- Home
- A-Z Cursussen
- Verhuurmakelaar
Opleiding Verhuurmakelaar
Word Verhuurmakelaar en vorm de verbindende schakel tussen huurder en verhuurder
Als verhuurmakelaar ben je verantwoordelijk voor de verhuur van huurwoningen en het begeleiden van vertrekkende en nieuwe huurders tijdens het verhuisproces. Je verwerkt huuropzeggingen, houdt woningbezichtigingen, controleert inkomensgegevens, voert technische woninginspecties uit en stelt huurcontracten op. Jij bent de belangrijke schakel tussen de verhuurder en huurder en je zorgt ervoor dat huurders tevreden zijn en wonen in kwalitatief goede woningen. In de opleiding Verhuurmakelaar leer je niet alleen alles over de werkzaamheden van deze onmisbare professional, maar ook over de dynamische verhuurmarkt die constant in ontwikkeling is. Daarmee stoomt deze opleiding je klaar voor een kansrijke carrière!
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Word Verhuurmakelaar en vorm de verbindende schakel tussen huurder en verhuurder
Als verhuurmakelaar ben je verantwoordelijk voor de verhuur van huurwoningen en het begeleiden van vertrekkende en nieuwe huurders tijdens het verhuisproces. Je verwerkt huuropzeggingen, houdt woningbezichtigingen, controleert inkomensgegevens, voert technische woninginspecties uit en stelt huurcontracten op. Jij bent de belangrijke schakel tussen de verhuurder en huurder en je zorgt ervoor dat huurders tevreden zijn en wonen in kwalitatief goede woningen. In de opleiding Verhuurmakelaar leer je niet alleen alles over de werkzaamheden van deze onmisbare professional, maar ook over de dynamische verhuurmarkt die constant in ontwikkeling is. Daarmee stoomt deze opleiding je klaar voor een kansrijke carrière!
Over de Opleiding Verhuurmakelaar
Over de opleiding Verhuurmakelaar
Ambieer je een beroep waarbij je veel onderweg bent en geen dag hetzelfde is? Wil je de uitdaging aangaan om mensen te voorzien van een fijne en geschikte huurwoning? En deins je niet terug voor het dragen van verantwoordelijkheid voor het gehele verhuurproces? Als verhuurmakelaar ben je de belangrijkste verbindende schakel tussen huurder en verhuurder.
In de opleiding Verhuurmakelaar leer je wat er allemaal komt kijken bij dit veelzijdige vak. Waaronder het verwerken van huuropzeggingen, het houden van woningbezichtigingen, het controleren van inkomensgegevens, het uitvoeren van technische woninginspecties en het opstellen van huurcontracten. Omdat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, komt ook het thema huurrecht uitgebreid aan bod.
Wat kun je met de opleiding Verhuurmakelaar?
Het huren en verhuren van woonruimte vraagt om specialistische kennis van de verhuurmakelaar. Daarbij komt dat de eisen die gesteld worden aan een verhuurmakelaar steeds zwaarder worden. Zo stellen zowel huurders als verhuurders steeds vaker een verhuurmakelaar aansprakelijk als er tijdens de bemiddeling onverhoopt iets fout loopt. Dit soort situaties vraagt van de verhuurmakelaar veel flexibiliteit en het vermogen zich gemakkelijk aan te passen aan snel wisselende omstandigheden.
In de opleiding Verhuurmakelaar word je hier terdege op voorbereid en leer je wat de juridische positie van de verhuurder en huurder is als hierover een conflict ontstaat. Daarnaast ontwikkel je jouw communicatieve vaardigheden om alles in goede banen te kunnen leiden. Om de juiste huurders te selecteren, is ook het schrijven van een goede advertentietekst een essentiële vaardigheid. Met de opleiding Verhuurmakelaar zet je kortom een belangrijke stap naar een afwisselend en veelgevraagd beroep!
Je kunt als freelance verhuurmakelaar voor jezelf gaan werken als zzp’er. In veel gevallen treed je dan ook op als vastgoedbeheerder van de panden die je verhuurt. Ook kun je in dienst treden bij een makelaarskantoor waarbij jij dan verantwoordelijk wordt voor het verhuren van panden.
Verdiep je in de Nederlandse huurmarkt
De Nederlandse huurmarkt is een dynamische markt die constant in ontwikkeling is. Hoe blijf je als verhuurmakelaar op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen? En wat is het verschil tussen sociale huur en huur en vrije sector huur?
Maak kennis met het werk van een verhuurmakelaar
Maak kennis met wat het werk van een verhuurmakelaar inhoudt en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn.
Leer over huurrecht
Als het aankomt op het verhuren van woningen zijn er veel wetten en regels die zowel voor huurders als verhuurders gelden. Als verhuurmakelaar moet je hiervan goed op de hoogte zijn.
Voer woninginspecties uit
Een belangrijk onderdeel van het werk van een verhuurmakelaar is het uitvoeren van woninginspecties en ervoor te zorgen dat een woning in goede staat verkeert voordat die wordt doorverhuurd aan een nieuwe huurder. Hiervoor moet je beschikken over bouwtechnische basiskennis in en rondom een woning.
Stel een huurprijs vast
Leer hoe de huurprijs van een woning wordt vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingsstelsel.
Schrijf een goede advertentietekst
Een goede advertentietekst is belangrijk om de aandacht van woningzoekenden te trekken, alsmede het delen daarvan op de juiste social media-kanalen.
Stel een huurcontract op
Nadat een kandidaat een woning heeft toegewezen gekregen, is de volgende stap het tekenen van het huurcontract en de bijbehorende bijlagen. Als verhuurmakelaar ben jij degene die de verhuurder hierin begeleidt.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Verhuurmakelaar
De opleiding Verhuurmakelaar bestaat uit de volgende 12 modules:
Module 1 - Introductie huurmarkt
In deze eerste module wordt de Nederlandse huurmarkt geïntroduceerd. Het is een dynamische markt die constant in ontwikkeling is, maar hoe is deze markt tot stand gekomen? Hoe blijf je als verhuurmakelaar op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen? En wat is het verschil tussen sociale huur en vrije sector huur? In deze module krijg je antwoorden op al die vragen en maak je kennis met de rijke historie en ontwikkelingen van de Nederlandse verhuurmarkt. Verder word je op de hoogte gebracht van de geldende regels en wetgeving en de rol van de overheid als het aankomt op de verhuur van woningen.
Module 2 - De verhuurmakelaar
Het werk van een verhuurmakelaar gaat over veel meer dan alleen het verhuren van woningen. In module 2 maak je daarom kennis met wat het werk van een verhuurmakelaar inhoudt en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn. Je leert over de uiteenlopende werkzaamheden en krijgt uitleg over de processtappen binnen het verhuurmutatieproces. Het verhuurproces, ook wel het verhuurmutatieproces genoemd, begint wanneer de huur van een woning wordt opgezegd door de vertrekkende huurder en eindigt wanneer dezelfde woning verhuurd is aan een nieuwe huurder. Er komt veel bij kijken voordat een opgezegde woning gereed is voor de verhuur aan een nieuwe huurder. In deze module leer je niet alleen over de stappen in het proces, maar ook over de samenwerkingsverbanden die van belang zijn en hoe je moet schakelen tussen de wensen en behoeftes van nieuwe en vertrekkende huurders, terwijl je het beleid van je werkgever volgt.
Module 3 – Huurrecht
Als het aankomt op het verhuren van woningen zijn er veel wetten en regels. Huurders en verhuurders hebben beiden rechten en wettelijke verplichtingen waar zij volgens de wet aan moeten voldoen. Ook woningen moeten volgens de wetgeving voldoen aan bouwtechnische kwaliteitseisen. In deze module ga je je focussen op huurrecht en alle wetten en regels waar je als verhuurmakelaar mee te maken hebt. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de geldende wetten en regels als het aankomt op het verhuren van woningen en dat je deze op de juiste manier toepast in je werk. Met behulp van deze module kun je deze wet- en regelgeving op de juiste manier toepassen en integreren in jouw werk zodat je op correcte wijze weet te handelen bij huurconflicten of onenigheden tussen verhuurder en huurder. Tot slot laten we, door middel van een aantal casussen, zien hoe je huurrecht in de praktijk toepast.
Module 4 – Techniek
De techniek in en rondom een woning speelt een belangrijke rol in het werk van een verhuurmakelaar. Een belangrijk onderdeel van werk van een verhuurmakelaar is het uitvoeren van woninginspecties en ervoor te zorgen dat een woning in een goede staat verkeerd voordat het doorverhuurd wordt aan een nieuwe huurder. Om woninginspecties uit te voeren moet je beschikken over basiskennis van de techniek in en rondom een woning. In deze module word je op de hoogte gebracht van belangrijke bouwregels, wat je moet controleren in de huurwoning en hoe je de veiligheid en staat van onderhoud van diverse zaken kunt beoordelen op ouderdom en slijtage. Verder maak je kennis met de technische installaties in een woning, leer je hoe je vocht en schimmel kunt herkennen en je krijgt uitleg over verschillende materialen waar vloeren, muren en plafonds uit kunnen bestaan.
Module 5 - Woningmutaties
Woningmutatie is een veel voorkomend begrip in de huursector en als verhuurmakelaar heb je dagelijks te maken met mutatiewoningen. Mutatiewoningen zijn opgezegde woningen die leegstaan of binnenkort leegkomen waar aannemers in opdracht van de verhuurder opknap-, herstel- of renovatiewerkzaamheden uitvoeren om de opgezegde woning weer gereed te maken voor de verhuur aan een nieuwe bewoner. In deze module ligt de focus op mutatiewoningen, het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden en de rol die jij, als verhuurmakelaar, hierin hebt. Je leert ook over de samenwerkingsverbanden met leveranciers en waarom het belangrijk is om een goede relatie te onderhouden. Deze module geeft jou bovendien handvatten om een woningmutatie uit te voeren.
Module 6 - Zelf Aangebrachte Voorzieningen
Om de woning in te richten naar hun eigen wensen en behoeftes brengen huurders steeds vaker wijzigingen aan in hun huurwoningen. Een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV) is een aanpassing of verandering aan een huurwoning die een huurder zelf uitvoert of laat uitvoeren door een bedrijf. Je komt, als verhuurmakelaar, geregeld ZAV-aanpassingen tegen in woningen en het is belangrijk om te weten hoe je hier mee omgaat want woningaanpassingen zijn onderworpen aan wettelijke regels, regels van de verhuurder en in sommige gevallen ook regels van de gemeente. In deze module wordt er dieper ingegaan op het plaatsen van Zelf Aangebrachte Voorzieningen, de wet- en regelgeving en het beoordelen van een aanpassing tijdens een woninginspectie.
Module 7 – Woningwaardering
Het woningwaarderingsstelsel is het wettelijke puntensysteem waarmee verhuurders de huurprijzen van sommige huurwoningen vaststellen. De voorzieningen in een woning krijgen punten toegewezen en aan de hand van het aantal punten wordt de huurprijs berekend. Wanneer woningen wisselen van huurder dan worden in veel gevallen de WWS-punten van een woning opgenomen zodat er een nieuwe huurprijs vastgesteld kan worden. Het opnemen of controleren van de WWS-punten behoort vaak tot één van de taken van een verhuurmakelaar. In deze module leer je hoe je de punten van een woning opneemt en hoe de huurprijs van een woning wordt vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingsstelsel.
Module 8 – Woningaanbod
Woningzoekenden dienen zich doorgaans online in te schrijven bij verhuurders of andere platformen om te kunnen reageren op woningen. In deze module leer je woningen te adverteren en daarna de juiste huurder te vinden. Een goede advertentietekst is belangrijk om de aandacht van woningzoekenden te trekken. Hoe schrijf je een goede woningadvertentie en welke onderdelen zijn onmisbaar? In deze module ontwikkel je de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Daarnaast leer jij je ook voor te bereiden op verschillende soorten bezichtigingen, zodat je deze uiteindelijk in goed banen kunt leiden.
Module 9 - Woningtoewijzing
Het selecteren van een geschikte kandidaat en het definitief toewijzen van een woning is een belangrijk onderdeel in het vak van een verhuurmakelaar. Module 9 gaat over de toewijzingsprocedure en de geldende regels voor het toewijzen van huurwoningen. Je gaat kennis opdoen over het passend toewijzen model, inkomensgrenzen en de verschillende type documenten die huurders kunnen aanleveren. Je leert niet alleen hoe je deze documenten kunt nakijken en beoordelen, maar ook hoe je een intake- of toewijzingsgesprek met een kandidaat voert en wat de juiste vragen zijn om te stellen.
Module 10 – Huurcontact
Nadat een kandidaat een woning toegewezen heeft gekregen is de volgende stap het tekenen van het huurcontract en de bijbehorende bijlagen. Dit is voor veel huurders een belangrijk en spannend moment want voor sommige mensen is het hun eerste woning en voor anderen misschien een grote nieuwe stap in hun leven en daar maak jij als verhuurmakelaar deel van uit. Maar wat staat er eigenlijk in een huurcontract en wat is de inhoud van de bijbehorende bijlagen? Module 10 geeft uitleg over de inhoud, de verschillende soorten huurcontracten en je wordt op de hoogte gebracht van de mogelijkheden met betrekking tot contractwijzigingen. Na het afronden van deze module beschik je over de kennis en vaardigheden om een huurder te kunnen begeleiden bij de ondertekening van een huurcontract.
Module 11 - De verhuurmakelaar van nu en de toekomst
De kennis die je hebt opgedaan uit de voorgaande modules vormen een goede basis voor de start van jouw loopbaan als verhuurmakelaar. In deze module ga je nog een stap verder en ga je je focussen op persoonlijke ontwikkeling, doelen formuleren en procesoptimalisatie. Deze skills en vaardigheden kunnen je een voorsprong bieden om je kansen en doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze module biedt tevens inzicht op het toekomstperspectief van het werkveld en de functie van verhuurmakelaar zodat je je kunt ontwikkelen tot een talentvolle professional.
Module 12 – Communicatie
In module 12 ligt de focus op communicatie. Communicatie speelt een grote rol want als verhuurmakelaar ben je niet alleen veel in communicatie met huurders, maar ook met bijvoorbeeld collega´s, aannemers en gemeentes. In deze module leer je over de basisprincipes van communiceren en je ontwikkelt vaardigheden en technieken om effectief te kunnen communiceren met huurders, collega´s en externe partijen. Je leert over bepaalde technieken en strategieën die je kunt toepassen in onderhandelingssituaties of slecht nieuws gesprekken en ben je in staat om verwachtingen te managen.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding Verhuurmakelaar te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de opleiding Verhuurmakelaar.
Studieduur
10 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Verhuurmakelaar met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 10 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!