Inhoud - Cursus Effectief Communiceren
De cursus Effectief Communiceren bestaat uit de volgende 7 modules:
Module 1 – Inleiding in communicatie
In deze module wordt een fundament gelegd. Je leert basisbegrippen en uitgangspunten voor effectieve communicatie. Je verdiept je in de redenen waarom mensen communiceren en waarom de communicatie met anderen soms zo moeizaam verloopt. Je krijgt meer inzicht in de verschillende manieren waarop mensen communicatie verwerken en interpreteren, evenals hoe jij zelf op dat vlak in elkaar zit.
Module 2 – Luisteren
Een heel belangrijk, maar vaak onderbelicht facet van communiceren is luisteren. Niet alleen horen wat iemand zegt, maar luisteren om te begrijpen. Hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig? Wanneer kun je beter actief luisteren in plaats van passief en waarom? Je leert meer over de verschillende valkuilen - bij jou en de ander - die goed luisteren beletten. Je krijgt inzicht in de vragen die je kunt stellen, hoe je ze kunt stellen en wat de impact is van ‘foute’ vragen. Verder worden termen als ‘spiegelen’ en ‘metataal’ toegelicht en hoe en wanneer je deze kunt toepassen.
Module 3 – Non-verbale communicatie
Non-verbale communicatie is een dynamische en genuanceerde vorm van expressie die vaak luider spreekt dan woorden alleen, omdat het emoties, houdingen en intenties met meer precisie over kan brengen. In deze module wordt onder meer de impact van lichaamstaal, vocale signalen, onderlinge afstand en culturele invloeden onderzocht. Je leert hoe belangrijk het is dat jouw houding en expressies synchroon zijn aan de boodschap die je vertelt.
Module 4 – Verbale Communicatie
Deze module is bedoeld om je bewust te maken van de kracht van verbale communicatie, jouw eigen communicatieve stijl te ontwikkelen en je te helpen groeien als spreker. Naast het verkennen van de fundamenten van verbale communicatie, zul je je verdiepen in essentiële vaardigheden die je nodig hebt. Je zult de verschillende stijlen leren kennen, zoals formeel en informeel, positief versus negatief en actief versus passief, in zowel professionele als alledaagse situaties. Daarnaast is er ook aandacht voor de impact van culturele diversiteit op woordelijke interactie.
Module 5 - Schriftelijke communicatie
Wie schrijft, die blijft. In deze module verdiep je je in de belangrijkste facetten van schriftelijke communicatie, afhankelijk van dat wat je wilt communiceren, wat je wilt bereiken en voor wie jouw boodschap bestemd is. Je zult het belang van kaders, intenties en verwachtingen inzien en leren deze te gebruiken, al naargelang het type informatie dat je wilt verstrekken. Je leert wat mogelijk geschikte informatiedragers zijn per doelstelling en doelgroep én welke stijlen het best passen bij verschillende gelegenheden.
Module 6 – Zakelijke gesprekken
Communicatie is de sleutel tot succes in bijna elk aspect van jouw leven, zowel persoonlijk als professioneel. Een andere, minstens zo belangrijke bouwsteen is zelfvertrouwen. Vertrouwen in wie je bent en wat je kunt. In deze module krijg je de nodige kennis aangereikt om jouw vaardigheden op het gebied van effectieve communicatie te bevorderen door jouw zelfvertrouwen te vergroten. Je zult verschillende aspecten van communicatie in combinatie met assertiviteit verkennen en praktische tips en strategieën krijgen.
Module 7 – Zakelijke gespreksmodellen
Met de onderwerpen in deze laatste module krijg je ongetwijfeld ook privé een keer te maken. Onderhandelen bijvoorbeeld, of feedback geven en ontvangen. En hebben we niet allemaal wel eens te maken met belemmerende overtuigingen? Je krijgt hier handvatten aangereikt hoe met dit soort situaties om te gaan, evenals hoe je slecht nieuws brengt, of een disciplinegesprek met iemand voert. Tot slot krijg je tal van technieken en tips aangereikt hoe je effectief leert presenteren.