Inhoud - (Professioneel) Mentorschap opleiding
De opleiding Professioneel Mentorschap bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1 – De maatregel mentorschap
In de eerste module raak je bekend met alle wet- en regelgeving die van toepassing is op het mentorschap. Waar vind je die wetten eigenlijk? En wat staat daar nu precies in over de taken en verantwoordelijkheden van de mentor? Je krijgt een eerste indruk van het werk van de mentor in de praktijk en daarnaast leer je de betekenis van de belangrijkste begrippen, die je tegen komt in de juridische dienstverlening.
Module 2 – De competenties van de mentor
Je gaat inzien wat het verschil is tussen kwaliteiten en vaardigheden en welke daarvan essentieel zijn in de praktijk van het mentorschap. Je zult enerzijds zien dat je al veel van die vaardigheden hebt en anderzijds ontdekken hoe je ze verder kunt ontwikkelen. Er wordt vooral veel aandacht besteed aan besluitvaardigheid en een professionele houding; daarnaast aan het rekening houden met de cultuur van de cliënt en het uitstralen van een professionele zakelijkheid. In de huiswerkopdrachten ga je daar ook mee aan de slag door een cultuursensitief interview af te nemen, waarbij je deze competenties kunt oefenen. Tot slot komen in deze module gespreksvaardigheden en de verschillende soorten gesprekken, die je voert als mentor, aan de orde.
Module 3 – De instelling van het mentorschap
In deze module ga je ontdekken hoe mentorschap wordt aangevraagd. Je leert op welke grond(en) iemand in aanmerking komt voor het mentorschap, maar ook welke formulieren en stukken nodig zijn voor het aanvragen van mentorschap. Deze stukken ga je uitgebreid bekijken en je gaat ook zelf aan de slag met het indienen van een aanvraag voor een fictieve cliënt. Na de uitspraak van de kantonrechter gaat het mentorschap van start. Tot slot van deze praktische module krijg je handige tools aangereikt om te starten met het mentorschap. Bijvoorbeeld een tool, waarmee je het netwerk van de cliënt in kaart kunt brengen. Je zult zien hoe je daarmee in korte tijd een goed beeld krijgt van alle professionals, die betrokken zijn bij je cliënt.
Module 4 - Dossieropbouw
Module 4 is helemaal gericht op de dagelijkse praktijk van het mentorschap. Stap voor stap leer je welke stukken en gegevens je nodig hebt om een dossier te vormen van de cliënt. Het is heel belangrijk en interessant om te begrijpen hoe je de koppeling maakt tussen het dossier, de cliënt en de verslagen, die je uitbrengt aan de kantonrechter. Je leert op een methodische manier de zorg- en ondersteuningsbehoeftes van je cliënt in kaart te brengen. Doordat je geleerd hebt deze te visualiseren, heb je direct al een grote voorsprong en ben je goed voorbereid bij aanvang van je vertegenwoordiging. Dat geeft een gevoel van grip en regie en daar heb je in je werk als mentor zeker profijt van. Tot slot wordt ingegaan op de manier waarop je verslag doet van je werkzaamheden, zowel in het dossier zelf, als aan de kantonrechter.
Module 5 - Doelgroepen
Mentorschap kan worden ingesteld voor mensen met een geestelijke of lichamelijke stoornis. Dat betekent dat je als mentor met ontzettend veel verschillende soorten problematiek te maken krijgt. Module 5 laat je kennis maken met al die verschillende doelgroepen en schetst in grote lijnen de beperkingen, waar cliënten in een bepaalde doelgroep mee te maken hebben. Je leert dat elke doelgroep ook zo zijn eigen benamingen heeft voor zorgverleners en je gaat ontdekken welke arts bij welk ziektebeeld hoort. Daarnaast is niet op iedere cliënt dezelfde wetgeving van toepassing, dus ook daar lees je in deze module het één en ander over. Veel theoretische kennis dus weer in deze module, maar ook een uitdagende en creatieve praktijkopdracht, want je gaat een mooie brochure ontwikkelen. Door deze opdracht ga je ervaren op welke manier je het beste kunt communiceren met mensen uit een bepaalde doelgroep.
Module 6 – De mentor als zorgregisseur
Deze laatste module sluit mooi aan bij module 5, want je komt te weten hoe je voor elke doelgroep de juiste zorgverleners kunt aantrekken. Je leert bij welk loket je een aanvraag kunt doen voor een budget waarmee de zorg betaald kan worden. Daarna ontdek je hoe je vervolgens de juiste zorgverleners selecteert en inzet voor de cliënt. Daar zijn allerlei verschillende vormen in te bedenken en na het doornemen van de lesstof van deze laatste module ben je goed op de hoogte van alle mogelijkheden om zorgverleners te betrekken bij je cliënt. In deze module zul je veel verschillende formulieren bekijken, waardoor je een goede indruk krijgt van de manier waarop je de juiste zorg indiceert, selecteert, regisseert en tot slot ook controleert. Veel mensen weten wel ongeveer hoe je dat doet, maar niet precies. Dat geldt voor jou niet meer na het bestuderen van deze lesstof! Met deze duidelijke en leerzame module heb jij voortaan precies in beeld hoe de hazen lopen! Dat maakt je een werknemer en een collega met een duidelijke plus!