Inhoud - HR-analytics opleiding
De opleiding HR-analytics bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 - Naar een meer datagedreven benadering van HR
In deze eerste module wordt de evolutie van datatoepassingen en de impact ervan op HR toegelicht. Je verkent concepten zoals big data en het Internet of Things en leert de verschillende beslisstijlen kennen. Ook de vijf belangrijkste voordelen van HR-analytics worden belicht en je krijgt de gelegenheid om te reflecteren op de benodigde competenties voor HR-analytics.
Module 2 - HR analytics in een paar stappen
In deze module krijg je inzicht in HRM in het kader van HR-analytics. Je ontdekt hoe je HR meetbaar kunt maken met behulp van HR-metrics, kritieke prestatie-indicatoren (KPI's) en de HR-scorecard. Daarnaast leer je ken- en stuurgetallen formuleren en contextueel rapporteren voor diepe inzichten.
Je verkent de verschillende niveaus waarop HR-data worden verzameld en geanalyseerd, zoals beschrijvend, verklarend, voorspellend en voorschrijvend. Stapsgewijs leer je HR-analytics toepassen en begrijp je de rolverdeling in het HR-analyticsproces. Tot slot maak je kennis met de acht stappen van de HR-analyticscyclus, waardoor je een volledig beeld krijgt van de manier waarop je data kunt gebruiken om strategische beslissingen te ondersteunen en de prestaties van je organisatie te verbeteren.
Module 3 - De goede vraag stellen
Het formuleren van een goede businessvraag is cruciaal voor HR-analytics. In deze module ontwikkel je vaardigheden om de juiste vragen te stellen en leer je hoe je een duidelijke en relevante businessvraag kunt formuleren die gericht is op het oplossen van een zakelijk probleem of het realiseren van een zakelijke kans met gebruikmaking van de ISBK-methode. Je ontdekt hoe je de geformuleerde businessvraag kunt omzetten in een specifiek analyticsvraagstuk, dat de basis vormt voor het analyseren van gegevens en het verkrijgen van inzichten. Je leert hoe je analysevragen van de businessvraag kunt afleiden met behulp van het SCOPAFIJTH-acroniem en hoe je samenhang en oorzaak-gevolgrelaties kunt visualiseren met de analyseboom en het visgraatdiagram. Ten slotte biedt deze module je instrumenten om een zorgvuldige briefing voor de HR-analist voor te bereiden.
Module 4 - Data verzamelen en prepareren
In deze module ligt de focus op het identificeren, verzamelen en opschonen van relevante gegevensbronnen die nodig zijn voor de analyse. Je verkent verschillende databronnen. Je leert het concept van ‘van buiten naar binnen werken’ bij het raadplegen van databronnen en het verschil tussen externe en interne secundaire databronnen. Je ontdekt hoe je bronnen beoordeelt op kwaliteit, betrouwbaarheid en consistentie. Je maakt kennis met primair onderzoek en oefent met een manier om de minimale steekproefomvang te berekenen. Je leert in deze module ook hoe je ruwe data moet voorbereiden en transformeren om ze geschikt te maken voor analyse.
Module 5 - Beschrijvende en verklarende analyse
Na bestudering van deze module begrijp je waarom elke data-analyse begint met beschrijvende analyses en leer je de vier meetniveaus van variabelen te onderscheiden. Je ontdekt hoe je frequentietabellen en datavisualisatie gebruikt om de beschikbare data te verkennen en hoe je ontbrekende gegevens aanvult. Je berekent kengetallen voor centrale waarde en spreiding en voert een tijdreeksanalyse uit om trends en seizoenspatronen te identificeren. Je leert hoe je verklarende analyses uitvoert met kruistabellen en grafieken om de samenhang tussen variabelen te bepalen. Je begrijpt welk type tabel of grafiek het geschiktst is voor verschillende variabelen en kunt verschillende soorten statistische toetsen herkennen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je over de werking van de chi-kwadraattoets en de toepassing van regressieanalyse.
Module 6 - Voorspellende en voorschrijvende analyse
In deze module leer je het belangrijke verschil tussen correlatie en causaliteit. Je maakt kennis met het interrelatiediagram en leert er zelf een opstellen. Ook krijg je inzicht in de mogelijkheden van een beslisboom en leer je hoe je er zelf een maakt. Aan de hand van casussen leer je onderscheid te maken tussen het voorspellen van kansen en het voorspellen van de toekomst en bepaal je welke methoden geschikt zijn voor verschillende analyses. Je komt achter de belangrijkste aandachtspunten bij voorspellende analyse en je leert de Delphi-methode en de wisdom-of-the-crowds-methode kennen, waarbij je het voornaamste verschil ten opzichte van statistische analysemethoden begrijpt. Ten slotte verken je verschillende andere analysevormen, zoals basketanalyse, het similarity-model, factoranalyse, clusteranalyse, process mining en netwerkanalyse, zodat je effectief kunt adviseren over de toepassing van deze methoden in HR-analytics.
Module 7 - Interpreteren en aantrekkelijk presenteren
In deze module leer je hoe je de verkregen inzichten en resultaten op een effectieve en overtuigende manier kan presenteren aan belanghebbenden met behulp van geschikte visualisatietechnieken en rapportagemethoden.
Je ontdekt het verschil tussen een mening vormen, oordeelsvorming, en conclusies trekken en leert dit toe te passen aan de hand van voorbeelden. Je leert de voordelen van piramidaal rapporteren kennen en oefent hier ook zelf mee. Je komt erachter wanneer datavisualisatie nuttig is. Je kiest methodisch het juiste grafiektype en bepaalt welke gegevens beter in grafiek- of tabelvorm passen. Ook leer je welke ingrediënten een rapportage actiegericht maken en reflecteer je op de benodigde competenties van een interne adviseur. Ten slotte ontdek je hoe je insights vertaalt naar HR-beleid en interventies en welke rollen een effectieve HR-manager hierbij vervult volgens David Ulrich.
Module 8 - Zelf aan de slag met HR-analytics
Na deze module begrijp je het belang van het combineren van data-analyse en menselijk inzicht voor het creëren van een krachtige synergie in HR-analytics. Je verdiept je uitgebreid in een gevoelig thema: de bescherming van persoonsgegevens. Je leert aan de hand van praktijkvoorbeelden schendingen van de AVG te herkennen en concrete aanbevelingen te doen voor de verbetering van de privacybescherming.
Je maakt kennis met het volwassenheidsmodel van Bersin om HR-analytics in de praktijk te brengen. Je oefent aan de hand van praktijkvoorbeelden met de toepassing van dit model. Je begrijpt waarom klein beginnen met HR-analytics voordelig is en je verkent de voor- en nadelen van structureel en projectmatig organiseren van HR-analytics. Je leert ook voor- en nadelen af te wegen van zelf doen of uitbesteden bij de uitvoering van HR-analyticstaken. Ten slotte bepaal je met behulp van een zelfscan het instapniveau van je organisatie en stel je een concrete actielijst op om aan de slag te gaan met HR-analytics.