Inhoud – Cursus Preventiemedewerker
De cursus preventiemedewerker bestaat uit de volgende zes modules:
Module 1 - Veilig en gezond werken
De wijze waarop arbeidsomstandigheden en het denken over de zorg voor arbeidsomstandigheden in de loop der tijd in Nederland zijn veranderd, wordt in deze module toegelicht. Het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. Ook wordt er aandacht besteed aan leerprocessen in het kader van het creëren van een veiligheids- en gezondheidsbewustzijn in de organisatie. Ten slotte maak je in deze module alvast kennis met de soorten risico’s die zich in de werkomgeving kunnen voordoen.
Module 2 - Arbo Wet- en Regelgeving
De werkgever is primair verantwoordelijk voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. De werknemer op zijn beurt hoort deze arbeidsomstandigheden op een veilige manier te benutten en op een veilige manier zijn werkzaamheden te verrichten. Daarmee dragen werkgever en werknemer gezamenlijk verantwoordelijkheid voor veilig en gezond werken. Om ervoor te zorgen dat werkgevers en werknemers weten hoe ze deze gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten vormgeven is wet- en regelgeving opgesteld. Hierin zijn de rechten en plichten rondom het bevorderen en beschermen van een veilige en gezonde werkomgeving vastgelegd.
Module 3 - De preventiemedewerker
Voor veel beroepen, rollen en functies geldt, dat niet de uitgewerkte taakomschrijvingen, procedures of protocollen het verschil maken, maar de mensen die er invulling aangeven. De mens maakt het verschil. Dat geldt zeker ook voor de rol van preventiemedewerker. In deze module kom je erachter welke kwaliteiten je naast de vereiste deskundigheid daadwerkelijk tot een effectieve preventiemedewerker maken.
Module 4 - Aan de slag met risico’s
In de voorgaande modules van de cursus preventiemedewerker ben je veel te weten gekomen over het belang van veilig en gezond werken, het ontstaan, het doel, de taken en de wettelijke context van de preventiemedewerker. Belangrijke informatie die inzicht biedt in het hoe en waarom. In deze module stropen we de mouwen op en gaan we echt aan de slag. Naast verdiepende informatie zullen er vooral veel praktijkvoorbeelden en praktijkopdrachten voorbij komen. Want je leert werken aan preventie het beste door het te doen!
Module 5 - Voorlichting geven over veilig en gezond werken
Communiceren lijkt zo vanzelfsprekend. We doen het dagelijks. Praten, luisteren en reageren. Iedereen doe het; iedereen kan het, lijkt het wel. Maar schijn bedriegt. Juist (gebrekkige) communicatie vormt een bron van veel misverstanden en problemen. En zul je net zien, heb je als preventiemedewerker bij uitstek iets belangrijks te vertellen, iets dat ertoe doet voor al je collega’s, wil er niemand naar je luisteren. Hoe zorg je ervoor dat je geen ‘roepende in de woestijn’ wordt? Na deze module weet je het.
Module 6 - Omgaan met een bedrijfsongeval
Bedrijfsongevallen zullen, ook in een land als Nederland, blijven voorkomen. Als zich een bedrijfsongeval voordoet, kantelt je rol als preventiemedewerker enigszins. De focus verschuift van voorkomen naar beperken. Hoe kunnen we de materiële en immateriële schade als gevolg van het ongeval zoveel mogelijk beperken? Hoe kun je daar als preventiemedewerker een bijdrage aan leveren. Niet minder belangrijk is het willen leren van een bedrijfsongeval om herhaling in de toekomst te voorkomen. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wat hebben we over het hoofd gezien? Welke maatregelen moeten anders, beter? In deze module kom je er alles over te weten.
Goed