- Home
- A-Z Cursussen
- Programmeren voor beginners
Cursus Programmeren voor Beginners
NIEUW
Leer de taal van de toekomst in de cursus Programmeren voor beginners
Programmeren moeilijk? Met de juiste begeleiding kan iedereen het leren! Ben je nieuwsgierig naar programmeren of droom je van een carrière in de IT? In de cursus Programmeren voor beginners leer jij om codes te schrijven en oplossingsgericht te denken. Daarna kun jij je eerste stappen zetten als programmeur – op weg naar een gouden toekomst.
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Leer de taal van de toekomst in de cursus Programmeren voor beginners
Programmeren moeilijk? Met de juiste begeleiding kan iedereen het leren! Ben je nieuwsgierig naar programmeren of droom je van een carrière in de IT? In de cursus Programmeren voor beginners leer jij om codes te schrijven en oplossingsgericht te denken. Daarna kun jij je eerste stappen zetten als programmeur – op weg naar een gouden toekomst.
Over de Cursus Programmeren voor Beginners
Over de cursus Programmeren voor Beginners
In onze digitale wereld zijn programmeurs veelgevraagd: zij schrijven in een programmeertaal instructies voor de computer, zodat hij weet welke taken hij moet uitvoeren. Wil jij dit toekomstbestendige vak leren kennen? Dan is deze cursus Programmeren voor beginners een echte aanrader. En wees gerust: ook zonder ervaring komt het helemaal goed.
Je begint bij het begin. Je krijgt antwoord op vragen als: wat is programmeren eigenlijk, wat zijn de diverse programmeertalen en hoe kies je de juiste voor een specifieke toepassing? Daarna ga je meer de diepte in. Je maakt onder meer kennis met variabelen, gegevenstypen en if/else-constructies. Ook leer jij om te werken met de computersoftware IDE.
Met de gebruiksvriendelijke tool MakeCode breng jij vervolgens de theorie in de praktijk en kan jij oefenen met code schrijven. Je sluit af met je eigen project, waarbij je de basis van de bekende programmeertaal Python in de vingers krijgt. Zo biedt de cursus een stevige basis voor een succesvolle carrière als programmeur.
Wat kun je met de cursus Programmeren voor beginners?
Wanneer je de basis van programmeren onder de knie hebt, heb jij eindeloos veel mogelijkheden – privé en professioneel:
Je vaardigheden zijn veelgevraagd
Programmeren is een van de belangrijkste skills van de toekomst. Van gezondheidszorg en onderwijs tot de financiële wereld: de vraag naar programmeurs zit in de lift. Je kan vaak remote aan de slag en je tijd flexibel indelen – alleen maar voordelen dus.
Je stimuleert jouw probleemoplossend vermogen
Programmeren vraagt veel van jouw vermogen om logisch, kritisch en probleemoplossend te denken. Dankzij de opleiding train je deze vaardigheden en daar heb je ook in het dagelijks leven veel profijt van.
Je hebt talloze ontwikkelingsmogelijkheden
Na de opleiding heb jij volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Ga jij je eigen website bouwen? Een vervolgopleiding doen? Meer IT-werkzaamheden uitvoeren op je huidige werkplek of misschien wel op zoek naar een baan in de IT? Het kan allemaal.
Wil jij ontdekken of programmeren bij je past? Schrijf je in voor de cursus Programmeren voor beginners en leer de geheimen van coderen.
Inhoud
Inhoud - Cursus Programmeren voor beginners
De cursus Programmeren voor beginners bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1 – Inleiding tot programmeren
In deze eerste module maak je kennis met de wereld van het programmeren. Je leert wat programmeren inhoudt en bij welke toepassingen je software tegenkomt. Vervolgens duik je dieper in de verschillende deelgebieden binnen het programmeren, zodat je een idee krijgt van de breedte van het vakgebied. Daarna zoom je in op een belangrijk onderwerp: programmeertalen. Je leert over de geschiedenis, de verschillende indelingen van programmeertalen en de meest gebruikte talen van dit moment. Tot slot leer je waar je op moet letten als je een programmeertaal kiest om te leren, zodat je na deze opleiding een weloverwogen keuze kunt maken over hoe je je verder wilt ontwikkelen.
Module 2 – Variabelen en gegevenstypen
In deze module maak je kennis met twee fundamentele concepten in het programmeren: variabelen en gegevenstypen. Je leert wat variabelen zijn, waarom ze nuttig en soms noodzakelijk zijn en hoe je ze gebruikt. Daarnaast leer je over verschillende soorten gegevenstypen, zoals getallen, tekst en meer complexe types zoals lijsten. Je zult ontdekken waarom het belangrijk is om het juiste gegevenstype te kiezen en wat de gevolgen kunnen zijn als je dat niet doet. Om deze concepten te oefenen, ga je aan de slag met MakeCode, een visuele programmeeromgeving waarmee je op eenvoudige wijze kunt programmeren voor de micro:bit. Zo ervaar je de theorie direct in de praktijk.
Module 3 – If/Else, Loops, Functies
In module 3 leer je over drie andere fundamentele concepten die in elke programmeertaal terugkomen: if/else-constructies, lussen en functies. Met if/else-constructies kun je het programmaverloop beïnvloeden door keuzes te maken op basis van vergelijkingen. Lussen gebruik je om bepaalde acties meerdere keren te herhalen, bijvoorbeeld voor elk element in een lijst. Functies zijn herbruikbare stukken code met een bepaalde taak, die je op meerdere plaatsen in je programma kunt aanroepen. Net als in de vorige module maak je ook nu weer gebruik van MakeCode.
Module 4 – Werken met een editor
Programmeren is werken met tekst, maar niet zomaar tekst. In deze module maak je kennis met Integrated Development Environments (IDE's), krachtige hulpmiddelen die het werken met code een stuk eenvoudiger maken. Je leert wat de voordelen zijn van het gebruik van een IDE ten opzichte van een simpele teksteditor. Aan de hand van voorbeelden zie je hoe een IDE je ondersteunt bij het werken met meerdere bestanden en stukken code, het uitvoeren en debuggen van je programma's en het doorvoeren van wijzigingen.
Module 5 – Versiebeheer
Heb je ook wel eens dat je vijf versies van hetzelfde document hebt? In het programmeren komt dit gelukkig niet voor! In deze module maak je kennis met versiebeheer, een onmisbaar hulpmiddel bij het ontwikkelen van software. Je leert wat versiebeheer inhoudt, waarom het zo nuttig is en hoe je ermee kunt werken in je eigen projecten. Je duikt specifiek in het veelgebruikte versiebeheersysteem Git. Stap voor stap leer je hoe je een repository aanmaakt, wijzigingen bijhoudt, werkt met branches en samenwerkt met anderen via een centrale repository.
Module 6 – Python
In deze laatste module komen alle concepten die je in de voorgaande modules hebt geleerd samen in een klein project. Je gaat aan de slag met de programmeertaal Python en zult werken in een Integrated Development Environment (IDE). Eerst krijg je een korte herhaling en toelichting van de belangrijkste concepten, zoals variabelen, gegevenstypen, lijsten, programmaverloop, functies en lussen. Vervolgens ga je stap voor stap een project bouwen waarin je een eenvoudige rekenfunctie maakt. Hierbij leer je omgaan met fouten en je code verbeteren. Tot slot kijk je vooruit naar de volgende stappen die je kunt nemen om je verder te ontwikkelen als programmeur.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deze opleiding Programmeren voor beginners te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met deze opleiding Programmeren voor beginners.
Studieduur
3 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 3 maanden