- Home
- A-Z Cursussen
- Intern Begeleider
Intern Begeleider opleiding
Word Intern Begeleider en fungeer als een spin in het web bij passend onderwijs
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor extra ondersteuning van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit is geregeld in de Wet passend onderwijs. Deze wet bepaalt onder meer dat kinderen die kampen met een leerstoornis een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Daardoor is er binnen het onderwijs ook steeds meer vraag naar de functie van intern begeleider.
Deze professionals brengen de onderwijs- en zorgbehoefte van leerlingen met bijvoorbeeld hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie in kaart. In de Intern Begeleider opleiding leer je hoe je je kunt ontwikkelen tot een spin in het web bij het begeleiden van deze leerlingen, hun ouders én leerkrachten.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Word Intern Begeleider en fungeer als een spin in het web bij passend onderwijs
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor extra ondersteuning van leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit is geregeld in de Wet passend onderwijs. Deze wet bepaalt onder meer dat kinderen die kampen met een leerstoornis een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Daardoor is er binnen het onderwijs ook steeds meer vraag naar de functie van intern begeleider.
Deze professionals brengen de onderwijs- en zorgbehoefte van leerlingen met bijvoorbeeld hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie in kaart. In de Intern Begeleider opleiding leer je hoe je je kunt ontwikkelen tot een spin in het web bij het begeleiden van deze leerlingen, hun ouders én leerkrachten.
Over de Intern Begeleider opleiding
Over de Intern Begeleider opleiding
Ben je leerkracht en zoek je een nieuwe uitdaging na jarenlang voor de klas te hebben gestaan? Of ben je afgestudeerd als pedagoog, maar mis je nog de kennis en ervaring om leerlingen, ouders en leerkrachten effectief te kunnen coachen? De opleiding Intern begeleider bereidt je voor om voor iedere leerling de best mogelijke onderwijsondersteuning te verzorgen. Daarvoor doe je onder meer kennis op over leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie en hoe je zowel leerlingen als leerkrachten hierbij optimaal kunt begeleiden. Daartoe ga je in deze Intern begeleider opleiding actief aan de slag met coachingvaardigheden en met het praktisch toepassen van leerlingenzorg binnen een school, om je zodoende te ontwikkelen tot een professionele intern begeleider.
Wat kun je met de opleiding Intern Begeleider?
Na het voltooien van de opleiding Intern begeleider heb je naast veel theorie ook praktische kennis opgedaan. Zo leer je hoe je de benodigde documenten voor kinderen met een eigen leerlijn of een specifieke ondersteuningsbehoefte kunt aanvragen en opstellen. In de praktijk ben jij als intern begeleider namelijk degene die dit proces regelt en hierover in gesprek gaat met ouders, leerkrachten en overige betrokkenen. Ook andere collega’s op school weten jou als kennispartner voor alle vragen die te maken hebben met extra onderwijsondersteuning aan leerlingen te vinden.
Herken leerstoornissen
De drie meest voorkomende leerstoornissen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie. Ook leer je in de opleiding Intern begeleider wat autisme en ADHD is ook hoe je een leerling en de groepsleerkracht hierin begeleidt. Het herkennen van (vroege) signalen is hierbij van wezenlijk belang.
Leer omgaan met slecht nieuws-gesprekken
Als intern begeleider heb je ook te maken met slechts nieuws-gesprekken. In de opleiding leer je zowel om kindgesprekken te voeren als minder leuk nieuws te bespreken met leerkrachten of ouders. Een voorbeeld van een moeilijk gesprek is als er signalen zijn van een onveilige thuissituatie.
Verdiep je in de privacywet
Als intern begeleider verwerk je onder meer de gespreksverslagen en zorg je voor de benodigde documenten van leerlingen in het kader van de Wet passend onderwijs. De privacywetgeving AVG oftewel heeft hier veel invloed op. In de opleiding Intern begeleider wordt daarom uitgebreid ingegaan op de Wet AVG en hoe je deze juist gebruikt als intern begeleider.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Intern Begeleider
De opleiding Intern Begeleider bestaat uit de volgende 10 modules:
Module 1 – Competenties en taken van de intern begeleider?
In deze module begin je met welke rollen en taken bij een intern begeleider horen. Je krijgt inzicht in de vaardigheden die helpend zijn om te ontwikkelen als intern begeleider. Daarbij reflecteer je op je eigen vaardigheden.
Module 2 – Handelingsgericht werken in theorie en praktijk
Handelingsgericht werken gaat via een vaste cyclus. Hoe ziet deze cyclus er nu uit? Daar gaat module 2 op in. Handelingsgericht werken kan op verschillende niveaus. Zo wordt er allereerst op kindniveau gewerkt. Bij handelingsgericht werken komt het stellen van doelen aan de orde, het volgen van de leerling, het vorm geven van de begeleiding en ook het evalueren. Behalve op kindniveau kijk je als intern begeleider ook op groeps- en schoolniveau. Hoe heeft groep drie dit schooljaar gescoord op een vak als rekenen? Je kunt dit vergelijken met de toetsen van de groepen drie in de voorgaande jaren. Dit wordt ook wel een trendanalyse genoemd. Als je meerdere groepen vergelijkt, volg je op schoolniveau de kwaliteit van het onderwijs. Aan het einde van module drie kun je zelf een handelingsplan invullen, weet je hoe je een leerling of groep volgt en kun je ook bijpassende interventies inzetten.
Module 3 – Rollen van de intern begeleider in de onderwijspraktijk
Als intern begeleider verwerk je de gespreksverslagen en andere documenten. De AVG oftewel de privacywet heeft hier veel invloed op. In module drie wordt daarom uitgebreid ingegaan op AVG en hoe je deze juist gebruikt als intern begeleider. Kinderen met een eigen leerlijn of een specifieke ondersteuningsbehoefte kunnen een arrangement bij het samenwerkingsverband aanvragen. In de praktijk ben jij als intern begeleider degene die dit proces regelt. Je verzamelt de benodigde documenten, zoals een handelingsplan (OPP) en stelt een ontwikkelperspectief (OP) op. Je gaat in gesprek met ouders, de leerkracht, eventueel de leerling, externen en het samenwerkingsverband zelf. Je leert verder hoe je de didactische leeftijd (DL) van een leerling met de didactische leeftijdsequivalent (DL) zó gebruikt, dat je de leerrendementsverwachting (LRV) kunt uitrekenen. Dit heeft weer gevolgen voor de uitstroombestemming van de leerling, oftewel het advies wat de leerling krijgt richting het Voortgezet Onderwijs.
Module 4 – Het belang van ouderbetrokkenheid en dit stimuleren
Een goede communicatie is erg belangrijk om de ouderbetrokkenheid te stimuleren. Als intern begeleider heb je ook te maken met slecht nieuws gesprekken. Het is dan helpend als je verschillende gesprekstechnieken op een positieve wijze in kunt zetten. Open het gesprek in gaan en doorvragen, luisteren en samenvatten maken vaak een wereld van verschil. Module vier gaat in op gesprekken met kinderen, ouders en collega’s. Zowel het voeren van kindgesprekken als omgaan met collega’s of ouders die in de weerstand zitten worden in deze module behandeld. Een voorbeeld van een moeilijk gesprek is als er signalen zijn van een onveilige thuissituatie. Dit kan gaan om huiselijk geweld, seksueel misbruik of een ander signaal wat je met ouders bespreekt. De meldcode van Veilig Thuis wordt in deze module besproken en zal je houvast geven als je met zo’n casus te maken krijgt.
Module 5 – Omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag
Kinderen worden niet met een gebruiksaanwijzing geboren. Gelukkig maar, al is het in de praktijk ook wel eens een behoorlijke uitdaging. Wat heeft deze leerling nodig qua instructie, activiteiten en communicatie om tot leren te komen? Leerstoornissen als dyslexie en dyscalculie komen in deze module aan bod. Je leert naast wat autisme en ADHD is ook hoe je een leerling (en de groepsleerkracht) hierin begeleidt. Het herkennen van (vroege) signalen is hierbij van wezenlijk belang. Module vijf gaat verder in op de verschillende zorgniveaus. Ieder zorgniveau heeft consequenties voor hoe de ondersteuning plaats vindt. Dit kan in de klas zijn, buiten de klas of op een andere school zoals het speciaal basisonderwijs (SBO) of speciaal onderwijs (SO). De module gaat ook in op de zone van de naaste ontwikkeling. Essentieel om zo aan te sluiten met handelingsadviezen die een leerling tot leren brengt.
Module 6 – De theorie achter hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie
In deze module leer je meer over de drie meest voorkomende leerstoornissen in het basisonderwijs: hoogbegaafdheid, dyslexie en dyscalculie. De module geeft inzicht in de werking van de hersenen, de begeleiding die voor een kind met dyslexie helpend is en welke niet en de voordelen van een intelligentie onderzoek bij vermoedens van een hoogbegaafde leerling. Verder komen begrippen als onderpresteren, growth en fixed mindset aan bod. Deze begrippen zijn niet meer uit onderwijsland weg te denken en het is helpend als je weet hoe je deze in de begeleiding vorm kunt geven. Dat betekent dat je rekening houdt met de beperkingen van het kind, maar dat je vooral gebruik maakt van zijn kwaliteiten, mogelijkheden en omgeving. Ook leer je hoe je de ouders van deze kinderen kan adviseren op het gebied van begeleiding en opvoeding. Hierbij staat het thema ‘respect’ centraal. Je maakt kennis met verschillende digitale hulpmiddelen voor dyslexie en leert in hoofdlijnen wat deze inhouden.
Module 7 – Gesprekstechnieken als intern begeleider
Als intern begeleider zul je met verschillende mensen in verschillende situaties communiceren. Wellicht dat je in sommige gevallen ook informatie, voorlichting en advies geeft. Het is in beide gevallen natuurlijk belangrijk dat je effectief communiceert. Deze module begint daarom met de basisvaardigheden voor effectieve communicatie. Je leert over luistervaardigheden en gespreksvaardigheden. Daarnaast krijg je specifieke informatie over het communiceren met collega’s en hoe je coaching vorm geeft. Er wordt ingegaan op de DISC en de kernkwaliteiten. Je leert hoe je dit mee kan nemen in de coaching van een leerkracht.
Module 8 – Passend onderwijs
Als intern begeleider heb je iedere dag te maken met de Wet passend onderwijs. Je zorgt dat de juiste begeleiding bij het kind terecht komt. Je schakelt met het samenwerkingsverband over het aanvragen van een arrangement. Als een kind van schoolsoort wisselt vraag je een toelaatbaarheidsverklaring aan. Je weet na deze module hoe je omgaat met een grensverkeerleerling en welke acties dit van jou als intern begeleider vraagt. Per zorgniveau worden de acties van jou als intern begeleider beschreven. Je leert dat er een financiële verantwoording is richting het samenwerkingsverband. Ook wordt het grijze gebied tussen hulpverlening vanuit de gemeente en het samenwerkingsverband beschreven in deze module.
Module 9 – De groepskaart
De groepskaart brengt in beeld hoe de leerlingen op verschillende vakken gescoord hebben. Je kunt als intern begeleider hierbij de filters naar eigen keuze instellen. Zo kun je ervoor kiezen om alle toetsen te tonen of juist de niet-methodetoetsen. Ook geeft de groepskaart informatie over welke leerlingen een handelingsplan hebben en welke leerlingen al een notitie van de belemmerende en stimulerende factoren hebben. De groepskaart is een handig hulpmiddel tijdens het voeren van de groepsbespreking. Je kunt het vergelijken met de etalage van een groep.
Module 10 – Onderwijs aan het jonge kind
Deze module gaat in op het onderwijs aan kinderen in de groepen 1 tot 3. Kleuters ontwikkelen zich voor een groot gedeelte in spelende situaties. Rijke hoeken zijn daarom erg belangrijk. Je leert in deze module hoe een hoek verrijkt kan worden, dat een spelscript een leerling hulp kan bieden om tot spelen te komen. Daarbij leer je ook over de spelfasen. Verder worden de leerlijnen van het onderwijs aan jonge kinderen uitgelegd. Het onderwijs aan kleuters gaat en ziet er heel anders uit dan in een groep vijf. Dit vraagt ook een andere begeleiding en manier van volgen van jou als intern begeleider. Zo is bij kleuters de observatie van de doelen erg belangrijk. Hoe je dit kunt doen en welke doelen er zijn, leer je in module 10.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Om de opleiding Intern Begeleider te kunnen volgen, is het noodzakelijk dat je werkt in het (basis)onderwijs, bijvoorbeeld als leerkracht, leraar, coach, begeleider of zorgspecialist. De opleiding Intern Begeleider wordt verzorgd op HBO-niveau. We gaan er daarom vanuit dat je beschikt over een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma of beroepsmatig op dit niveau actief bent.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Intern begeleider.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Intern begeleider met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (3)
Intern Begeleider
De cursus is helder en duidelijk geschreven. Er staat heel veel informatie in, maar door de manier van aanbieden leest het gemakkelijk weg. Ik was in de eerste instantie bang dat niet voldoende diepgang in zat omdat het een schriftelijke cursus is, maar het is allesomvattend.
Tot nu toe prima
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Duidelijk beschreven