Inhoud - Vakopleiding Elektrotechniek
De Vakopleiding Elektrotechniek bestaat uit de volgende 12 modules:
Module 1 - Basiskennis 1
Deze module begint met het atoommodel van de Zweedse natuurkundige Niels Bohr. Je bekijkt de bouwstenen van de materie om ons heen. Dat is nodig om te begrijpen hoe elektriciteit door een koperdraad gaat. Daarna krijg je uitleg over een aantal basisbegrippen van de elektrotechniek. De wet van Ohm sluit deze module af.
Module 2 - Basiskennis 2
In deze module ga je de wet van Ohm toepassen. Daarbij leer je begrippen als spanningsval, spanningsverlies en voorschakelweerstand gebruiken. De begrippen parallel schakelen en in serie schakelen worden met voorbeelden en berekeningen uitgelegd. Je maakt zo kennis met schakelingen, opgebouwd met weerstanden.
Module 3 - Basiskennis 3
In deze module bekijk je een aantal methodes om elektriciteit te maken, zowel op kleine als op grote schaal. Daarnaast worden de eigenschappen van gelijkspanning en gelijkstroom behandeld en bestudeer je een methode om wisselspanning te maken. In de toekomst ga je vaak te maken krijgen met accu’s en accu-installaties om elektriciteit op te slaan. Daarom wordt hier aan het eind van deze module ook aandacht aan besteed.
Module 4 - Basiskennis 4
Elektrotechniek heeft op het gebied van technische onderdelen drie pijlers: de weerstand, de condensator en de spoel. Deze twee laatste begrippen komen in deze module aan bod. Het tweede deel van deze module gaat over energie, arbeid, redendement en vermogen in de elektrotechniek. Je leert wat deze termen betekenen en wat je ermee kunt berekenen.
Module 5 - Basiskennis 5
Dit is de laatste module waarin de basiskennis van elektrotechniek aan bod komt. De module gaat nader in op magnetisme en magnetische inductie. Daarnaast komen de verschillen en overeenkomsten tussen wisselspanning en gelijkspanning aan bod. Je leert daarbij het begrip effectieve waarde kennen en leert eenvoudige berekeningen te maken. Verder bekijk je in deze module hoe een driefasensysteem is opgebouwd en welke mogelijkheden het systeem biedt.
Module 6 - De transformator
Deze module staat volledig in het teken van de transformator. Je leert onder andere over de functies, ontwerpdetails en verschillende typen transformatoren en hun soms speciale toepassingen.
Module 7 - De elektromotor
De elektromotor is een apparaat dat elektrische energie omzet in mechanische energie. Hier gaat deze module over. Je leert de werking van verschillende soorten elektromotoren, zoals de éénfasemotor, draaistroommotor, gelijkspanningsmotor en de éénfase-wisselspanningsmotor,
Module 8 - De schakelaar
In deze module leer je wat er gebeurt als je iets inschakelt en vooral als je iets uitschakelt. Er komen verschillende soorten schakelaars aan bod en ook worden er oplossingen geboden voor wanneer er problemen ontstaan bij het uitschakelen.
Module 9 - Beveiliging
Deze module leert je meer over de beveiliging van installatie, mens en dier. Je bekijkt de technische gevolgen bij overstroom en kortsluiting. Tevens maak je kennis met onderspanning en overspanning en met de risico’s die hierbij komen kijken. Je sluit de module af met informatie over veilig ontwerpen, de Arbowet en de norm NEN3140 en zijn Europese versie.
Module 10 - Meten
Centraal in deze module staat gestructureerd storingen zoeken. Je leert welke meetapparaten nodig of noodzakelijk zijn en hoe je ze veilig bedient. Daarnaast bekijk je oplossingen om veilig te meten, met daarbij aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen.
Module 11 - Schema’s lezen
In deze module bekijk je een aantal schema’s van een onderdeel van een elektrische installatie. Je leert de onderdelen vanaf papier of scherm herkennen en benoemen. In de praktijk zijn veel schema’s volgens verschillende tekennormen gemaakt. Je leert deze verschillende schema’s herkennen en begrijpen.
Module 12 - Opbouw elektrische installaties
In deze module worden drie elektrische installaties besproken. Je bekijkt een kleine huisinstallatie, de elektrische installatie van een klein kantoor of bedrijf en een fabrieksinstallatie.