- Home
- A-Z Cursussen
- Basisopleiding Jeugdzorg
Basisopleiding Jeugdzorg
Begeleid jongeren naar een hoopvolle toekomst
Jeugdzorgmedewerkers doen betekenisvol werk: zij zorgen dat kinderen en jongeren veilig kunnen opgroeien. Lijkt het jou geweldig om in de jeugdzorg te werken of wil jij je oriënteren op dit werkgebied? In onze Basisopleiding Jeugdzorg maak je kennis met dit belangrijke vak en ontdek jij hoe je kinderen en jongeren stabiliteit, veiligheid en structuur biedt.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Begeleid jongeren naar een hoopvolle toekomst
Jeugdzorgmedewerkers doen betekenisvol werk: zij zorgen dat kinderen en jongeren veilig kunnen opgroeien. Lijkt het jou geweldig om in de jeugdzorg te werken of wil jij je oriënteren op dit werkgebied? In onze Basisopleiding Jeugdzorg maak je kennis met dit belangrijke vak en ontdek jij hoe je kinderen en jongeren stabiliteit, veiligheid en structuur biedt.
Over de Basisopleiding Jeugdzorg
Over de Basisopleiding Jeugdzorg
Elk kind verdient een liefdevolle basis om zich te ontwikkelen. Maar soms is de situatie in gezinnen (tijdelijk) niet stabiel, bijvoorbeeld door huiselijke, psychische of financiële problemen. De jeugdzorg schiet dan te hulp om de gezinnen te ondersteunen en de kinderen en jongeren te beschermen. Hoe je dat doet – dát leer je in de Basisopleiding Jeugdzorg.
Om gezinnen goed te ondersteunen bij het oplossen van hun uitdagingen, verdiep jij je in het ontstaan van diverse gezinsproblematiek en het herkennen ervan. Daarnaast leer je hoe je stap voor stap een ondersteuningsplan opstelt, aansluitend op de gezinssituatie en de kinderen en jongeren, om zo de passende begeleiding te bieden.
Bij het werken in de jeugdzorg speelt het voeren van gesprekken een grote rol, daarom is er ook aandacht voor gespreksvaardigheden: je leert hoe je een vertrouwensband opbouwt met de gezinsleden, waardoor ze hun behoeften en zorgen delen. Omdat praktijkervaring zo belangrijk is, ga je al tijdens de opleiding aan de slag met voorbeeldcasussen, zodat je een goed beeld krijgt van het prachtige werk van jeugdzorgmedewerkers.
Wat kun je met de Basisopleiding Jeugdzorg?
Overweeg je om Jeugdzorgwerker te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de jeugdzorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Jeugdzorg precies wat je zoekt.
Je werk doet ertoe
Je geeft kinderen de kans om zich in een veilige omgeving te ontwikkelen, zodat ze volwaardig kunnen meedraaien in de samenleving. Jij hebt dus ook maatschappelijke invloed.
Je doet afwisselend werk
De uitdagingen binnen gezinnen zijn divers en dat vraagt steeds weer een andere aanpak. Ook je werklocatie kan verschillen: van ondersteuning thuis tot in een zorginstelling of op school en dat maakt het enorm veelzijdig.
Je hebt veel ruimte om te groeien
Er is een grote vraag naar jeugdzorgmedewerkers. Dat betekent dat jij als beginnend jeugdzorgmedewerker veel doorgroeimogelijkheden hebt. Ook biedt de opleiding een solide basis voor bijvoorbeeld het volgen van trainingen of een opleiding tot pedagogisch medewerker, waardoor jij je verder kunt specialiseren in het vak.
Wil jij je eerste stappen zitten in het afwisselende werkveld jeugdzorg? Schrijf je in voor de basisopleiding Jeugdzorg en oriënteer je op een kansrijk beroep dat ertoe doet.
Inhoud
Inhoud - Basisopleiding Jeugdzorg
De Basisopleiding Jeugdzorg bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1: Werkwijze van de Jeugdzorg
In deze eerste module leer je over de ontwikkelingen die de jeugdzorg heeft doorgemaakt en hoe de huidige wetgeving is ontstaan. Daarnaast ontdek je hoe deze wetgeving in de praktijk wordt toegepast en hoe gemeenten de jeugdzorg organiseren en mogelijk maken. Verder leer je over verschillende vormen van jeugdzorg, van vrijwillige hulp tot gedwongen maatregelen, en van hulp aan huis tot plaatsing in gesloten inrichtingen. Tot slot lees je meer over de medewerkers die de jeugdzorg mogelijk maken en welke functies zij vervullen.
Module 2: Ontwikkelen en opvoeden
Vanaf het moment dat een kind geboren wordt, heeft de omgeving een grote invloed op de ontwikkeling. Een kind leert elk levensjaar de wereld en zichzelf beter kennen. Om zich optimaal te ontwikkelen, hebben kinderen ondersteuning en begeleiding vanuit hun omgeving nodig. De basis voor een goede ontwikkeling ligt vooral bij de ouders. In module 2 leer je over de ontwikkelingsfasen die kinderen doorlopen, welke basisbehoeften ze in elke fase hebben en welke opvoedingsopgaven daarbij horen. Daarna leer je meer over opvoeding, de vijf pijlers van opvoedingskwaliteit en de verschillende opvoedstijlen die ouders kunnen hanteren.
Module 3: Problemen in de opvoeding
Soms ontstaan er problemen binnen gezinnen. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben, die zowel bij de ouders als bij het kind of de omstandigheden van het gezin kunnen liggen. Hoe deze problemen ontstaan, is vaak een complex vraagstuk, waarvoor niet altijd een eenduidig antwoord is. Meestal spelen meerdere factoren een rol, waardoor een gezin hulp nodig heeft van de jeugdzorg.
Om de complexiteit van problemen in gezinnen te begrijpen, gaat deze module dieper in op risicofactoren en beschermende factoren in de opvoeding. Je leert welke persoonlijke, sociale, maatschappelijke en omgevingsfactoren risico’s vormen of juist beschermen tegen problemen. Daarnaast lees je meer over veelvoorkomende problemen binnen gezinnen, met speciale aandacht voor hechtingsproblemen. Je leert de vier categorieën van hechting kennen, hoe je deze kunt herkennen en wat de gevolgen zijn van een onveilige hechting.
Module 4: Gedragsproblemen en stoornissen
Medewerkers in de jeugdzorg komen regelmatig gezinnen tegen waar sprake is van gedragsproblematiek of een stoornis. Naar schatting heeft 15 tot 20% van de kinderen en jongeren in de Benelux een psychische stoornis, en 2 tot 3% van hen heeft een gedragsstoornis. Het percentage kinderen met gedragsproblemen zonder diagnose ligt nog hoger. Dit vraagt om een aangepaste aanpak vanuit de omgeving. Sommige ouders, kinderen of gezinnen hebben hierbij de hulp van een professional nodig. In module 4 leer je meer over verschillende gedrags- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen en jongeren, hoe deze ontstaan, en welke interventies en behandelingen mogelijk zijn.
Module 5: Methodisch werken in de jeugdzorg
Wanneer een gezin jeugdzorg inschakelt of opgelegd krijgt, kan het moeilijk zijn om deze hulp te ontvangen. Jeugdzorgmedewerkers moeten daarom aandacht besteden aan een goed opgebouwde hulpverlening, waarbij er tijd is om vertrouwen op te bouwen en kennis te maken. Om het hulpverleningsproces van begin tot eind goed te laten verlopen, werken jeugdhulpverleners volgens de gestructureerde fasen van een methodische cyclus. Hierin is aandacht voor alle belangrijke stappen op weg naar het verbeteren van een problematische situatie. Zo wordt er aandacht besteed aan het opbouwen van vertrouwen tussen de professional en het gezin, het verkennen van het probleem en de onderliggende processen, het stellen van prioriteiten, het opstellen van doelen, het bepalen van acties en het evalueren van de hulpverlening. Methodisch werken zorgt voor effectieve en doelgerichte hulpverlening. In module 5 leer je wat methodisch werken inhoudt en welke stappen een jeugdhulpverlener doorloopt.
Module 6: Individuele begeleiding en behandeling van jeugdigen
Jeugdhulp richt zich vaak op het gezin of het systeem rondom de jeugdige. Toch kan het soms nodig zijn om een kind of jongere individueel te begeleiden of te behandelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij psychische stoornissen, een licht verstandelijke beperking, traumatische ervaringen, begeleiding naar zelfstandig wonen, of moeite met het organiseren van hun leven. In module 5 leerde je over het inzetten van de methodische werkcyclus bij het hele gezin, maar ook bij individuele begeleiding of behandeling wordt deze cyclus toegepast. Een belangrijk onderdeel hiervan is het opstellen van een ondersteuningsplan. In module 6 leer je verschillende manieren om kinderen en jongeren individueel te begeleiden, lees je over woonbegeleiding en maak je kennis met de werkwijze van de jeugd-GGZ. Daarnaast leer je zelf een ondersteuningsplan opstellen.
Module 7: Signaleren van kindermishandeling
Kinderen zouden in een veilige omgeving moeten opgroeien, waar liefdevolle zorg en aandacht de basis vormen voor een gezonde ontwikkeling. Helaas groeien niet alle kinderen op in een liefdevol en veilig gezin. Kindermishandeling heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van een kind, zoals lichamelijk letsel, psychische problemen, voortdurende stress, ontwikkelingsachterstand, geschaad vertrouwen, depressie, gedragsproblemen en trauma. Professionals die met kinderen en volwassenen werken, spelen een belangrijke rol in het signaleren van kindermishandeling. Zij moeten alert zijn op signalen, optreden als vertrouwenspartner en bij vermoedens de meldcode volgen. Jeugdhulpverleners hebben zowel een signalerende als een hulpverlenende rol. In module 7 leer je over de verschillende vormen van kindermishandeling, de gevolgen daarvan en hoe je signalen kunt herkennen.
Module 8: Gespreksvoering met kinderen en jongeren
Jeugdzorgmedewerkers hebben vaak contact met kinderen en hun ouders. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren gehoord worden en hun mening en behoeften kunnen delen. Niet alle kinderen zijn gewend om naar hun mening gevraagd te worden, waardoor het lastig kan zijn om open gesprekken met hen te voeren zonder dat ze alleen gewenste antwoorden geven. Toch zijn gesprekken met kinderen vaak nodig om te begrijpen hoe zij zich voelen en wat ze denken. Dit kan helpen bij het leren kennen van het kind, het opbouwen van een vertrouwensband, en het achterhalen van hoe het thuis gaat. Ook kunnen gesprekken met kinderen waardevolle informatie opleveren bij vermoedens van kindermishandeling. In module 8 leer je de belangrijkste voorwaarden voor een goed gesprek met kinderen en jongeren, welke gesprekstechnieken je kunt inzetten en hoe je reflecteert op een gesprek met een kind of jongere.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de Basisopleiding Jeugdzorg te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de Basisopleiding Jeugdzorg.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de Basisopleiding Jeugdzorg gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Basisopleiding Jeugdzorg met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden