogdieren, vogels en insecten. Daarnaast worden ook algemene beheermethodes voor het verwijderen en minimaliseren van invasieve uitheemse soorten behandeld in de module.
Module 12 – Natuur en milieu
De laatste module gaat over de relatie tussen de natuur en de maatschappij. Hierbij wordt gekeken naar de invloed van het economische systeem op de maatschappij en de consequenties voor natuur en klimaat. De aantasting van het klimaat en methodes om met de aantasting van het klimaat om te gaan, zoals klimaatmitigatie en klimaatadaptatie, worden behandeld. Verder wordt de basis van natuurwetgeving, die habitats, flora en fauna moeten beschermen, uiteengezet. Ook natuurnetwerken worden behandeld, en de vraag in hoeverre wettelijke bescherming in de realiteit werkt.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de opleiding gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (6)
Basisopleiding Bos- en Natuurbeheer
Moeilijk maar leuk
Erg leuke cursus
Leerzaam
Goed
Ik vind deze cursus echt heel leerzaam en boeiend. De filmpjes zijn een goede toevoeging en het is ook heel actueel. Ik ben erg enthousiast
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Goed