Inhoud – opleiding Energiecoach
De opleiding Energiecoach bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1: Introductie en energie
Aan je werk als energiecoach zitten twee kanten:
• Omgaan met mensen, het eigenlijke adviseren;
• Kennis over verduurzaming en energiebesparing.
In deze module zal je beide kanten van het vak bekijken. Eerst ga je onderzoeken wat een energiecoach doet, wie je klanten zijn en hoe je een gesprek kunt voeren. Daarna ga je je verdiepen in energie. Wat is energie en hoe kan je het energieverbruik van een woonhuis bepalen? Ook ga je kijken naar energierapporten, apps en types contracten van energieleveranciers.
Je gaat niet alleen theoretisch bezig zijn. Alles wat je leert, kan je meteen toepassen op je eigen huis. Is je eigen woning niet geschikt, kijk dan of je de opdrachten kunt uitvoeren bij een familielid of vriend.
Module 2: Inventarisatie en laagdrempelige maatregelen
In deze module ga je leren hoe je een woning kunt inventariseren. Je loopt hiervoor door een woning en bekijkt alles goed. Wat voor glas zit er in de kozijnen? Sluit alles goed aan of tocht het in de woning? Hoe wordt er gestookt? Zit er een bad, een douche of beide in de woning? Is er na-geïsoleerd? Ook ga je de bewoners heel goed bevragen over hoe ze met de woning en de installaties omgaan en wat hun gedrag is met betrekking tot energiegebruik.
De eerste stappen om energie te besparen zijn laagdrempelige maatregelen. Hiermee worden de maatregelen bedoeld die bijna iedereen zo kan nemen, zonder grote kosten en verbouwingen. In deze module ga je kennismaken met deze maatregelen. Aan de hand van je adviesrapport kan je een adviesgesprek met de klant aangaan over deze mogelijkheden en de besparingen die daarmee gepaard gaan. Je kan dan ook een schatting maken van kosten en opbrengsten van deze laagdrempelige maatregelen. Je gaat onderzoeken welke subsidies er voor dit soort maatregelen zijn.
In de paragraaf over gesprekstheorie krijg je tips om een gesprek effectiever te voeren.
Module 3: Isolatie
In deze module ga je leren over isolatie van muren, dak en vloeren, maar ook over isolatie van kozijnen en glas. Met isolatie concentreer je je op de eerste stap van de trias energetica: beperk de energievraag, bespaar energie. Het is daarom één van de meest dankbare stappen in verduurzaming. Na de isolatiemaatregelen daalt het energieverbruik en bespaar je altijd energie, onafhankelijk van de manier van stoken.
Isolatie is ook een belangrijke stap om laagtemperatuurverwarming toe te kunnen passen. Om over te kunnen gaan op dit type verwarming, bijvoorbeeld een warmtepomp, moet een woning minimaal voldoen aan een bepaalde mate van isolatie. Isolatie levert ook meer wooncomfort op.
In deze module ga je alles leren over types isolatie, isolatiewaarden en de mogelijkheden tot na-isoleren. Je leert ook over het belang van ventilatie en de mogelijkheden op dit gebied. Ook de verschillende opties voor subsidie voor isolatie worden besproken. Uiteindelijk kom je tot een advies over isolatie en oefen je het gesprek met je klant hierover.
Module 4: Verwarming en warm water
In deze module leer je meer over verwarmingssystemen: de verschillende systemen, hoe je ze kan herkennen en wanneer je ze kan toepassen. Dit laatste hangt sterk af van de mate van isolatie van de woning. Ook leer je over de mogelijkheden van warmwatervoorziening. Vaak zit dit gekoppeld aan het verwarmingssysteem, zoals bij een gasgestookte cv-installatie. Dat is echter niet altijd zo. Verder leer je over de kosten en mogelijke besparingen bij wijzigingen in de installatie.
Module 5: Zonne-energie benutten
In deze module komen zonnepanelen uitgebreid aan bod. Welke types bestaan er en waar worden ze voor gebruikt? Ook wordt er ingegaan op passieve zonne-energie. We bekijken de terugverdientijd, de salderingsregeling en alle andere onderwerpen die met de financiering en het terugverdienen van zonnepanelen te maken hebben. Ook de mogelijkheid van een thuisbatterij wordt besproken.
Module 6: Subsidie en financiering
In deze module gaat het over subsidies en financiering. Waar krijg je nu allemaal subsidie voor? Wat zijn de algemene voorwaarden? Hoe vraag je subsidies aan?
In de vorige modules zijn we al kort ingegaan op subsidies per type maatregel en mogelijke opbrengsten van maatregelen. In deze module ga je het hele advies financieel bekijken. Hoe kunnen maatregelen gefinancierd worden en hoe ziet het complete plaatje er dan uit? Uiteindelijk moet er een volledig rapport opgesteld worden, waarin alle mogelijke maatregelen staan met een schatting van de kosten en opbrengsten. Je leert om op een respectvolle manier over financiën te praten en de klant te helpen met de eventuele uitvoering van het advies.