Inhoud - Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
De Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn bestaat uit de volgende zeven modules:
Module 1 – Werken als professional
In deze eerste module wordt ingegaan op de plekken waar je als helpende aan de slag kunt. Dit zijn verschillende werkvelden, zoals een verzorgingshuis of in de thuiszorg. Ook leer je wat er wordt verstaan onder werken als professional. Wat is een beroepshouding? Hoe ontwikkel je die? Deze vragen worden toegelicht in deze module. Ook wordt aandacht besteed aan feedback en evaluatietechnieken, zodat jij kunt groeien in je beroep van helpende. Net als in andere sectoren komen in de zorg steeds meer conflicten voor. Aan het eind van deze eerste module krijg je uitleg over wat een conflict is en tips hoe je met conflicten kunt omgaan.
Module 2 – Zorgverlening en begeleiding
Als Helpende Zorg en Welzijn ben je een echte duizendpoot. In deze module wordt ingegaan op zorgverlening, huishoudelijke werkzaamheden en begeleiden van activiteiten. Allemaal werkzaamheden die bij een helpende horen. De theoretische kennis die je leert in module 2 wordt praktisch gemaakt door de vele filmpjes die je in deze module gaat bekijken.
Module 3 – Sociale vaardigheden
In module 3 maak je kennis met sociale vaardigheden. Misschien denk je dat je deze vaardigheden al hebt. Je vindt jezelf sociaal genoeg, hebt veel vrienden. Toch zal je er in deze module achterkomen dat sociale vaardigheden in je beroep toepassen iets anders is dan in je dagelijkse leven. Er zijn bepaalde normen en waarden die op jouw beroep van toepassing zijn. Daar moet je je aan houden. Een belangrijk onderdeel van sociale vaardigheden zijn de communicatieve vaardigheden, zoals gesprekstechnieken die je inzet bij verschillende doelgroepen zorgvragers, zodat je hen bijvoorbeeld gerust kan stellen of voorlichting kan geven. Aan het eind van de module leer je wat jouw bijdrage kan zijn in een zorgteam en welke manieren van leidinggeven er zijn.
Module 4 – Basiskennis van het menselijke lichaam
In module 4 van de Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn worden de belangrijkste aandoeningen waarmee je als helpende te maken krijgt besproken. Je krijgt anatomie, fysiologie en pathologie van deze aandoeningen. Anatomie gaat over de bouw van je lichaam. Fysiologie betekent hoe je lichaam werkt. De leer van de ziektebeelden heet pathologie. Je krijgt tips wat je als helpende kan doen bij zorgvragers die een bepaalde aandoening hebben.
Module 5 – Planning en administratie
Zonder planning kun je geen zorg verlenen. Je kunt niet in het wilde weg bij de zorgvrager binnenlopen en zonder plan iets gaan doen. In module 5 leer je wat de voordelen zijn van planmatig werken. Ook wordt aandacht besteed aan protocollen, richtlijnen en procedures in de zorg. Door het werken met bijvoorbeeld protocollen draag je bij aan kwaliteit van zorg. Protocollen, richtlijnen en procedures komen vaak voort uit wet- en regelgeving. Met de PDCA-cyclus (plan, do, check, act) kun je bijvoorbeeld protocollen aanpassen.
Module 6 - Voedingsleer
Als Helpende Zorg en Welzijn dien je uitgebreide basiskennis te hebben van voeding. Eten lijkt zo vanzelfsprekend maar is dat niet altijd. Je leert wat de functie van eten is en welke voedingsstoffen belangrijk zijn om gezond te blijven. Er worden een paar diëten toegelicht die zorgvragers kunnen hebben. Ook wordt de vochtbalans uitgelegd, waar mensen met nierproblemen vaak problemen mee hebben. Overal waar met voedsel wordt gewerkt is de hygiëne belangrijk. De HACCP is een kwaliteitswet voor bedrijven die met voeding werken.
Module 7 – Voorraadbeheer en inrichten van ruimtes
De laatste module van deze Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn gaat over voorraadbeheer en inrichten van ruimtes. Als Helpende Zorg en Welzijn heb je twee taken bij voorraadbeheer. Ten eerste controleer je de binnengekomen bestellingen op houdbaarheid en vervaldatum. Ten tweede ruim je de bestellingen volgens een bepaald systeem op. Iedereen houdt van een huis waar je je kan ontspannen, je jezelf kan zijn en je je op je gemak voelt. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de manier waarop je de ruimtes voor een zorgvrager zo inricht dat ook hij dit thuisgevoel ervaart. Soms kunnen heel kleine aandachtspunten al een verschil maken in de inrichting van ruimtes. Hoe mooi zou het zijn als je door het doorlopen van deze module een bijdrage kan leveren aan het thuisgevoel van de zorgvrager. Als de zorgvrager zich prettig, op zijn gemak, veilig en comfortabel voelt is aan de eerste trede van de behoeftenpiramide van Maslow voldaan.
Goed