- Home
- A-Z Cursussen
- Vertrouwenspersoon
Opleiding Vertrouwenspersoon
Bouw als vertrouwenspersoon mee aan een sociaal veilige werkomgeving
Krijg je in het dagelijkse leven al veel vertrouwen van collega’s? Of word je vaak geraadpleegd als vraagbaak of luisterend oor? Dan heb je waarschijnlijk een natuurlijke aanleg om als professioneel vertrouwenspersoon aan de slag te gaan. Wil jij je verder bekwamen in het opvangen, begeleiden, adviseren en eventueel doorverwijzen bij ongewenst gedrag op de werkvloer? Oftewel het creëren van een sociaal veilige werkomgeving? Dan is de opleiding vertrouwenspersoon precies wat je zoekt!
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Bouw als vertrouwenspersoon mee aan een sociaal veilige werkomgeving
Krijg je in het dagelijkse leven al veel vertrouwen van collega’s? Of word je vaak geraadpleegd als vraagbaak of luisterend oor? Dan heb je waarschijnlijk een natuurlijke aanleg om als professioneel vertrouwenspersoon aan de slag te gaan. Wil jij je verder bekwamen in het opvangen, begeleiden, adviseren en eventueel doorverwijzen bij ongewenst gedrag op de werkvloer? Oftewel het creëren van een sociaal veilige werkomgeving? Dan is de opleiding vertrouwenspersoon precies wat je zoekt!
Over de Opleiding Vertrouwenspersoon
Over de opleiding Vertrouwenspersoon
Iedereen die werkt heeft te maken met collega’s, klanten, leveranciers, en leidinggevenden. En waar samengewerkt wordt, ontstaan soms discussies of zelfs conflicten. Op het moment dat je te maken krijgt met pesten, agressie, (seksuele) intimidatie of discriminatie is het fijn als je je kunt wenden tot een vertrouwenspersoon. Iemand die je neutraal en onbevooroordeeld bijstaat. Iemand die helpt met het zoeken naar een oplossing of je, indien nodig, doorverwijst naar een professionele hulpverleningsinstantie.
Als vertrouwenspersoon sta je altijd naast de melder. Dus op gelijkwaardig niveau. Met jouw hulp kun je gezondheidsklachten of conflicten helpen voorkomen. Zeker als het gaat om een emotioneel en complex traject. Onder de functietaken vallen echter niet alleen ingewikkelde dossiers.
Het kan ook gaan om een drammerige klant, een pestende collega of onredelijke leidinggevende. Vaak volstaat een luisterend oor of een paar tips of adviezen. Belangrijk is dat dit altijd plaatsvindt onder strikte vertrouwelijkheid. In deze opleiding vertrouwenspersoon verdiep jij je in alle facetten die je als vertrouwenspersoon moet kennen en kunt leren om de functie naar behoren uit te oefenen.
Wat kun je met de opleiding Vertrouwenspersoon?
De Arbowetgeving verplicht iedere werkgever een beleid met betrekking tot psychosociale arbeidsbelasting te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een belangrijke stap binnen dit beleid. Als vertrouwenspersoon ben je niet alleen de steun en toeverlaat van werknemers maar kun je ook een werkgever actief ondersteunen en adviseren bij het vormgeven en uitvoeren van beleid op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting.
De rol van vertrouwenspersoon is in veel gevallen goed te combineren met een andere functie. Maar het is ook een vak dat je als vrijwilliger of op commerciële basis, eventueel als zelfstandig extern vertrouwenspersoon, kunt uitoefenen. Ben jij oprecht geïnteresseerd in collega’s of medewerkers en denk je graag oplossingsgericht mee bij onderlinge problemen op de werkvloer? Dan ben jij voor jouw werkgever misschien de aangewezen persoon om als vertrouwenspersoon op te treden.
Je begeleidt medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag
Als vertrouwenspersoon voer je gesprekken met collega’s of medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag op de werkvloer. Je kerntaken hierin zijn een luisterend oor bieden, advies geven en samen toewerken naar een oplossing. Hierbij informeer je over eventuele vervolgstappen en klachtenprocedures. Indien noodzakelijk verwijs je door naar hulpverleners.
Je bewaart professionele afstand zonder de vertrouwensband te schaden
Het is belangrijk dat je als vertrouwenspersoon de melder serieus neemt en ondersteunt om het probleem op te lossen. Je leert hoe je professionele afstand bewaart, zonder de opgebouwde vertrouwensband te schaden. Dit doe je op integere wijze, waarbij je de vertrouwelijkheid van de gesprekken altijd respecteert. Als vertrouwenspersoon heb je namelijk geheimhoudingsplicht en breng je geen informatie over de gesprekken naar buiten.
Je verbetert je communicatieve en adviesvaardigheden
Hoewel je in eerste instantie voornamelijk als luisterend oor fungeert, is het daarnaast ook belangrijk dat je weet hoe je op de juiste manier communiceert. Door middel van verschillende gesprekstechnieken leer je hoe je een boodschap goed en overtuigend overbrengt. Ook besteden we uitgebreid aandacht aan de adviserende rol van een vertrouwenspersoon waardoor je in staat bent om goed onderbouwde adviezen te geven aan werknemers én werkgevers.
Je werkt aan je eigen ontwikkeling
Door te kiezen voor deze thuisstudie zet je de eerste stap naar persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Hierbij verdiep je je in de onderlinge relaties en omgangsvormen bij problemen binnen een organisatie. Door te starten met deze thuisstudie vertrouwenspersoon zet je ook automatisch een stap voorwaarts in je eigen persoonlijke ontwikkeling.
Handboek ‘Een succesvolle eigen praktijk’
Heb jij de ambitie om je eigen praktijk te starten? Dan hebben wij een leuk en nuttig extraatje voor jou! Wanneer je kiest voor deze cursus krijg je het handboek ‘Een succesvolle eigen praktijk’ er gratis bij. Een uitgebreid stappenplan met eenvoudige, heldere uitleg over alle stappen die je moet doorlopen om een eigen praktijk te starten. Van ondernemersplan tot marketing en communicatie en van verzekeringen tot financiering. Ook vind je handige tips en inspirerende quotes in het handboek. Kortom, alles wat jij moet weten om jouw droom waar te maken!
Inhoud
Inhoud – Opleiding Vertrouwenspersoon
Je leert in de tien modules van de opleiding Vertrouwenspersoon wat het inhoudt om de functie van vertrouwenspersoon uit te oefenen. Om te toetsen of je de stof voldoende beheerst, maak je huiswerkopdrachten en sluit je elke module af met een oefentoets. Daarnaast loopt de praktijk, door middel van diverse leerzame portfolio-opdrachten, als een rode draad door de opleiding Vertrouwenspersoon.
Module 1 – Wie is de vertrouwenspersoon?
De eerste module van de opleiding vertrouwenspersoon start met een stuk algemene uitleg: wat houdt de functie van vertrouwenspersoon precies in? Je krijgt inzicht in de hoofdtaken en bevoegdheden van een vertrouwenspersoon. Ook maak je kennis met de ondernemingsraad en de Gids voor vertrouwenspersonen met daarin uitgebreide voorlichting en een competentietest.
Module 2 – Wanneer is een vertrouwenspersoon ongewenst gedrag nodig?
In module 2 komt het thema Psychosociale Arbeidsbelasting uitgebreid aan de orde. Verder krijg je inzicht in de vraag: “Waarvoor komen collega’s of werknemers naar een vertrouwenspersoon?” Verder ga je praktisch op zoek naar de mogelijkheden om een klager verder te helpen. Je vult meteen ook je portfolio. Na het uitwerken van een praktijkcase kun je direct gebruikmaken van de opgedane praktijkkennis.
Module 3 – Waarom wet- en regelgeving?
De theorie over de W van wet- en regelgeving vormt de rode draad in module 3. Je maakt kennis met de werkwijze van de Inspectie SZW en met de Arbocatalogus in jouw branche. Maar je gaat ook praktisch aan de slag met het ontdekken van jouw eigen leerstijl. Door middel van een zelfinspectie-model leer je hoe je inzicht krijgt en adviezen geeft.
Module 4 – Welke werkwijze? - Gesprekken voeren
De voorgaande modules van de opleiding Vertrouwenspersoon leggen een solide basis voor jouw toekomstige of al huidige functie van vertrouwenspersoon. Het voeren van goede gesprekken is daarbij van groot belang. Hoe ga je om met emoties? En wat mag en kun je als vertrouwenspersoon wel of juist niet zeggen? Deze module richt zich op de diverse aspecten van communicatie en de verschillende gesprekstechnieken die je als vertrouwenspersoon kunt toepassen.
Module 5 – Welke werkwijze? - Adviseren en doorverwijzen
In deze module maak je nader kennis met de werkwijze van de vertrouwenspersoon met betrekking tot adviseren en doorverwijzen. Je stelt je eigen ‘providerboog’ samen en je verdiept je weer in een interessante praktijkcase. Maar je ontvangt ook belangrijke informatie over het doen van aangifte bij de politie en de begeleiding daarvan. Je gaat ook weer aan de slag met een interessante praktijkoefening, deze keer samen met een collega of vriend.
Module 6 – Wat zijn de kaders? – Beleid en regelgeving
De kaders waarbinnen de vertrouwenspersoon functioneert komen aan bod in module 6. Tevens krijg je inzicht in het beleid ongewenste omgangsvormen en de bijbehorende klachtenregeling en -procedure. Je onderzoekt de volledigheid van het geldende beleid binnen een organisatie en stelt als oefening een volledige klachtbrief op. Tot slot komt er een vestigingsmanager bij jou langs omdat hij volledig wordt genegeerd door zijn directeur. Welke adviezen kun jij hem geven? Ook deze module eindigt met een oefentoets om het geleerde te toetsen en te onderzoeken of jij op weg bent om een goede vertrouwenspersoon te worden.
Module 7 – Welke mogelijke gevolgen van ongewenst gedrag?
Centraal in module 7 staan de vaak negatieve gevolgen van hetgeen een klager jou in vertrouwen vertelt. Ziekmelding, langdurig verzuim, claims, schadevergoedingen en vervelende publiciteit, het kan helaas allemaal gebeuren. Daarom besteden we in deze module ook aandacht aan jouw eigen bescherming in de functie van vertrouwenspersoon. Ook deze module wordt weer afgesloten met een interessante praktijkcase.
Module 8 – Waarmee ook aan de slag? – Voorlichten en informeren
In module 8 van de opleiding vertrouwenspersoon leer je meer over het geven van voorlichting aan de diverse disciplines binnen een organisatie. Verder bekijken we het belang van het op de juiste wijze vastleggen en bewaren van jouw aantekeningen van de gevoerde gesprekken. Het verantwoorden van al jouw activiteiten en gevoerde gesprekken en het opstellen van een jaarverslag vertrouwenspersoon krijgt volop aandacht in het laatste deel van deze module.
Module 9 – Wanneer is een vertrouwenspersoon integriteit nodig?
Integriteit speelt een bijzondere rol binnen jouw functie als vertrouwenspersoon. In module 9 krijg je informatie over integriteitsbeleid, de klokkenluidersregeling en het wel of niet anoniem kunnen melden van misstanden. Ook de praktijkcase bij deze module gaat over een complexe zaak met betrekking tot integriteit. Tot slot ontvang je meer informatie over het opstellen van een jaarverslag integriteit. Je sluit de module weer af met de ondertussen vertrouwde oefentoets.
Module 10 – Op welke wijze verder? – Intervisie en certificering
Module 10 zoomt in op intervisie. Een belangrijk onderdeel binnen de functie van vertrouwenspersoon is het regelmatig deelnemen aan intervisiebijeenkomsten met collega-vertrouwenspersonen. Ook de mogelijkheid om te kiezen voor certificering komt uitvoerig aan bod. De module wordt weer gecompleteerd met praktijkcases.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de opleiding vertrouwenspersoon te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met de vertrouwenspersoon opleiding.
Studieduur
4 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma Vertrouwenspersoon
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 125,- als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 150,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de Vertrouwenspersoon opleiding met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Onze reviews (3)
Vertrouwenspersoon
Duidelijke cursus. Hele goede begeleiding docent.
Goed
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-books rondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker voorleesfunctie
ReadSpeaker beschikt over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Gratis downloaden!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 4 maanden
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van Nederland
- Binnen 1 minuut starten
- Open-Boek-Examen thuis
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
Het loopt lekker. Het is erg helder om mee te werken en de docent is goed te bereiken via de mail.