- Home
- A-Z Cursussen
- Culturele Antropologie
Culturele Antropologie
Culturele Antropologie biedt een verruimende blik op menselijke diversiteit
De huidige samenleving – zowel in ons eigen land als wereldwijd – bestaat uit een bonte diversiteit aan mensen, groeperingen en organisaties. Dit boeiende culturele landschap brengt ook uitdagingen met zich mee. In de opleiding Culturele antropologie word je via diverse thema’s zoals politiek, economie, religie, kunst en taal aangespoord om na te denken over de maatschappij en je eigen positie daarbinnen. Met als resultaat dat je een diepgaander inzicht krijgt in wie wij zijn als cultureel wezen én mens. Deze waardevolle thuisstudie biedt je nieuwe mogelijkheden die jou zowel op professioneel als persoonlijk vlak veel voldoening geven.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Culturele Antropologie biedt een verruimende blik op menselijke diversiteit
De huidige samenleving – zowel in ons eigen land als wereldwijd – bestaat uit een bonte diversiteit aan mensen, groeperingen en organisaties. Dit boeiende culturele landschap brengt ook uitdagingen met zich mee. In de opleiding Culturele antropologie word je via diverse thema’s zoals politiek, economie, religie, kunst en taal aangespoord om na te denken over de maatschappij en je eigen positie daarbinnen. Met als resultaat dat je een diepgaander inzicht krijgt in wie wij zijn als cultureel wezen én mens. Deze waardevolle thuisstudie biedt je nieuwe mogelijkheden die jou zowel op professioneel als persoonlijk vlak veel voldoening geven.
Over de cursus Culturele Antropologie
Over de opleiding Culturele Antropologie
Ben je werkzaam in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs of de sociale sector? Kennis van culturele antropologie kan je dan helpen nóg beter om te gaan met waarden en normen van verschillende doelgroepen.
Ook word je aangezet om kritisch na te denken over jouw rol in de maatschappij en daarbij te filosoferen over je eigen identiteit. Daarbij kan het gaan om de meest uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen, van economie, politiek en religie tot aan expressievormen op het gebied van taal en kunst. Kortom, deze opleiding biedt je hoe dan ook een verruimende blik op allerhande actuele thema’s in je eigen omgeving en in de samenleving als geheel.
Wat kun je met de opleiding Culturele Antropologie?
Na het volgen van de opleiding heb je een schat aan kennis over het culturele landschap in onze én andere maatschappijen. Hierdoor zul je ook beter in staat zijn om een goed onderbouwde mening te vormen over actuele maatschappelijke thema’s zoals bijvoorbeeld de klimaatverandering, het vluchtelingendebat en het genderbeleid.
Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de invloed die taal heeft op ons denken en passeren culturele verschillen in taalgebruik de revue, waaronder in ons eigen land. Weet jij bijvoorbeeld wat een melkbroer is? Of hoe je susto kunt genezen?
Ook krijg je praktische handvatten aangereikt om cultuursensitief te communiceren, waarbij je met inzicht en respect voor andermans waarden en normen een duurzame verbinding kunt maken met mensen en groeperingen met andere gezichtspunten. Vooral voor leidinggevenden in het bedrijfsleven kan kennis van interculturele communicatie van grote meerwaarde zijn.
Wat is culturele antropologie?
Je leert over het ontstaan van culturele antropologie en basisbegrippen zoals normen, waarden, rituelen en symbolen.
Wat is culturele diversiteit?
Er wordt gekeken naar de diversiteit in onze samenleving, waarbij ook wordt ingegaan op manieren om een multiculturele samenleving in te richten.
Wat is identiteit?
Je maakt kennis met wat het begrip identiteit inhoudt. Ook worden enkele thema’s besproken waarin het identiteitsbegrip een belangrijke rol speelt, zoals etniciteit en migratie.
Wat is de rol van religie?
Je krijgt inzicht in de manier waarop door de mens met religie wordt omgegaan, zonder daarbij een waardeoordeel uit te spreken over diverse levensbeschouwingen.
Wat is de waarde van kunst?
Wat is de functie van kunstuitingen in diverse culturen? Daarbij wordt ook ingegaan op cultureel erfgoed en de esthetische waarde van kunst.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Culturele Antropologie
De opleiding Culturele Antropologie bestaat uit de volgende 12 modules:
Module 1 – Wat is culturele antropologie?
De eerste module geeft een introductie tot culturele antropologie en biedt begripskennis op dit gebied. Het behandelt normen, waarden, rituelen en symbolen als fundamentele elementen van culturele antropologie. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis en ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Het benadrukt het belang van waarnemen en vastleggen als gereedschap voor cultureel antropologen. Het doel van deze module is het opbouwen van een basis aan begripskennis voor toekomstige toepassingen in volgende modules.
Module 2 – Culturele diversiteit: een bonte mix in beeld
De tweede module richt zich op culturele diversiteit en belicht de diversiteit in onze samenleving, met aandacht voor belangrijke migrantengroepen. Het behandelt verschillende benaderingen om een multiculturele samenleving vorm te geven, van integratie tot segregatie. Diverse theoretische perspectieven, zoals Hofstede's dimensies, Kluckhohn en Strodbeck's basiswaarden, en Pinto's driestappenmethode, worden besproken om culturele overeenkomsten en verschillen te begrijpen en te overbruggen. Praktijkvoorbeelden worden gebruikt om de theorieën toe te lichten en je wordt aangemoedigd intercultureel sensitief te handelen en communiceren in je eigen omgeving.
Module 3 – Identiteitsvorming: Ik, jij, wij en zij?
In module 3 wordt stilgestaan bij identiteitsvorming. Je maakt kennis met wat het begrip identiteit inhoudt. Vervolgens worden enkele thema´s besproken waarin het identiteitsbegrip een belangrijke rol speelt. Denk aan de combinaties etniciteit en identiteit en migratie en identiteit. Deze module nodigt je uit na te denken over je eigen (culturele) identiteit. Ook nodigt ze uit na te denken over wederzijds begrip in relatie tot identiteitsvorming aan de hand van praktische voorbeelden op het gebied van - onder andere - migratie.
Module 4 – Verwantschap: In huiselijke kring
In de vierde module staat verwantschap, ofwel familierelaties, centraal. Daarbij zal je zien dat niet altijd sprake is van het gezinsleven zoals we dit in Nederland kennen: vader, moeder en kinderen in de kern met daaromheen opa 's, oma’s, neven, nichten, tantes en ooms. Er worden verschillende visies gegeven op ´de familie´. Daarbij worden voorbeelden aangehaald waarin verbanden wezenlijk verschillen van die in Nederland. Deze verbanden worden in een bredere context gekaderd door te kijken naar verwantschap in een samenleving volgens het dualisme man-vrouw en andere visies op deze klassieke indeling. Naast bloedverwantschap maak je kennis met ´bijzondere´ verwantschappen, waaronder compadres en melkverwantschap. De module nodigt je uit na te denken over je eigen familierelaties en de manier waarop anderen naar familie kunnen kijken.
Module 5 – Macht en politiek: De ander te baas?
In module 5 staat, zoals de titel al aangeeft, het machtsbegrip centraal. Elke relatie is een machtsrelatie (een zin om over na te denken!). Deze module beschrijft macht met name vanuit concepten zoals leiderschap, ongelijkheid en dominantie. Er wordt specifieker stilgestaan bij macht en symbolisch geweld. Je leert te reflecteren op de verschillende manieren waarop macht invloed heeft op de diverse relaties die je met anderen aangaat, zowel in je privéleven als in een bredere, maatschappelijke context.
Module 6 – Economie: Money, money, money?
Module 6 gaat in op de economie met een antropologische bril op. Gestart wordt met de oudste economische handeling in de samenleving: de ruilhandel, en daarmee gepaard gaande het begrip waardetoekenning (waarom is iets een euro waard, of honderd, of duizend?). Waarde wordt in de huidige tijd uitgedrukt in goud, (digitaal) geld en bijvoorbeeld ook bitcoins. Vroeger kon deze waarde ook uitgedrukt worden in bepaalde schelpen of (edel)stenen. Vanuit deze invalshoek, gezien door de ogen van de antropoloog, worden complexere economische relaties in de hedendaagse samenleving besproken. Deze module biedt je inzicht in het ontstaan van economische concepten in een samenleving en nodigt je uit hierop te reflecteren en tot ideeën te komen over huidige economische samenlevingen en die in de nabije toekomst (is kapitalisme bijvoorbeeld de te bewandelen weg?).
Module 7 – Religie: Ik ben, ik geloof, ik beleef
In deze module is religie het onderwerp. Na een korte bespreking van religie vanuit de antropologie, wordt ingegaan op twee begrippen die met religie en geloofsovertuiging samenhangen, namelijk de initiatie in een religie, dat is de toetreding tot een religie, en de belevenis van religie in het dagelijks leven. Ook hier ontbreekt het sausje van de culturele antropologie niet: normen, waarden, symbolen en rituelen. Daarbij maak je specifieker kennis met de rite de passage, ofwel het overgangsritueel of inwijdingsritueel. Er is niet alleen aandacht voor religie in de strikte zin van het woord, maar ook voor levensovertuigingen en -beschouwing, zoals beleving vanuit het animisme. De kern van deze module is een beter begrip krijgen van de manier waarop mensen met religie omgaan en de manier waarop er naar religie gekeken kan worden, zonder daarbij een waardeoordeel uit te spreken.
Module 8 – Taal: denken in structuren
In deze module wordt een van de krachtigste symbolen behandeld: taal. Je zult zien dat taal invloed heeft op ons denken en dat ons denken mede vormgegeven wordt door taal. Stilgestaan wordt bij culturele verschillen in taalgebruik, zowel in praktische zin, zoals het gebruik van marketingstrategieën, als in meer theoretische zin, zoals het kunnen denken over ‘tijd’ en andere, door de mens geïntroduceerde, structuren. Deze module introduceert het boeiende concept taal, waarbij een snijvlak waar te nemen is tussen antropologie, filosofie, sociologie en taalwetenschap.
Module 9 – Spel: De wereld is een schouwtoneel
Module 9 belicht wat vanuit de antropologie onder spel verstaan wordt en welke rol spel in onze samenleving inneemt. Het uitgangspunt is dat spel volgens de antropologie overal in ons dagelijks leven waar te nemen is, van kinderspel tot aan rollenspel, waartoe ook de wisselende gelijktijdigheid van diverse rollen binnen de samenleving gerekend wordt: de rol binnen het gezin is bijvoorbeeld anders dan die in de werkomgeving. Ook is er aandacht voor meer afgebakende spelvormen, zoals het toneelspel, het bordspel en virtuele spellen. Een belangrijk thema dat hiermee samenhangt is maskerade en het gebruik van kostuums. Het is van belang om spel niet alleen te zien als ludiek en frivool, maar als geïntegreerd in de samenleving met een belangrijke culturele functie.
Module 10 – Gezondheid: Een andere kijk op welzijn
Module 10 gaat in op gezondheid, pijn en dood in diverse culturele contexten. Daarbij wordt gezondheid niet alleen besproken vanuit een westerse blik, maar ook vanuit een oosterse, holistische benadering. Er komen voorbeelden aan bod van ziektebeleving, waarbij blijkt dat sommige culturen bepaalde ziektes erkennen die andere culturen niet erkennen, of waar zelfs een taboe op ligt. Vanuit het thema gezondheid wordt vervolgens gekeken naar pijnbeleving, rouwprocessen en de dood. Opnieuw worden een aantal levendige voorbeelden gegeven uit verschillende culturen. Dit helpt om je eigen kijk op ziekte, rouw, verlies en dood beter te doorgronden.
Module 11 – Kunst: een creatieve kijk op de samenleving
In deze module wordt een blik geworpen op kunst in onze en andere samenlevingen. De vraag wordt gesteld wat kunst ‘kunst’ maakt, wat als ‘mooi’ beschouwd kan worden en wat de functie van kunstuitingen is vanuit cultureel oogpunt. Ingegaan wordt op cultureel erfgoed en de esthetische waarde van kunst. Gedurende deze module worden voorbeelden gegeven van diverse kunstuitingen uit verschillende culturen om deze theorie te verduidelijken. Een uitstapje wordt gemaakt naar een bijzondere vorm van kunst: body art, waaronder tatoeages vallen. Deze module beoogt een brede blik op kunst te geven vanuit de antropologie, zodat je geïnspireerd raakt om hier zelf verder over te filosoferen.
Module 12 – De toekomst van de antropologie
Deze afsluitende module staat stil bij de toekomst van de antropologie. Welke uitdagingen liggen er nu en in de (nabije) toekomst voor de culturele antropologie? Actuele debatten en thema’s komen aan bod die uitnodigen om verder na te denken en eigen inzichten te verscherpen. Deze module beoogt vanuit opgedane kennis aan te sporen tot verdere verdieping in de culturele antropologie in je dagelijkse omgeving, door bijvoorbeeld het nieuws met een antropologische blik te bekijken, of wellicht zelfs een verder carrièrepad in de antropologie na te streven. Culturele antropologie is continu in ontwikkeling en nodigt dan ook voortdurend uit tot vragen, overpeinzen en reflecteren op sociale thema’s.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Culturele Antropologie te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Culturele Antropologie.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
De opleiding Culturele Antropologie is door Bureau Wbtv erkend in het kader van Permanente Educatie (PE) en geef recht op 28 PE-punten. Bureau Wbtv is onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand en door de minister van Justitie en Veiligheid belast met de uitvoering van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv).
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Culturele Antropologie met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!