- Home
- A-Z Cursussen
- Taxichauffeur
Taxichauffeur (CCV) opleiding
Met een opleiding tot taxichauffeur ben je goed onderweg
Taxichauffeur is een vak dat tot de verbeelding spreekt. Zeker voor degenen die van vrijheid en afwisseling houden. Geen dag is hetzelfde. ’s Ochtends heb je geen idee waar je later die dag overal naartoe gaat. En ondertussen kom je in contact met de meest uiteenlopende passagiers die je veilig van A naar B moet brengen. Als dat geen interessant beroep is! Met de Taxichauffeur opleiding ben je goed onderweg om te worden klaargestoomd voor het theorie-examen Taxichauffeur van het CBR.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Met een opleiding tot taxichauffeur ben je goed onderweg
Taxichauffeur is een vak dat tot de verbeelding spreekt. Zeker voor degenen die van vrijheid en afwisseling houden. Geen dag is hetzelfde. ’s Ochtends heb je geen idee waar je later die dag overal naartoe gaat. En ondertussen kom je in contact met de meest uiteenlopende passagiers die je veilig van A naar B moet brengen. Als dat geen interessant beroep is! Met de Taxichauffeur opleiding ben je goed onderweg om te worden klaargestoomd voor het theorie-examen Taxichauffeur van het CBR.
Over de Taxichauffeur (CCV) opleiding
Over de Taxichauffeur (CCV) opleiding
Zou jij het prachtig vinden om in een luxe taxi of taxibus passagiers te vervoeren? Ken je alle straatnamen in je omgeving zowat uit je hoofd? Beschik jij over de nodige mensenkennis en vind je het leuk om met klanten een praatje te maken? Heb jij een luisterend oor voor het wel en wee van je passagiers? Ben jij behulpzaam en help jij klanten graag bij het instappen en dragen van koffers?
In de opleiding Taxichauffeur leer je wat er allemaal komt kijken bij dit afwisselende beroep. Waaronder ook kennis op het gebied van verkeersregels, voertuigdocumenten, een juist gebruik van de boordapparatuur, topografie en wet- en regelgeving. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij wat te doen bij aanrijdingen en ongelukken. Daarnaast krijg je nóg meer inzicht in wat mensen beweegt zodat je weet hoe om te gaan met agressieve klanten.
Vrijheid. Altijd onderweg. Altijd ergens zijn, behalve op kantoor. En je spreekt ook nog eens interessante mensen, uiteenlopend van schoolkinderen, ouderen en gehandicapten tot zakenmensen, toeristen en mensen die een avondje gaan stappen. Kortom, als taxichauffeur heeft elke dag nieuwe verrassingen voor je in petto. Na afloop van de opleiding Taxichauffeur weet je wat er nodig is om een professionele rit uit te voeren waarbij een klant zich veilig en comfortabel voelt en tijdig op de afgesproken bestemming aankomt.
Wat kun je met de opleiding Taxichauffeur (CCV)?
In de opleiding Taxichauffeur stoom je jezelf klaar en zet je de eerste stap op weg naar gediplomeerd taxichauffeur. Hierin word je voorbereid op het theorie-examen door het CBR op een locatie bij jou in de buurt. Ook krijg je alvast een inkijkje in het praktijkexamen dat na het theorie-examen aan de orde komt.
Haal je zowel je theorie- als je praktijkexamen? Dan ontvang je jouw taxi-chauffeursdiploma. Vervolgens heb je nog een medische keuring en een VOG nodig en dan ben je klaar om jouw chauffeurskaart oftewel taxipas aan te vragen bij bij Kiwa Register. Deze kaart heb je nodig om als taxichauffeur te mogen werken.
Regel alle benodigde documenten
Als taxichauffeur krijg je te maken met allerlei documenten die je aan boord moet hebben en waarop je kunt worden gecontroleerd, waaronder persoonlijke documenten en voertuigdocumenten.
Kom op de hoogte van veiligheidsrisico’s
Het is van groot belang dat je als taxichauffeur op een verantwoorde, veilige en professionele manier deelneemt aan het verkeer. Daarom moet je je bewust worden van de gevaren in het verkeer, onder meer door onverantwoord gedrag van andere verkeersdeelnemers.
Handel juist bij aanrijdingen en ongelukken
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel bij lichte blikschade of een ernstiger ongeluk is het zaak om als taxichauffeur rustig en professioneel te handelen.
Maak juist gebruik van communicatieapparatuur
Een juist gebruik van communicatieapparatuur en de taximeter bevordert een veilig vervoer en voorkomt misverstanden over tarieven met klanten.
Ga juist om met conflicten en agressie
Hoe klantvriendelijk je als taxichauffeur ook bent, het kan altijd gebeuren dat zich een conflict met een klant voordoet dat in het ergste geval kan leiden tot agressie. In zo’n geval is het belangrijk te weten hoe verstandig overleg te voeren met zo’n klant of weer tot rust te manen.
Verdiep je in wet- en regelgeving
Voor de veiligheid van taxichauffeurs is het belangrijk goede kennis te hebben van verkeersregels en verkeerstekens. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt stilgestaan bij verkeerssituaties waar je als taxichauffeur regelmatig mee te maken krijgt. Ook de werk- en rusttijdenregeling voor taxichauffeurs komt aan bod.
Inhoud
Inhoud - Taxichauffeur (CCV) opleiding
De opleiding Taxichauffeur bestaat uit de volgende 10 modules:
Module 1 – Documenten in de taxi
In de eerste module komen alle documenten aan de orde waar je mee te maken krijgt. Er zijn persoonlijke documenten, voertuigdocumenten en overige documenten. Bevoegde medewerkers van controlerende instanties worden ook besproken. Tussen de paragrafen door zijn er leesopdrachten en lees je opmerkingen van taxichauffeur Jaap. Hij vindt zijn beroep zeer afwisselend, geen dag is voor hem hetzelfde.
Module 2 – Basiskennis taxi
In module 2 leer je over de verschillende soorten taxivervoer in Nederland. Je komt in deze module meer te weten over het werk van een taxichauffeur. De taximarkt kent meerdere deelmarkten. Het kan afwisselend zijn om in meerdere deelmarkten te werken. Als je weet hoe deze deelmarkten werken, kun je goed de keuze maken in welke deelmarkt je graag wil werken.
Module 3 – Veiligheidsrisico’s en de invloed van genotsmiddelen op rijgedrag
Het is van groot belang dat je als taxichauffeur op een verantwoorde, veilige en professionele manier deelneemt aan het verkeer. In deze module komen de risico’s aan de orde die je als chauffeur loopt in het verkeer en de gevaren die je tegenkomt door onverantwoord gedrag van andere verkeersdeelnemers.
Er wordt ook stilgestaan bij deelnemers aan het verkeer die door hun beperkingen kwetsbaar zijn. Het effect van vermoeidheid, stress, haast en andere factoren die je rijgedrag beïnvloeden wordt duidelijk gemaakt. Het belang en de inhoud van veilig en comfortabel rijden worden behandeld en dragen bij aan een uitstekende uitoefening van je professionele beroepshouding.
Module 4 - Calamiteiten en verstoringen
In deze module wordt stilgestaan bij calamiteiten en verstoringen, zoals aanrijdingen en ongelukken. Twee verschillende woorden, beide met een ander gevoelsmatig gewicht. De één heeft veelal slechts blikschade, bij de ander hebben verkeersdeelnemers vaak letsel opgelopen. De consequenties daarvan zijn dikwijls ingrijpend en soms langdurig of zelfs onherstelbaar. Verstoringen en stremmingen zijn situaties waarin je handelend moet optreden tijdens je werk.
Module 5 - Communicatie, communicatieapparatuur en tarieven
Module 5 staat stil bij het belang van goed gebruik van communicatieapparatuur en een goede en duidelijke communicatie met de klant. Dit is belangrijk in verband met de klantvriendelijkheid en het voorkomt verkeerde verwachtingen en misverstanden. Een juist gebruik van communicatieapparatuur bevordert een veilige communicatie en een juiste registratie van de arbeidstijden is belangrijk voor veilig vervoer. Een goede kennis van de taxameter en de tarieven die gevoerd mogen worden, is noodzakelijk en komt daarom uitgebreid aan de orde.
Module 6 - Klantgerichtheid en beroepshouding
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar klantgerichtheid en beroepshouding zijn veelomvattender en lastiger dan je denkt. De wensen van een opdrachtgever spelen ook een rol en daarom wordt er ook flexibiliteit van je gevraagd om daar rekening mee te houden. Een goede verzorging van het voertuig sluit aan bij de beroepshouding. De algemene taxivoorwaarden komen aan de hand van een aantal voorbeelden aan de orde en helpen om duidelijkheid te krijgen waar grenzen liggen bij de wensen en behoeften van de klant.
Het belang van klanttevredenheid in relatie tot de verkeersveiligheid is groter dan je zou denken. Een slechte sfeer of een slechte interactie tussen klant en chauffeur leidt tot spanning bij de chauffeur. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand en heeft effect op het rijgedrag. Je kunt dat voorkomen of beïnvloeden door je opstelling, klantvriendelijkheid en goede communicatie met de klant.
Module 7 - Conflicten en agressie
In deze module wordt ingegaan op conflicten en agressie. Je leert hoe je conflicten kunt voorkomen. Dat is belangrijk, want een conflict kan leiden tot agressie. Agressie kan overigens ook ontstaan door andere situaties. Maar wat de aanleiding ook is: een goede beroepshouding is in deze situaties extra belangrijk.
Module 8 - Verkeersdeelname
In deze module wordt ingegaan op de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) en het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (Rvv). De wetgever vindt het belangrijk dat chauffeurs die een taxi besturen goede kennis hebben van verkeersregels en verkeerstekens, omdat het de veiligheid bevordert.
Er wordt op basis van praktijkvoorbeelden stilgestaan bij verkeerssituaties waar je als taxichauffeur regelmatig mee te maken krijgt. De werk- en rusttijdenregeling voor taxichauffeurs wordt behandeld en je krijgt een inkijkje in het praktijkexamen. Dat praktijkexamen komt pas na het theorie-examen aan de orde.
Module 9 – Wet personenvervoer 2000 en Arbeidstijdenwet
In deze module raak je bekend met de Wet personenvervoer 2000 en het Besluit personenvervoer 2000. Ook gaan we in op de liberalisering van de taxibranche en de reparatie van de liberalisering. Je bestudeert de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit, daardoor kom je te weten hoelang je mag rijden en wanneer je moet rusten. Ook de Cao Zorgvervoer en Taxi 2023 en de Arbowet komen aan de orde in deze module.
Module 10 - Routeplanning en topografische kennis van Nederland
Als taxichauffeur wordt van jou verwacht dat je een goede stratenkennis hebt van de gemeenten waarin je dagelijks werkt. In de praktijk kom je met regelmaat buiten de gemeentegrenzen. Bij het landelijke theorie-examen Taxi kan de kennis van alle straten in alle steden of gebieden niet verwacht worden. Je dient wel kennis te hebben van provincies, hoofdsteden en de belangrijkste wegen in Nederland. Het hulpmiddel navigatie komt ook aan de orde.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Taxichauffeur (CCV) te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Taxichauffeur (CCV).
Studieduur
3 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Je kunt jouw cursus op de volgende manieren afsluiten:
Extern examen voor officieel CCV-T diploma
De examens voor het officiële CCV-T diploma worden doorlopend afgenomen door het CBR op diverse examenlocaties verspreid over het land. Meer info en aanmelden voor het examens vind je op de website van het CBR.
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Wil je geen extern examen doen voor het CCV-T diploma en toch in bezit komen van een document om aan te tonen dat je over actuele theoretische kennis op het gebied van taxivervoer beschikt? Je kunt dan thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het Open boek examen is ook een ideale voorbereiding op het CBR-examen.
Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor een cursus met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Wat ontvang je?
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus.
- Het cursuspakket met full colour studieboeken ontvang je binnen enkele dagen per PostNL Pakketdienst thuis.
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met hulp van een docent).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op voorlezen en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 3 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!