Inhoud - Mediation opleiding
De opleiding Mediation bestaat uit de volgende 7 modules:
Module 1 – Inleiding mediation
Deze module is de eerste kennismaking met mediation, je leert onder andere over de ontstaansgeschiedenis ervan. Na deze module weet je ook hoe mediation nu toegepast wordt in Nederland. Bovendien leer je de kenmerken alsook de juridische aspecten van het vak. Tot slot wordt, in het kort, het mediationproces al uiteengezet.
Module 2 – Conflict en interventie
In deze module worden alle geheimen van een conflict blootgelegd. Immers, wat is nu precies een conflict? En welke conflictniveaus bestaan er? Welke voor- en nadelen heeft een conflict? Aansluitend worden interventietechnieken en conflicthanteringsstijlen behandeld. Dus altijd een verrijking voor jezelf.
Module 3 – Communicatie- en gespreksvaardigheden
In module 3 draait alles om communicatie. Dus komen de benodigde gespreksvaardigheden voor een mediator aan bod. Het accent hierbij ligt op vraagstellingstechnieken, een krachtig middel voor een mediator. Ook wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de diverse emoties die partijen kunnen hebben. Niet alleen dat, ook de wijze waarop een mediator ermee om kan gaan vind je in deze module.
Module 4 – Het mediationproces
Bij deze module draait het om kaders en structuren. Zo worden de uitgangspunten voor zowel beide partijen als voor de mediator zelf uiteengezet. Ook worden de zeven fasen van een mediationtraject beschreven. Welke zijn dat en wat gebeurt er in elk van deze fasen? Tot slot worden nog vier mediationstijlen benoemd en toegelicht.
Module 5 – Bijzondere vormen van mediation
In module 5 komen een aantal varianten ten opzichte van een “standaard’ mediation aan bod. Ten eerste de situatie dat er meerdere mediators betrokken zijn bij een mediationtraject. Daarna komt de causus aan bod, een krachtig middel dat een mediator kan inzetten tijdens zijn trajecten. En wat zijn de verschillen én de voor- en nadelen van een interne mediator ten opzichte van een externe mediator? Je leert het in deze module. Tot slot komen alle aspecten van een groepsmediation aan bod.
Module 6 – Werkterreinen van mediation
Mediation is breed inzetbaar. Er is steeds meer het besef bij strijdende partijen dat mediation veelal een betere oplossing is dan het opstarten van een juridische procedure. In deze module leer je de diverse werkterreinen waar mediation wordt toegepast, zoals bijvoorbeeld in het arbeidsrecht, in het bedrijfsleven, in buurtsituaties (burenruzies) en bij familiekwesties. Bovendien leer je hoe mediation wordt ingezet bij geschillen met de overheid en bij strafzaken. Boeiende terreinen, waarin ook jij straks actief kan zijn. Daarom wordt ook in deze module volop de vertaalslag naar de praktijk gemaakt.
Module 7 – Onderhandelingsvaardigheden voor een mediator
Bij deze module ga je volop aan de slag met onderhandelingsvaardigheden. Niet zozeer omdat een mediator vaak moet onderhandelen, maar hij begeleidt natuurlijk wel strijdende partijen die gezamenlijk gaan onderhandelen over een (deel)oplossing. Dus leer jij hier alles over de principes van onderhandelen, over de structuur en over onderhandelingsfasen. Bovendien wordt uiteengezet wat een vaststellingsovereenkomst is, waarmee de gemaakte afspraken vastgelegd worden. Zodat jij uitstekend in staat bent om beide partijen te begeleiden naar een oplossing.