Over de opleiding Horeca Ondernemer
Droom je al je hele leven over een eigen horeca-onderneming? Of heb je al enige ervaring in de horeca – bijvoorbeeld als ober, gastheer of kok – en wil je je verder ontwikkelen als bedrijfsleider in de horeca? In de opleiding Horeca-ondernemer leer je de onderneming af te stemmen op de eisen van de gast. Dit vereist inzicht op diverse gebieden: het product, de prijzen waartegen deze producten worden aangeboden, de manier van – al dan niet door middel van social media – reclame maken voor je onderneming én niet te vergeten hoe je je personeel selecteert en instrueert.
Maar dat is nog lang niet alles, want je onderneming moet ook aan veel wettelijke eisen voldoen en over de nodige vergunningen beschikken. En dan hebben we het niet eens gehad over de inrichting van je zaak met onder meer tafels, stoelen, een bar en spoelkeuken en de financiering van dat alles. Kortom, als horeca-ondernemer ben je de aangewezen persoon om het geheel te overzien en ben je het manusje-van-alles.
Wat kun je met de opleiding Horeca Ondernemer?
Na afloop van de opleiding ben je in staat om als ondernemer of manager te denken en te werken. Doordat je inzicht hebt in trends en ontwikkelingen in de horecabranche heb je de kennis in huis om een horecazaak succesvol te managen en in de markt te zetten. Ook ga je groeien in je leidinggevende vaardigheden en weet je hoe je personeel moet werven en aan je bedrijf kunt binden. Verder ben je goed op de hoogte van praktische zaken, waaronder hygiëne-eisen en het werken met horeca-apparatuur. Tot slot ben je boekhoudkundig goed onderlegd, kun je een ondernemingsplan maken en ben je zodoende thuis in alles ins en outs van het horecavak.
Bepaal je doelgroep
Je leert over de verschillende typen horeca-ondernemingen, welke doelgroepen deze bedrijven bedienen en hoe jij daar met je eigen horecazaak rekening mee moet houden.
Vind en bind personeel
Je leert verschillende manieren om personeel te werven en vervolgens aan je bedrijf te binden. Hiervoor is het ook belangrijk om te beschikken over de juiste leidinggevende capaciteiten.
Denk na over praktische zaken
Als manager in de horeca krijg je dagelijks te maken met veel praktische zaken, zoals: hygiënische maatregelen bij vervoer, opslag en bereiding van grondstoffen voor gerechten en dranken; plaatsing van stoelen en tafels; muziekkeuze en het verkrijgen van toestemming om deze muziek te laten horen.
Verdiep je in winst en verlies
Je leert een resultatenbegroting opstellen: een overzicht van het bedrag waarvoor je gerechten en dranken verkoopt en de kosten die je hiervoor moet maken, met als resultaat de behaalde/verwachte winst of verlies. Ook leer je om een elektronisch kas-, bank- en verkoopboek in te vullen.
Stel een ondernemingsplan op
Je leert om een ondernemingsplan op te stellen. Je krijgt inzicht in het ontwikkelen van een strategie voor een startende horecazaak. In het ondernemingsplan worden de beoogde doelen, financieringsopties voor de noodzakelijke uitgaven en een toetsing van de economische haalbaarheid van het horeca concept beschreven. Het ondernemingsplan dient vaak als fundament voor een krediet van de bank en verschaft ook inzicht in de verwachte omzet van de onderneming.