Cursusinhoud
De opleiding Sport en Voeding is opgebouwd uit zes modules. Stapsgewijs bouw je kennis en vaardigheden op om een succesvolle weekplanning samen te stellen die aansluit bij de persoonlijke behoefte van iemand die fysieke inspanning levert. Elke module is voorzien van opdrachten, filmpjes en een oefentoets.
Module 1 - Voedingsleer en warenkennis
Je start in module 1 bij de basis, de fundamenten van de voedingsleer. Zo ga je onder meer bekijken wat voeding is en hoe je kunt meten hoe het lichaam energie verbruikt, welke diëten veel voorkomen en hoe je kunt beoordelen of informatie die je opzoekt betrouwbaar is. Aan het einde kun je de vaardigheden die je in deze module hebt ontwikkeld, gebruiken om te beoordelen of informatie betrouwbaar en relevant is voor jou.
Module 2 - Fysiologie in rust en tijdens fysieke inspanning
Hoe je lichaam energie haalt uit koolhydraten, eiwitten en vetten wordt in module 2 behandeld. Niet alleen is het belangrijk om te weten wat het lichaam doet met deze voedingsstoffen, maar ook het belang van een goede hydratatiestatus en welke micronutriënten je lichaam nodig heeft bij het sporten worden besproken. Je leert hoe energie door het lichaam wordt opgeslagen en gebruikt. Zo kun je de beste keuzes maken omtrent voeding voor, tijdens en na het sporten.
Module 3 - Voedingssupplementen
In module 3 wordt uitgelegd wat voedingssupplementen zijn. Je bestudeert welke supplementen nuttig kunnen zijn en waarom. Ook ga je in detail uitzoeken welke rol speciaal ontwikkelde sportvoeding kan spelen bij het optimaliseren van voeding in relatie tot het leveren van fysieke inspanning. Tot slot bekijk je wat al deze factoren samen kunnen betekenen voor een sporter. Dit doe je door kennis te maken met de voedingspiramide voor atleten.
Module 4 - Typen fysieke inspanning en gepaste voeding
Voeding speelt een belangrijke rol in het behalen van maximale resultaten bij een activiteit. In module 4 komen alle soorten fysieke inspanning (en sporten) aan bod en wordt uitgebreid besproken welke voeding specifiek relevant is voor een bepaald type fysieke inspanning en waarom. Ook kun je aan het einde van deze module verbanden leggen tussen wat je geleerd hebt in de voorgaande modules. Ook weet je hoe je deze kennis kunt integreren.
Module 5 - Fysieke inspanning tijdens ziekte en gezondheid
In module 5 ga je de relatie tussen voeding en fysieke activiteiten bekijken voor verschillende beperkingen. Aan de hand van deze informatie ben je aan het einde van module 5 beter in staat om nuances te zien in hoe gezond iemand is en hoe verweven de relatie is tussen voeding, fysieke inspanning en gezondheid.
Module 6 - Sport en voeding en het individu
Tot slot leer je in module 6 waar je mee moet kunnen werken om een gepersonaliseerde maaltijdplanning voor een sporter te maken die ondersteunt in het realiseren van haar of zijn persoonlijke doel. Door kennis te maken met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op voedselkeuzes, word je in een casus uitgedaagd om al je nieuwe kennis en ontwikkelde vaardigheden in te zetten. Aan het einde van deze module en dus de thuisstudie Sport en Voeding, weet je precies met welke factoren iemand rekening moet houden om een gepast sportvoedingsadvies op te stellen.
Veel informatie en het huiswerk maakt dat je het geleerde in praktijk kan brengen en ook daadwerkelijk aan de slag gaat met inzicht in eigen voedingspatronen en het verbeteren ervan.