Over de Basisopleiding Kraamzorg
Ben je communicatief sterk en vind je het fijn om voorlichting te geven aan ouders over de verzorging van hun baby? Ben je uitgekeken op je huidige baan en wil je je oriënteren op een nieuwe toekomst in de kraamzorg?
In deze opleiding leer je alles over de dagelijkse verzorging van de pasgeborene en welke ondersteuning de moeder nodig heeft bij het herstellen na de bevalling. Daartoe behoren ook huishoudelijke taken. Naast praktische ondersteuning bied een kraamverzorgende ook emotionele steun en advies aan ouders. Zo heb je als kraamverzorgende een belangrijke rol in het bevorderen van het zelfmanagement van de kraamvrouw. Je leert haar hoe ze zelfstandig voor haar baby kan zorgen. Hierdoor vergroot je haar zelfvertrouwen en draag je bij aan een positieve start van het ouderschap.
Overweeg je om Kraamverzorgende te worden maar wil je eerst uitgebreid kennismaken met het vakgebied? Ben je al werkzaam in de zorg en wil je je verder ontwikkelen of je kennis opfrissen? Of heb je behoefte aan een grondige voorbereiding op een MBO-opleiding Kraamzorg? Dan is deze veelzijdige Basisopleiding Kraamzorg precies wat je zoekt.
Wat kun je met de Basisopleiding Kraamzorg?
De basisopleiding Kraamzorg is een goede eerste stap om thuis te raken in de wereld van kraamzorg. Maar ook als je al werkzaam bent in de kraamzorg, is deze opleiding ideaal om jouw kennis op te frissen. Zeker als je bedenkt dat naast de verzorgende taken het geven van voorlichting aan ouders een steeds belangrijker onderdeel wordt van het werk van een kraamverzorgende.
Zo leer je ouders bijvoorbeeld hoe ze hun baby kunnen voeden, verschonen en troosten.
Daarnaast geef je informatie over de gezondheid van moeder en kind en hoe ouders eventuele problemen kunnen herkennen en oplossen. Om de best mogelijke zorg te bieden aan de kraamvrouw en haar gezin is ook een nauwe samenwerking met de verloskundige en andere zorgverleners, zoals de huisarts en lactatiekundige, van essentieel belang. Al met al heb je als kraamverzorgende een uitdagende rol in de zorg voor moeder en kind.
Leer wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt
Je leert wat het beroep van kraamverzorgende inhoudt. Welke taken verricht een kraamverzorgende? Hoe kun je het zelfmanagement van een kraamvrouw bevorderen? Waar werken kraamverzorgenden vooral? Maar ook: hoe is de kraamzorg in Nederland geregeld en vanuit welke wet wordt de kraamzorg vergoed?
Sta stil bij zwangerschap
Er wordt ingegaan op de werking, functies en invloed van de verschillende hormonen bij zwangerschap. Er wordt uitgelegd wat prenatale zorg inhoudt en wat prenatale diagnostiek is. Ook leer je hoe je een zwangere vrouw voorbereidt op een thuisbevalling.
Verdiep je in de bevalling
Je krijgt informatie over de bouw, werking en functies van het baringskanaal. Ook de verschillende fases van de bevalling en de verschillende liggingen van het kindje worden toegelicht.
Wat te doen bij een afwijkend verloop?
Het is ook belangrijk om te weten wat er eventueel mis kan gaan bij een zwangerschap. Dat maakt het vakgebied van kraamzorg juist zo uitdagend en waardevol. Je leert over vruchtbaarheidsproblemen, aandoeningen tijdens de zwangerschap, aangeboren afwijkingen en mogelijke complicaties tijdens de bevalling.