- Home
- A-Z Cursussen
- Remedial Teacher
Opleiding Remedial Teacher
Haal als gespecialiseerd Remedial Teacher het beste uit elke leerling
Het aantal kinderen met leer- en gedragsproblemen is de laatste jaren steeds meer toegenomen. Deze kinderen hebben extra ondersteuning nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daardoor is er met name in het basisonderwijs een aparte specialisatie ontstaan: die van remedial teacher. In de opleiding Remedial Teacher leer je hoe je door je professionele begeleiding kinderen op een gewenst niveau kunt brengen en hun kwaliteiten optimaal kunt laten ontplooien.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Haal als gespecialiseerd Remedial Teacher het beste uit elke leerling
Het aantal kinderen met leer- en gedragsproblemen is de laatste jaren steeds meer toegenomen. Deze kinderen hebben extra ondersteuning nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daardoor is er met name in het basisonderwijs een aparte specialisatie ontstaan: die van remedial teacher. In de opleiding Remedial Teacher leer je hoe je door je professionele begeleiding kinderen op een gewenst niveau kunt brengen en hun kwaliteiten optimaal kunt laten ontplooien.
Over de Opleiding Remedial Teacher
Over de opleiding Remedial Teacher
Ben je werkzaam in het basisonderwijs en heb je een groot hart voor kinderen? En is het je ambitie om je verder te specialiseren in de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen? In de opleiding Remedial Teacher leer je hoe je door middel van extra les en begeleiding het verschil kunt maken voor kinderen die dat het hardst nodig hebben.
Zo leer je bijvoorbeeld hoe je leerlingen met taal- en rekenachterstanden, dyslexie en gedragsproblemen vooruit kunt helpen in hun ontwikkeling. Ook het begeleiden van kinderen bij het contact maken met anderen en de ontwikkeling van sociale vaardigheden komt aan bod. Alles erop gericht om deze leerlingen het beste uit zichzelf en uit hun toekomstige jaren in het onderwijs te laten halen.
Wat kun je met de opleiding Remedial Teacher?
Met de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens de opleiding Remedial Teacher ben je straks goud waard voor kinderen in het basisonderwijs. Omdat geen enkele leerling hetzelfde is en werken met kinderen maatwerk is en blijft, is geen dag hetzelfde. Je geeft speciale aandacht aan bijvoorbeeld kinderen met dyslexie of autisme en je maakt voor deze leerlingen een individueel handelingsplan. Daarnaast heb je een belangrijke rol in de samenwerking met ouders en leerkrachten. Uiteraard vraagt dit alles om uitstekende sociale vaardigheden, maar het maakt het vak van remedial teacher ook heel uitdagend en veelzijdig.
Zo ben je niet alleen bezig met het geven van onderwijs, maar draag je vanuit je specialisme ook bij aan de beleidsontwikkeling van leerlingenzorg binnen je school. Dat betekent onder meer dat je andere leraren coacht bij het oplossen van leerproblemen binnen de klas en hen op de hoogte houdt over actuele ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld speciale remedial teaching-computerprogramma’s die leerlingen in staat stellen hun achterstand in te halen of vaardigheden te verwerven.
Maak een handelingsplan
Leer hoe je een op het individuele kind afgestemd handelingsplan maakt en hoe je hiermee een leerling met specifieke onderwijsbehoeften kunt ondersteunen met behulp van allerlei methodieken.
Geef aandacht aan handschriftontwikkeling
Als remedial teacher heb je een belangrijke rol bij het begeleiden van leerlingen bij taal en rekenen. Maar nu kinderen massaal communiceren via het schrijven van een appje, komt de ontwikkeling van het handschrift steeds meer in de verdrukking. Daarom wordt hieraan in de opleiding Remedial Teacher speciaal aandacht besteed.
Leer omgaan met sociaal-emotionele problematiek
Verdiep je in de sociaal-emotionele problemen die basisleerlingen kunnen hebben. Bijvoorbeeld een kind dat door een taal- of rekenachterstand veel last heeft van faalangst.
Bied begeleiding bij moeilijk gedrag
Moeilijke kinderen bestaan niet, ze laten alleen soms moeilijk gedrag zien. Je leert over veelvoorkomende gedragsproblemen, de oorzaken en gevolgen en hoe je hiermee kunt omgaan.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Remedial Teacher
De opleiding Remedial Teacher bestaat uit de volgende 9 modules:
Module 1 – Wat is remedial teaching?
In deze eerste module wordt dieper ingegaan op het vak remedial teaching. Wat houdt dat begrip nou precies in? En wat wordt er van je verwacht als remedial teacher? Je leert over welke taken een remedial teacher op school kan hebben en welke kinderen er voor remedial teaching in aanmerking komen. Je leert wat de rol van een remedial teacher binnen passend onderwijs is en welke competenties horen bij deze specialisatie. Kortom, alles wat nodig is om een goed beeld te vormen van het werk van een remedial teacher.
Module 2 – Handelingsgericht werken (HGW)
Handelingsgericht werken is een bekende methodiek in onderwijsland. Een helpende methode om de kwaliteit en effectiviteit van het onderwijs en de begeleiding te verbeteren. Het is een systematische manier van werken vanuit de onderwijsbehoeften van een kind. Als remedial teacher leer je met behulp van handelingsgericht werken te kijken naar de specifieke onderwijsbehoeften van elk kind. Je gaat uit van de positieve kenmerken van een kind en gaat samen op zoek naar passende begeleiding. In deze module krijg je meer inzicht in de zeven uitgangspunten van HGW. Daarnaast komen de fasen en stappen aan bod en jouw rol als remedial teacher binnen HGW.
Module 3 – De remedial teacher in de praktijk
In module 3 maak je kennis met het werk van een remedial teacher in de praktijk. Hoe het zou kunnen zijn, benadrukken we daarbij, want op elke school wordt deze functie anders ingevuld. Je leert de verschillende stappen die je zet na de aanmelding van een kind. Je weet hoe je een handelingsplan maakt en hoe je een kind met specifieke onderwijsbehoeften kan ondersteunen met behulp van allerlei methodieken. Als remedial teacher krijg je te maken met kinderen die specifieke onderwijsbehoeften hebben. Welke methodiek kan je inzetten? Hoe sluit je aan bij deze specifieke onderwijsbehoeften? Hoe zorg je voor een veilig pedagogisch klimaat? Hoe stimuleer je de intrinsieke motivatie?
Module 4 – Communicatie en gesprekken
Een module vol met theorie over communicatie en gesprekken. Met kinderen, ouders en leerkrachten. Een pittige module, niet zozeer betreft de theorie, maar de praktijk is en blijft een uitdaging! Als remedial teacher krijg je te maken met lastige gesprekken. Hoe breng je bijvoorbeeld slecht nieuws bij een ouder? Hoe confronteer je een kind met zijn gedrag? Dit soort gesprekken kan je niet voorkomen. Je kan er wel voor zorgen dat je weet hoe je hiermee kan omgaan. En hoe je je kan voorbereiden op een gesprek.
Naast een uitdaging, is het voeren van gesprekken heel leerzaam. Wat gebeurt er als jij een kind om feedback vraagt op jouw handelen? Het voeren van een goed gesprek leer je niet vanaf papier, het is geen trucje. Gesprekken moet je oefenen. En daarbij kan je gebruik maken van de geleerde theorie.
Module 5 - Begeleiden van kinderen met specifieke onderwijsbehoeften op sociaal-emotioneel gebied
Als remedial teacher krijg je te maken met kinderen die op sociaal-emotioneel gebied last hebben van de gevolgen van specifieke onderwijsbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan een kind die door rekenproblemen erg faalangstig is. Je gaat je verdiepen in het zelfvertrouwen, het CAR-model, faalangst en oplossingsgericht werken. Je leert hoe je als remedial teacher bepaalde methodieken kan inzetten tijdens de begeleiding. Maar net zo belangrijk is dat je deze methodieken deelt met leerkrachten en ouders. Zo zijn ook zij in staat kinderen met sociaal-emotionele problemen te begeleiden. Het welbevinden van een kind staat voorop in deze module. Elk kind verdient een veilige plek op school waarin hij zich op zijn eigen manier en tempo kan ontwikkelen.
Module 6 – Begeleiding bij Nederlandse taal
In de module gaat het om de Nederlandse taal met de focus op taal, lezen en spelling. Een belangrijk vak op de basisschool waar veel tijd aan besteed wordt. En essentieel om te kunnen functioneren in de maatschappij. Toch gaat de leesvaardigheid van kinderen de laatste jaren achteruit. Heel zorgelijk! Een uitdaging en flinke klus voor het basisonderwijs waar jij als remedial teacher het verschil kan maken. Je gaat je verdiepen in de ontwikkeling op het gebied van taal, lezen en spelling.
Module 7 - Begeleiding bij schrijven
In module 7 gaat het over schrijfonderwijs. Niet een brief, email of en appje schrijven, maar echt over de handschriftontwikkeling. Hiervoor is steeds minder aandacht. Dit terwijl het essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. Als remedial teacher kan je met jouw kennis en vaardigheden kinderen met specifieke onderwijsbehoeften op schrijfgebied goed begeleiden. Je leert hoe je het schrijfonderwijs op een basisschool goed kan vormgeven en welke voorwaarden belangrijk zijn.
Module 8 – Begeleiding bij rekenen
In deze module ga je je verdiepen in het rekenonderwijs, de rekenontwikkeling die kinderen doormaken en de uitdagingen die kinderen daarbij tegen kunnen komen. Het vak rekenen is een belangrijk onderdeel van de basisschool en essentieel voor het functioneren van kinderen in de maatschappij. Veel kinderen leren niet zo goed rekenen als ze zouden kunnen. Je leert hoe jij het rekenonderwijs op een basisschool kan verbeteren en vormgeven, zodat het aansluit bij de behoeften van elk kind.
Module 9 – Begeleiding bij gedrag
Moeilijke kinderen bestaan niet. Ze laten soms moeilijk gedrag zien. Hoe ga je daar als remedial teacher mee om? Waarom laat een kind dit gedrag eigenlijk zien? In module 9 leer je meer over veel voorkomende gedragsproblemen. Je leert over de oorzaken en gevolgen. En het belangrijkste, je leert hoe je hiermee kan omgaan. Je maakt kennis met methodieken en interventies die je kan inzetten om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. En dit hou je niet voor jezelf, je deelt deze kennis en vaardigheden met collega’s en ouders.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Om deze opleiding Remedial Teacher te kunnen volgen en de praktijkopdrachten te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat je werkt in het (basis)onderwijs, bijvoorbeeld als leerkracht, leraar, coach, begeleider of zorgspecialist. De opleiding Remedial Teacher wordt verzorgd op HBO-niveau. We gaan er daarom vanuit dat je beschikt over een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma of beroepsmatig op dit niveau actief bent.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Remedial Teacher.
Studieduur
9 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Remedial Teacher met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 9 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!