Inhoud - Opleiding Verhuurmakelaar
De opleiding Verhuurmakelaar bestaat uit de volgende 12 modules:
Module 1 - Introductie huurmarkt
In deze eerste module wordt de Nederlandse huurmarkt geïntroduceerd. Het is een dynamische markt die constant in ontwikkeling is, maar hoe is deze markt tot stand gekomen? Hoe blijf je als verhuurmakelaar op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen? En wat is het verschil tussen sociale huur en vrije sector huur? In deze module krijg je antwoorden op al die vragen en maak je kennis met de rijke historie en ontwikkelingen van de Nederlandse verhuurmarkt. Verder word je op de hoogte gebracht van de geldende regels en wetgeving en de rol van de overheid als het aankomt op de verhuur van woningen.
Module 2 - De verhuurmakelaar
Het werk van een verhuurmakelaar gaat over veel meer dan alleen het verhuren van woningen. In module 2 maak je daarom kennis met wat het werk van een verhuurmakelaar inhoudt en wat de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn. Je leert over de uiteenlopende werkzaamheden en krijgt uitleg over de processtappen binnen het verhuurmutatieproces. Het verhuurproces, ook wel het verhuurmutatieproces genoemd, begint wanneer de huur van een woning wordt opgezegd door de vertrekkende huurder en eindigt wanneer dezelfde woning verhuurd is aan een nieuwe huurder. Er komt veel bij kijken voordat een opgezegde woning gereed is voor de verhuur aan een nieuwe huurder. In deze module leer je niet alleen over de stappen in het proces, maar ook over de samenwerkingsverbanden die van belang zijn en hoe je moet schakelen tussen de wensen en behoeftes van nieuwe en vertrekkende huurders, terwijl je het beleid van je werkgever volgt.
Module 3 – Huurrecht
Als het aankomt op het verhuren van woningen zijn er veel wetten en regels. Huurders en verhuurders hebben beiden rechten en wettelijke verplichtingen waar zij volgens de wet aan moeten voldoen. Ook woningen moeten volgens de wetgeving voldoen aan bouwtechnische kwaliteitseisen. In deze module ga je je focussen op huurrecht en alle wetten en regels waar je als verhuurmakelaar mee te maken hebt. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de geldende wetten en regels als het aankomt op het verhuren van woningen en dat je deze op de juiste manier toepast in je werk. Met behulp van deze module kun je deze wet- en regelgeving op de juiste manier toepassen en integreren in jouw werk zodat je op correcte wijze weet te handelen bij huurconflicten of onenigheden tussen verhuurder en huurder. Tot slot laten we, door middel van een aantal casussen, zien hoe je huurrecht in de praktijk toepast.
Module 4 – Techniek
De techniek in en rondom een woning speelt een belangrijke rol in het werk van een verhuurmakelaar. Een belangrijk onderdeel van werk van een verhuurmakelaar is het uitvoeren van woninginspecties en ervoor te zorgen dat een woning in een goede staat verkeerd voordat het doorverhuurd wordt aan een nieuwe huurder. Om woninginspecties uit te voeren moet je beschikken over basiskennis van de techniek in en rondom een woning. In deze module word je op de hoogte gebracht van belangrijke bouwregels, wat je moet controleren in de huurwoning en hoe je de veiligheid en staat van onderhoud van diverse zaken kunt beoordelen op ouderdom en slijtage. Verder maak je kennis met de technische installaties in een woning, leer je hoe je vocht en schimmel kunt herkennen en je krijgt uitleg over verschillende materialen waar vloeren, muren en plafonds uit kunnen bestaan.
Module 5 - Woningmutaties
Woningmutatie is een veel voorkomend begrip in de huursector en als verhuurmakelaar heb je dagelijks te maken met mutatiewoningen. Mutatiewoningen zijn opgezegde woningen die leegstaan of binnenkort leegkomen waar aannemers in opdracht van de verhuurder opknap-, herstel- of renovatiewerkzaamheden uitvoeren om de opgezegde woning weer gereed te maken voor de verhuur aan een nieuwe bewoner. In deze module ligt de focus op mutatiewoningen, het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden en de rol die jij, als verhuurmakelaar, hierin hebt. Je leert ook over de samenwerkingsverbanden met leveranciers en waarom het belangrijk is om een goede relatie te onderhouden. Deze module geeft jou bovendien handvatten om een woningmutatie uit te voeren.
Module 6 - Zelf Aangebrachte Voorzieningen
Om de woning in te richten naar hun eigen wensen en behoeftes brengen huurders steeds vaker wijzigingen aan in hun huurwoningen. Een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV) is een aanpassing of verandering aan een huurwoning die een huurder zelf uitvoert of laat uitvoeren door een bedrijf. Je komt, als verhuurmakelaar, geregeld ZAV-aanpassingen tegen in woningen en het is belangrijk om te weten hoe je hier mee omgaat want woningaanpassingen zijn onderworpen aan wettelijke regels, regels van de verhuurder en in sommige gevallen ook regels van de gemeente. In deze module wordt er dieper ingegaan op het plaatsen van Zelf Aangebrachte Voorzieningen, de wet- en regelgeving en het beoordelen van een aanpassing tijdens een woninginspectie.
Module 7 – Woningwaardering
Het woningwaarderingsstelsel is het wettelijke puntensysteem waarmee verhuurders de huurprijzen van sommige huurwoningen vaststellen. De voorzieningen in een woning krijgen punten toegewezen en aan de hand van het aantal punten wordt de huurprijs berekend. Wanneer woningen wisselen van huurder dan worden in veel gevallen de WWS-punten van een woning opgenomen zodat er een nieuwe huurprijs vastgesteld kan worden. Het opnemen of controleren van de WWS-punten behoort vaak tot één van de taken van een verhuurmakelaar. In deze module leer je hoe je de punten van een woning opneemt en hoe de huurprijs van een woning wordt vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingsstelsel.
Module 8 – Woningaanbod
Woningzoekenden dienen zich doorgaans online in te schrijven bij verhuurders of andere platformen om te kunnen reageren op woningen. In deze module leer je woningen te adverteren en daarna de juiste huurder te vinden. Een goede advertentietekst is belangrijk om de aandacht van woningzoekenden te trekken. Hoe schrijf je een goede woningadvertentie en welke onderdelen zijn onmisbaar? In deze module ontwikkel je de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Daarnaast leer jij je ook voor te bereiden op verschillende soorten bezichtigingen, zodat je deze uiteindelijk in goed banen kunt leiden.
Module 9 - Woningtoewijzing
Het selecteren van een geschikte kandidaat en het definitief toewijzen van een woning is een belangrijk onderdeel in het vak van een verhuurmakelaar. Module 9 gaat over de toewijzingsprocedure en de geldende regels voor het toewijzen van huurwoningen. Je gaat kennis opdoen over het passend toewijzen model, inkomensgrenzen en de verschillende type documenten die huurders kunnen aanleveren. Je leert niet alleen hoe je deze documenten kunt nakijken en beoordelen, maar ook hoe je een intake- of toewijzingsgesprek met een kandidaat voert en wat de juiste vragen zijn om te stellen.
Module 10 – Huurcontact
Nadat een kandidaat een woning toegewezen heeft gekregen is de volgende stap het tekenen van het huurcontract en de bijbehorende bijlagen. Dit is voor veel huurders een belangrijk en spannend moment want voor sommige mensen is het hun eerste woning en voor anderen misschien een grote nieuwe stap in hun leven en daar maak jij als verhuurmakelaar deel van uit. Maar wat staat er eigenlijk in een huurcontract en wat is de inhoud van de bijbehorende bijlagen? Module 10 geeft uitleg over de inhoud, de verschillende soorten huurcontracten en je wordt op de hoogte gebracht van de mogelijkheden met betrekking tot contractwijzigingen. Na het afronden van deze module beschik je over de kennis en vaardigheden om een huurder te kunnen begeleiden bij de ondertekening van een huurcontract.
Module 11 - De verhuurmakelaar van nu en de toekomst
De kennis die je hebt opgedaan uit de voorgaande modules vormen een goede basis voor de start van jouw loopbaan als verhuurmakelaar. In deze module ga je nog een stap verder en ga je je focussen op persoonlijke ontwikkeling, doelen formuleren en procesoptimalisatie. Deze skills en vaardigheden kunnen je een voorsprong bieden om je kansen en doorgroeimogelijkheden op de arbeidsmarkt te vergroten. Deze module biedt tevens inzicht op het toekomstperspectief van het werkveld en de functie van verhuurmakelaar zodat je je kunt ontwikkelen tot een talentvolle professional.
Module 12 – Communicatie
In module 12 ligt de focus op communicatie. Communicatie speelt een grote rol want als verhuurmakelaar ben je niet alleen veel in communicatie met huurders, maar ook met bijvoorbeeld collega´s, aannemers en gemeentes. In deze module leer je over de basisprincipes van communiceren en je ontwikkelt vaardigheden en technieken om effectief te kunnen communiceren met huurders, collega´s en externe partijen. Je leert over bepaalde technieken en strategieën die je kunt toepassen in onderhandelingssituaties of slecht nieuws gesprekken en ben je in staat om verwachtingen te managen.