Inhoud - Opleiding Specialist Hoogbegaafdheid
De opleiding Specialist Hoogbegaafdheid bestaat uit de volgende zeven modules:
Module 1 – Wat is hoogbegaafdheid eigenlijk?
In deze module wordt uitgebreid uitgelegd wat er wordt verstaan onder hoogbegaafdheid. En in welke gevallen wordt er gebruik gemaakt van een Specialist Hoogbegaafdheid? Je vergaart in deze module veel direct toepasbare kennis, zodat je situaties goed kunt inschatten en je jezelf als een echte specialist kunt presenteren.
Module 2 – Diagnose
Hoe meet je nu of iemand hoogbegaafd is? En wat komt daar allemaal bij kijken? Daar gaat deze module over. Je ontdekt in deze module welke verschillende aanleidingen er zijn om een diagnose te stellen, hoe de diagnose wordt gesteld en wat het belang is van vroege signalering en diagnostiek van hoogbegaafdheid bij kinderen.
Module 3 – Sociaal-emotionele ontwikkeling
Bij hoogbegaafde kinderen zijn er verschillende risicofactoren te benoemen die een rol kunnen spelen als het gaat om de sociaal-emotionele ontwikkeling. Aan de hand van de verschillende ontwikkelingstaken (thema’s die karakteristiek zijn voor een bepaalde levensfase en bepaalde vaardigheden vragen) van hoogbegaafde kinderen leer je in deze module de mogelijke valkuilen die daarbij waarneembaar zijn. Dit zijn de risicofactoren die een evenwichtige ontwikkeling in de weg kunnen staan als het kind niet goed begeleid wordt.
Module 4 – Hoogbegaafdheid op school
In deze module wordt ingegaan op verschillende thema’s die te maken hebben met hoogbegaafdheid in het onderwijs. Je leert over de verschillende aanpassingen in het onderwijs die ingezet worden bij hoogbegaafde leerlingen zoals leertijdverkorten, compacten en verrijken. Om aanpassingen te doen in het onderwijsaanbod voor hoogbegaafde leerlingen is het ook belangrijk om iets te weten over hun werk- en leerstrategieën. Tot slot is er in deze module uitgebreid aandacht voor onderpresteren bij hoogbegaafde kinderen.
Module 5 – Dubbele diagnose
Module 5 staat in het teken van hoogbegaafde kinderen die een dubbele diagnose hebben, zoals de combinatie hoogbegaafdheid en ADHD of hoogbegaafdheid en ASS. Er wordt uitgebreid uitgelegd welke begeleiding hierbij past. Ook wordt ingegaan op hoogbegaafdheid en dyslexie.
Module 6 – Begeleiding
In deze module leer je hoe je hoogbegaafde kinderen in verschillende situaties kunt begeleiden. Je kunt hierbij denken aan het begeleiden bij faalangst, sociaal-emotionele ontwikkeling en aandachts- en werkhoudingsproblemen. Je gaat hierbij steeds weer uit van de kracht van het kind. Dat betekent dat je rekening houdt met de beperkingen van het kind, maar dat je vooral gebruik maakt van zijn of haar kwaliteiten, mogelijkheden en omgeving.
Ook leer je hoe je de ouders van deze kinderen kunt adviseren op het gebied van begeleiding en opvoeding. Hierbij staat het thema ‘respect’ centraal. Je maakt kennis met verschillende interventies, zoals RET en het werken met kernkwaliteiten. Ook leer je in deze module hoe je krachtgerichte feedback kunt geven aan hoogbegaafde kinderen. In alle gevallen lever je maatwerk, waarbij je rekening houdt met het perspectief van het kind.
Module 7 – Gesprekstechnieken
Als specialist hoogbegaafdheid zul je met verschillende mensen in verschillende situaties communiceren. Wellicht dat je in sommige gevallen ook informatie, voorlichting en advies geeft. Het is in beide gevallen natuurlijk belangrijk dat je effectief communiceert. Deze module begint daarom met de basisvaardigheden voor effectieve communicatie. Je leert over luistervaardigheden, regulerende vaardigheden en zendervaardigheden.
Daarnaast krijg je specifieke informatie over het communiceren met kinderen in het algemeen en hoogbegaafde kinderen in het bijzonder. Wat zijn belangrijke voorwaarden voor een goede communicatie met het kind? Tevens komt de communicatie met ouders aan bod. Ook maak je kennis met verschillende methoden, zoals motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht werken en de socratische methode.