Over de opleiding Leerplichtambtenaar
Sinds 1901 bestaat in Nederland de leerplicht: deze is ingevoerd om kinderen een goede start in het volwassen leven te bieden. Soms gaan leerlingen echter langere tijd niet naar school, bijvoorbeeld vanwege psychische klachten of pesten, met alle gevolgen van dien. Wil jij deze kinderen en jongeren helpen? Met de opleiding tot leerplichtambtenaar word je klaargestoomd voor deze afwisselende baan.
Je krijgt antwoord op vragen als: wat zijn de taken van een leerplichtambtenaar? Welke soorten schoolverzuim zijn er en welke problematiek ligt daar mogelijk achter? Vervolgens krijg je via praktijkvoorbeelden de Methodische Aanpak Schoolverzuim in de vingers: een stappenplan om verzuim aan te pakken en te monitoren. Dreigt uitval? Of zit een jongere al langere tijd thuis? Jij weet wat je moet doen.
Omdat het maken van goed contact enorm belangrijk is in jouw werk, krijg je ook de nodige communicatie- en luistervaardigheden onder de knie. Heb je te maken met een vijfjarig kind uit een probleemgezin? Of juist met een dertienjarige jongere die last heeft van somberheid? Het lukt jou om een vertrouwensband te scheppen en ze begeleiding op maat te bieden.
Wat kun je met de opleiding Leerplichtambtenaar
Na de opleiding heb jij de basiskennis om het werk als leerplichtambtenaar uit te voeren. Als je al met het thema leerplicht te maken hebt, dan kan jij je vak nu nog beter uitoefenen en van grote betekenis zijn voor kinderen, jongeren en ouders.
Je zorgt dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen
Dankzij jouw effectieve en tijdige ingrijpen gaan leerlingen weer naar school. Ook zorg je dat ze, wanneer nodig, de juiste hulp krijgen van zorginstanties. Zo speel jij een waardevolle rol in het leven van het kind of de jongere en dat is erg bijzonder.
Je hebt een maatschappelijke functie
Door jouw werk geef je kinderen en jongeren de kans om een stabiele toekomst op te bouwen. Je zorgt dat ze later kunnen participeren en meedraaien in de maatschappij en daar profiteert de hele samenleving van.
Je doet afwisselend werk
Als leerplichtambtenaar voer je gesprekken op scholen, je doet huisbezoeken, werkt samen met hulpverleners of maakt rapporten. Bovendien varieert de doelgroep: een kind van zes vereist een andere aanpak dan een vijftienjarige. Kortom, geen dag is hetzelfde.
Wil jij je inzetten voor de leerrechten van kinderen en jongeren? Volg de opleiding Leerplichtambtenaar en ontdek hoe je verzuim tegengaat, zodat leerlingen weer onderwijs volgen.